Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 
 

  • W ciąży nie należy jeść surowego lub niedogotowanego mięsa (tatar, krwisty befsztyk), bo może być źródłem zakażenia toksoplazmą. Z tego powodu trzeba dokładnie umyć ręce podczas przygotowania mięsa oraz pamiętać o myciu warzyw i owoców.
     
  • Unikać należy również niesuszonych wędlin takich jak mortadela. Zamienić je można na wędliny suszone i solone takie jak salami, pepperoni. Bezpieczne jest też mięso i drób ugotowane do temperatury wewnętrznej min. 63st. C.
     
  • Z listy skreślamy wędzone na zimno oraz surowe ryby i owoce morza (ostrygi, małże) – bywają zakażone groźnymi bakteriami lub pasożytami. Spokojnie można jeść ryby, ostrygi omułki, małże gotowane do bezpiecznej temperatury wewnętrznej min. 74 st.C. Wędzone na zimno również można jeść bezpiecznie jeśli przygotowane są wcześniej w bezpiecznej temp. wewn. np. w naczyniu żaroodpornym.
     
  • Nie jest wskazane jedzenie surowych lub niedogotowanych jajek oraz produktów, które mogą je zawierać. Masz ochotę na jajka gotowane? Gotuj je do uzyskania stałej konsystencji całego żółtka. Tak też możesz przygotować jaja w koszulce i jajecznicę na parze. Jeżeli jesz na mieście, pytaj, czy do lodów, deserów i sosów dodano surowe jajka.
     
  • Z jadłospisu powinny zniknąć też sery pleśniowe, feta czy camembert oraz mleko niepasteryzowane – mogą być zanieczyszczone pałeczkami Listerii monocytogenes. Pałeczki te rozprzestrzeniają się wraz z krwią w organizmie matki – mogą zakazić płód, wywołać przedwczesny poród lub doprowadzić do poronienia. Listerioza może być szkodliwa także dla kolejnej ciąży, zdarza się, że pałeczki Listerii żyją w drogach rodnych jeszcze po zakażeniu. Warto o tym wiedzieć, ponieważ listerioza u kobiet w ciąży występuje częściej niż u innych – to ok. 27 proc. wszystkich zakażeń. Bezpiecznie możesz wybierać pasteryzowane produkty mleczne, sery twarogowe, twarde typu cheddar, parmezan. Surowe kiełki zblanszuj lub ugotuj.
     
  • Pamiętaj też o tym, że kawa, a także cola czy napoje energetyzujące zawierają kofeinę, która przenika do łożyska i do układu krwionośnego płodu. Nadmiar kofeiny może spowodować przedwczesny poród, a nawet poronienie. Oczywiście nie musisz odmawiać sobie picia kawy (dopuszcza się dziennie dwie filiżanki, ale słabej) czy herbaty (choć jeśli pijesz jej dużo, to pamiętaj, że zmniejsza wchłanianie wapnia i żelaza). Należy skreślić z listy colę i napoje energetyzujące, które dodatkowo są słodzone, często sztucznymi substancjami.
     
  • alkoholu należy zupełnie zrezygnować! Nie ma jego bezpiecznej dawki – co siódma kobieta pijąca umiarkowane ilości alkoholu rodzi dziecko z alkoholowym zespołem płodowym.

Litsta czego nie jeść w ciąży jest długa. Ale pamiętaj, Twoja dieta przez dziewięc miesięcy może mieć ogromny wpływ na całe życie Twojego dziecka. 

Jeśli chciałabyś mieć pewność, źe zdrowo się odżywiasz, skorzystaj z naszego innowacyjnego mechanizmu Doboru Diety. Na podstawie wpisanych informacji o sobie (Twojego wieku, wagi, rodzaju ciąży, dolegliwości ciążowych i wielu innych), system dobierze specjalnie dla Ciebie zalecenia, które produkty powinnaś jeść, a których najlepiej unikać. 

 
Oceń ten artykuł:
(1)

AUTOR:

Sylwia Leszczyńska - dietetyk medyczny, psychodietetyk, właścicielka Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej SANVITA.

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ