Cholestaza - badania
-
Wydaje mi się ze zawsze na czczo robi się próby, pamiętaj ze do zbadania cholestazy musisz zrobić wiecje badań jak kwasy, bilirubinę czy fosfatazę zasadowaNadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
U mnie było podejrzenie cholestazy bo zaczęła mnie skóra okropnie swędzieć na szczęscie została wykluczona
Lekarz kazał mi zrobić badania na czczo i tylko mogłam pić wodę nie gazowaną zwykłą.. Mi dał skierowania na badania ASPAT, ALAT, bilirubina, fosfataza, cholesterol..
Na wyniku napewno masz też podane normy jakie powinny być jeżeli coś wyszło nie za dobrze to zadzwoń do lekarza szybko nie czekaj z tym !. -
Zaczęło się od nadwrażliwej skóry. Tak jakby wędrowały mi po ciele, zwłaszcza szyi, dekolcie i ramionach takie nadwrażliwe miejsca. Ni to swędziało, ni to piekło. Ale po kilku dniach wyraźnie zaczęły mnie swędzieć stopy i dłonie. Nie znam tego uczucia. Nadmienię, że jestem alergikiem i mam na tle hormonalnym pokrzywkę (jeden bąbelek przynajmniej raz dziennie), dlatego nie przejmowałam się wcześniej tymi odczuciami. Jednak świąd dłoni i stóp skłonił mnie do zrobienia badań.
Już kiedyś lekarz dał mi listę badań, bo zdarzyła mi się wysypka. Powiedział, że jeśli zaczną mnie swędzieć dłonie, to mam je zrobić. Zrobiłam i czekam na wyniki. Niestety na kwasy żółciowe czeka się w zależności od laboratorium od 4 do 11 dni! Obdzwoniłam chyba wszystkie, żeby przyspieszyć otrzymanie wyników, stąd wiem
Nie wiem, czy kładą w szpitalu. Różne znajduję informacje, a dopóki nie będę miałą wyników, to nie wiem co zdecyduje mój lekarz. Będę Cię informować.
Mam ciążę właściwie donoszoną. Małe rozwarcie też już jest. W moim przypadku najlepiej byłoby już urodzić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2017, 09:44
-
Mi lekarz mówił , że jak wyjdzie cholestaza to położy mnie do szpitala mówił, ze niektóre kobiety leżą w szpitalu do rozwiązania ciąży zależy to od stanu zdrowia matki i dziecka...U mnie swędzenia pojawiło się w 32 tygodniu!A jeśli jest to już 37 tydz to ciąża donoszona także mogą lekarze już rozwiązać. Cholestaza nie leczona jest grozna dla dziecka.
-