X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Krwiak na łożysku w II trymestrze ciąży
Odpowiedz

Krwiak na łożysku w II trymestrze ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Monika123 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lutego 2020, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

na ostatnim USG okazało się, ze na moim łożysku jest krwiak wielkości ok. 2x3 cm. Lekarz ma nadzieje, ze się wchłonie. Zalecił oszczędny tryb życia.
    Czy któraś z Was jest w podobnej sytuacji? Jak sprawa wyglada u Was? :(

j45n7fc.png
  • Eufooria Przyjaciółka

Wysłany: 13 marca 2020, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, u mnie wykryto krwiaka około 4 cm. Na szczęście już się wchłonął, ale przez dwa miesiące krwawiłam. Ja trafiłam do szpitala bo obudziłam się w kałuży krwi..

thgfskjotkl8dobq.png
  • papola Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2020, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krwiaki w ciąży to niestety moja specjalność.
    Pierwszą ciążę straciłam w 9 tc, bo krwiak zrobił się na tyle duży, że wszystko się odkleiło i musiałam przejść zabieg.
    Druga ciąża i krwiaki od samego początku wielkości nawet do 10 cm. Do 22 tc ciąży zdarzały się krwawienia, ale cudem udało się wytrwać do końca.
    Trzecia ciąża krwiak na krwiaku i ciągłe krwawienia od 10 tc, od 22 tc PROM i wytrwałam tak do 24 tc i musieli wykonać cc, gdyż byłam już w stanie zagrożenia życia ze względu na anemię i silne krwotoki. Mała walczyła, ale po wylewach zmarła w 6 dobie życia. Na etapie tej ciąży podejrzewali zespół antyfosfolipidowy, ze względu na wysokie ddimery włączyli heparynę. Po ciąży i dokładnych badaniach wyszło, że zakrzepicy nie mam i nigdy nie miałam. W badaniach zdrowa, nie znaleźli przyczyny krwiaków.
    Czwarta ciąża (aktualnie 14tc) w 5tc dramat, krwiak na krwiaku i miałam czekać na krwawienie tzn. poronienie. Ale mój lekarz bardzo uparty jeszcze terapią eksperymentalną włączył mi leki zwiększające krzepliwość krwi i takim oto cudem na ostatnim badaniu nie było już żadnego „pływającego” krwiaka.
    Więc u mnie raczej skaza krwotoczna, albo inny problem który pojawia się tylko w ciąży i tak na prawdę nie da się stwierdzić dlaczego powstają krwiaki, bo przypadków jest wiele i każdy jest inny.
    Dopóki nie krwawi i nie odkleja łożyska nie jest aż takim zagrożeniem.

[*] 03.2015 - Aniołek 9tc
    <3 01.2017 - Synek
    [*] 06.2019 - Córeczka 24tc(cc)
    <3 Listopad 2020
  • Limonka34 Debiutantka

Wysłany: 6 września 2020, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, odnawiam temat, moze ktos jeszcze ma chec dołączyć? W innych wątkach opisywalam swoj przypadek ciągłych niewyjaśnionych plamień od 7tyg. (Obecnie zaczelam 15 tydz.). Od ok.2 tyg brudzenie ustało za to w tym czasie zdarzyło mi się 4 krotnie wyrzucić z siebie sam skrzep(y):| USG wykazało ciut za nisko łożysko i mały krwiak na łożysku 0,5x1,8 cm. Miała ktoras z was podobnie? Zastanawia mnie..czy to moze byc prawdopodobna przyczyna plamień i skrzepów? I jakie byly zalecenia lekarzy? Mieszkam w holandii i tu polozna powiedziala mi ze nie musze lezec caly czas, mam chodzic,normalnie funkcjonowac tylko zeby nie dzwigac. Sprzeczne te zalecenia z tym co piszą w internetach...

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ