Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie - zaświadczenie o martwym urodzeniu
Odpowiedz

Poronienie - zaświadczenie o martwym urodzeniu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • KlauKalu Debiutantka

Wysłany: 12 maja, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was miała problem w wystawieniu prawidłowego zaświadczenia o martwym urodzeniu?
    To moje drugie poronienie, ciąża była raczej biochemiczna chociaż uwidocznił się albo pęcherzyk rzekomy albo jakaś inna zmiana, mimo, że podczas wizyty lekarskiej padło sformułowanie "maleńki pęcherzyk ciążowy".
    Po pierwszym poronieniu pokornie przyjęłam diagnozę i to że "trzeba się dalej starać". Poszłam do pracy następnego dnia. Tym razem, mimo, że do poronienia doszło na znacznie wcześniejszym etapie to ból fizyczny i psychiczny był nieporównywalnie większy, ciąża była wyczekana i wystarana rok, zanim ponownie doszło do zapłodnienia.
    Po wizycie lekarskiej zostałam zapytana czy potrzebuję l-4 i powiedziałam, że nie o ile mogę skorzystać ze skróconego urlopu macierzyńskiego. Lekarka odpowiedziała, że tak i wystawiła mi zaświadczenie lekarskie o poronieniu we. wzoru typowego dla zaświadczeń lekarskich, z rozpoznaniem O03 Poronienie samoistne. CII PI ciąża wczesna.
    Zaświadczenie okazało się oczywiście nieprawidłowe. Lekarka odmówiła wystawienia prawidłowego stwierdzając, że nie da się sprawdzić podczas ciąży biochemicznej kiedy dochodzi do poronienia (rozpoczęłam intensywne krwawienie 5.05.2026r. i zakończyłam 8.05.2026r.) więc wydaje mi się, że można stwierdzić, że doszło całkowicie do wydalenia tkanek a i beta spadła już do wartości niewykrywalnej.
    Moje pytanie do Was: czy któraś z Was ma doświadczenie z lekarzem na Śląsku, Małopolsce czy Podkarpaciu który nie potraktuje mnie jak wariatki i nie powie, że "nie da się stwierdzić zgonu Pani zarodka"? Cała dokumentacja jest, beta, usg, itd. nie byłam nigdy leczona zastrzykami, ciąża na cyklu naturalnym.
    Dzięki!

• Mimblanee Autorytet

Wysłany: 12 maja, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja miałam problem z takim zaświadczeniem pomimo, że ciąża była 15 tygodniowa. Lekarz upierał się, że to poronienie a nie urodzenie. Polecam kontakt z fundacją ronić po ludzku - na stronie masz numer telefonu na infolinię, pomogą na pewno;)

🩵 D 1.05.2025

💔 28.04.26 15+0tc 👼🏻
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy zbliżającego się porodu – jak rozpoznać, że to już czas?

Ciało kobiety w ostatnich tygodniach ciąży wysyła subtelne, ale wyraźne sygnały, że poród jest coraz bliżej. Od pierwszych skurczów przepowiadających, przez zmiany w wydzielinie pochwowej, po uczucie ucisku w miednicy – wszystkie te objawy mogą wskazywać, że organizm przygotowuje się do narodzin dziecka.

CZYTAJ WIĘCEJ