MTHFR jaki kwas foliowy?
-
Jaki kompleks witamin zawierający l-metylofolian bierzecie w II trymestrze ciąży? Do tej pory brałam Femibion 1 ale planuję zakupić kompleks dla II trymestru i widzę, że Femibion 2 zawiera już o wiele mniej l-metylofolianu - 208 μg. Czy to nie za mało?
-
kamila12 wrote:Jaki kompleks witamin zawierający l-metylofolian bierzecie w II trymestrze ciąży? Do tej pory brałam Femibion 1 ale planuję zakupić kompleks dla II trymestru i widzę, że Femibion 2 zawiera już o wiele mniej l-metylofolianu - 208 μg. Czy to nie za mało?
Kwas foliowy (w formie aktywnej czy nie) w 2 i 3 trymestrze dla dziecka za bardzo już nic nie zdziała, więc aż takie ważne to nie jest, ale ja biore prenatal duo (tak mi wychodzi że tam był najlepszy zestaw).
2020
2023 -
Przy MTHFR ważne, aby nie używać supli zawierających za duzo zwykłego kwasu foliowego bo organizm go nie rozkłada a magazynuje a jego nadmiar szkodzi dziecku, znaczne przekroczenie normy zwiększa ryzyko autyzmu. Warto zbadac poziom kwasu foliowego i zobaczyć na jakim jest poziomie. Jeśli za wysoko są suple bez zwyklego kwasu, z samym metylowanym
-