X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niedoczynność tarczycy w 10 tyg ciąży
Odpowiedz

Niedoczynność tarczycy w 10 tyg ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Joanna_N Debiutantka

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć drogie Mamuśki
    Potrzebuje porady i słów wsparcia. 21.04 w trakcie badan wyszło mi TSH 5.3 (norma to 2.5). Czy któraś z Was miała podobnie? Endokrynolog dopiero za tydzień, a ja już po jednym poronieniu i bardzo się boję: (:(

20.01.2016- Aniołek. Walczymy o kolejną ciążę...
    22.03.2016- potwierdzenie drugiej ciąży... Walczymy o donoszenie...
  • Summerka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj,

Ja w 20 tc miałam 5,3 - poszłam do endo - zbiłam lekami, wyszło, ze mam hashi. Córka zdrowa, badałam jej ostatnio tsh - wszystko w normie;) na styczniowkach było kilka takich dziewczyn i wszystkie maja zdrowe dzieci, wiec sie nie martw!

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic się nie martw. Dostaniesz odpowiednie leki (np. euthyrox) + jeśli nie suplementyjesz jeszcze, powinnaś włączyć jod. Ja chorowałam na NT jeszcze przed ciąża i jak tylko wyszły II kreski to zwiększono mi dawkę leku, dodano jod + kontrola TSH i FT4 i wizyta u endo co miesiąc. Upierdliwe, ale wyniki super. I Twój ładnie się unormuje, jak zaczniesz leczenie

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Lili123 Nowa

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również na samym początku wynik mojego TSH był wysoko powyżej normy czyli 6,4 . Po dwóch i pół miesiąca przy odpowiednich lekach zeszło do 0,6 . W moim przypadku aby nie czekać na wizytę u endokrynologa, pierwsze opakowanie przepisał mi już ginekolog.Potem endokrynolog skorygował tylko dawkę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 18:18

s8253eeaoo82tvw2.png
  • mloda1995 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2016, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam TSH 3.5, a więc tylko lekko podwyższone, ale z buta dostałam małą dawkę leku i ostatnio miałam badania krwi i czekam na wyniki :)

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • Joanna_N Debiutantka

Wysłany: 2 maja 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od tygodnia biorę eutyroks 50 raz dziennie. TSH spadło juz z 5.3 na 2.9 więc jest lepiej...

Visenna lubi tę wiadomość

• Ruda102 Koleżanka

Wysłany: 2 maja 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsza morfologia wynik TSH - 4,18. Następnego dnia wizyta u endokrynologa, przepisał mi euthyrox 50 i po miesiącu kontrola.
    Wynik po miesiącu na euthyroxie - 1,68 więc jest oki.

• antoszka Znajoma

Wysłany: 3 maja 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    do mloda1995, Joanna N, Ruda102
    Mam pytanie: dziewczyny miałyście badane też fT4 czy tylko na podstawie TSH lekarz stwierdził żeby brać Euthyrox/Letrox??

Anetka :D 18.07.2016
    dqpr9vvjts2l1zsu.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antoszka wrote:
    Mam pytanie: dziewczyny miałyście badane też fT4 czy tylko na podstawie TSH lekarz stwierdził żeby brać Euthyrox/Letrox??

Zawsze TSH z FT4

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Ruda102 Koleżanka

Wysłany: 4 maja 2016, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie złe TSH wyszło na standardowej morfologii. Jak tylko gin powiedział że TSH jest za wysokie poszłam do endo, a endo od razu przepisała mi euthyrox. Oczywiście na badania kontrolne dostałam skierowania na wszystko, ale decyzja o euthyroxie była podjeta tylko na podstawie TSH.

• Joanna_N Debiutantka

Wysłany: 4 maja 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też jedynie na podstawie TSH dano eutyrox. Ft3 i Ft4 zrobilam sama. Teraz 13.05 mam wyniki z krwi i na przeciwciala a potem 17.05 wizyta do kontroli z wynikami :)

• aneta93 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie widać było na usg zapalenie tarczycy, robiłam badania TSH i ft4 i wszystko miesiąc temu było ok, TSH 1,3 ale kazała sprawdzać TSH co 6 tyg i zgłosić się jak przekroczy 2,5, dziś właśnie badałam i jest już 2,4

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 12:05

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Ryba1985 Koleżanka

Wysłany: 18 lipca 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja choruje na Hashimoto. Dowiedzialam sie o tym w 5tc. i od tego czasu przyjmuje EUTHYROX 25.
    U mnie TSH w 5tc wynosilo 0,79. W 8tc podskoczylo do 2,30. Teraz w 11tc wynosi 2,47.
    Wizyte mam u endo za 3 dni.

85999n73ze96h91v.png
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy bylo Was zimno i mialyscie czesto gesia skorke przy problemach z tarczyca? Ja nigdy nie mialm problemow z tarczyca i nie mialam takich objawow przed ciaza. Dzis obieram wyniki TSH ciekawe co wyjdzie. Czy ciąża może spowodować początek problemów?

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od początku ciąży biorę euthyrox zaczynałam od małej dawki a teraz biorę 62,5 tsh zawsze w granicach ok 2, nie wiem czy nie powinno być mniej, do końca ciąży mam już nie kontrolować poród za około 6 tyg bo będzie cesarka, nie wiem czy czasem nie powinnam jeszcze skontrolować tych wyników? czy na tym etapie ciąży dziecku juz nic nie grozi?

• Luliczek Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciążapowoduje szereg zmian w organiźmie kobiety. W tym przede wszystkim gwałtowne zmiany stężenia hormonów. W tym też i hormonów tarczycy. Może być tak, że bylo wszystko ok a w ciąży TSH zaczyna się gwałtownie podnosić albo obniżać. Może być też tak, że ktoś miał zaburzenia wydzielania hormonów a w ciąży się wszystko unormowało. Różnie to jest . Zależy od organizmu. Nie ma reguły.
    Ja przed zajściem w ciążę miałam TSH 4,75. Jak już zaszłam tozaczęłam brać euthyrox 25 i spadło mi chyba w ciągu dwóch tygodni do 1,7 .

[link=https://www.suwaczki.com/]w57v3a3fffvzxfwt.png[/link]
  • hellenka Nowa

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zdiagnozowane hashi na szczęście brałam przed ciążą różne dawki Euthyroxu początkowo 75 później 125. Teraz poprosiłam o zbadanie TSH mojego synka, bo po porodzie kazali kontrolować co jakiś czas jego tarczycę. Martwię się bo synek choć ma prawie 3 latka to bardzo mało mówi.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ