MTHFR jaki kwas foliowy?
-
Jaki kompleks witamin zawierający l-metylofolian bierzecie w II trymestrze ciąży? Do tej pory brałam Femibion 1 ale planuję zakupić kompleks dla II trymestru i widzę, że Femibion 2 zawiera już o wiele mniej l-metylofolianu - 208 μg. Czy to nie za mało?
-
kamila12 wrote:Jaki kompleks witamin zawierający l-metylofolian bierzecie w II trymestrze ciąży? Do tej pory brałam Femibion 1 ale planuję zakupić kompleks dla II trymestru i widzę, że Femibion 2 zawiera już o wiele mniej l-metylofolianu - 208 μg. Czy to nie za mało?
Kwas foliowy (w formie aktywnej czy nie) w 2 i 3 trymestrze dla dziecka za bardzo już nic nie zdziała, więc aż takie ważne to nie jest, ale ja biore prenatal duo (tak mi wychodzi że tam był najlepszy zestaw).
-
Przy MTHFR ważne, aby nie używać supli zawierających za duzo zwykłego kwasu foliowego bo organizm go nie rozkłada a magazynuje a jego nadmiar szkodzi dziecku, znaczne przekroczenie normy zwiększa ryzyko autyzmu. Warto zbadac poziom kwasu foliowego i zobaczyć na jakim jest poziomie. Jeśli za wysoko są suple bez zwyklego kwasu, z samym metylowanym
-