Niedoczynność tarczycy w 10 tyg ciąży
-
Cześć drogie Mamuśki
Potrzebuje porady i słów wsparcia. 21.04 w trakcie badan wyszło mi TSH 5.3 (norma to 2.5). Czy któraś z Was miała podobnie? Endokrynolog dopiero za tydzień, a ja już po jednym poronieniu i bardzo się boję: (20.01.2016- Aniołek. Walczymy o kolejną ciążę...
22.03.2016- potwierdzenie drugiej ciąży... Walczymy o donoszenie... -
Nic się nie martw. Dostaniesz odpowiednie leki (np. euthyrox) + jeśli nie suplementyjesz jeszcze, powinnaś włączyć jod. Ja chorowałam na NT jeszcze przed ciąża i jak tylko wyszły II kreski to zwiększono mi dawkę leku, dodano jod + kontrola TSH i FT4 i wizyta u endo co miesiąc. Upierdliwe, ale wyniki super. I Twój ładnie się unormuje, jak zaczniesz leczenie
-
Również na samym początku wynik mojego TSH był wysoko powyżej normy czyli 6,4 . Po dwóch i pół miesiąca przy odpowiednich lekach zeszło do 0,6 . W moim przypadku aby nie czekać na wizytę u endokrynologa, pierwsze opakowanie przepisał mi już ginekolog.Potem endokrynolog skorygował tylko dawkę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 18:18
-
U mnie złe TSH wyszło na standardowej morfologii. Jak tylko gin powiedział że TSH jest za wysokie poszłam do endo, a endo od razu przepisała mi euthyrox. Oczywiście na badania kontrolne dostałam skierowania na wszystko, ale decyzja o euthyroxie była podjeta tylko na podstawie TSH.
-
U mnie też jedynie na podstawie TSH dano eutyrox. Ft3 i Ft4 zrobilam sama. Teraz 13.05 mam wyniki z krwi i na przeciwciala a potem 17.05 wizyta do kontroli z wynikami20.01.2016- Aniołek. Walczymy o kolejną ciążę...
22.03.2016- potwierdzenie drugiej ciąży... Walczymy o donoszenie... -
U mnie widać było na usg zapalenie tarczycy, robiłam badania TSH i ft4 i wszystko miesiąc temu było ok, TSH 1,3 ale kazała sprawdzać TSH co 6 tyg i zgłosić się jak przekroczy 2,5, dziś właśnie badałam i jest już 2,4
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 12:05
-
Dziewczyny czy bylo Was zimno i mialyscie czesto gesia skorke przy problemach z tarczyca? Ja nigdy nie mialm problemow z tarczyca i nie mialam takich objawow przed ciaza. Dzis obieram wyniki TSH ciekawe co wyjdzie. Czy ciąża może spowodować początek problemów?
-
nick nieaktualnyod początku ciąży biorę euthyrox zaczynałam od małej dawki a teraz biorę 62,5 tsh zawsze w granicach ok 2, nie wiem czy nie powinno być mniej, do końca ciąży mam już nie kontrolować poród za około 6 tyg bo będzie cesarka, nie wiem czy czasem nie powinnam jeszcze skontrolować tych wyników? czy na tym etapie ciąży dziecku juz nic nie grozi?
-
Ciążapowoduje szereg zmian w organiźmie kobiety. W tym przede wszystkim gwałtowne zmiany stężenia hormonów. W tym też i hormonów tarczycy. Może być tak, że bylo wszystko ok a w ciąży TSH zaczyna się gwałtownie podnosić albo obniżać. Może być też tak, że ktoś miał zaburzenia wydzielania hormonów a w ciąży się wszystko unormowało. Różnie to jest . Zależy od organizmu. Nie ma reguły.
Ja przed zajściem w ciążę miałam TSH 4,75. Jak już zaszłam tozaczęłam brać euthyrox 25 i spadło mi chyba w ciągu dwóch tygodni do 1,7 .
[link=https://www.suwaczki.com/][/link] -
Ja mam zdiagnozowane hashi na szczęście brałam przed ciążą różne dawki Euthyroxu początkowo 75 później 125. Teraz poprosiłam o zbadanie TSH mojego synka, bo po porodzie kazali kontrolować co jakiś czas jego tarczycę. Martwię się bo synek choć ma prawie 3 latka to bardzo mało mówi.
-