X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Seks i libido w ciąży
Odpowiedz

Seks i libido w ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 19 lipca, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj przychodzę z trudnym tematem.
    Czy zauważyłyście kompletny spadek libido w ciąży? Mam wrażenie, że ostatni raz miałam ochotę na zbliżenie z mężem w trakcie starań 😢 na początku zrzucałam to na kiepskie samopoczucie w 1 trymestrze, no ale jesteśmy na końcówce 5 miesiąca, a wcale nie jest lepiej. Między nami kompletnie nic się nie zmieniło, nie mam żadnych stresów, ani nic takiego co mogłoby na to wpływać. Jak już dojdzie do jakiegoś zbliżenia to nie czuję totalnie nic. Nie czuję żadnego podniecenia, ekscytacji jak wcześniej. Każda próba zbliżenia kończy się klapą, bo nie jestem w stanie się wczuć. Przepłakałam kilka nocy, bo czuję się jak jakaś staruszka po przekwitaniu, a mam dopiero 29 lat i wiem, że męża też trochę boli, że to tak wygląda. Czy jest szansa, że to po ciąży minie i wszystko wróci do normy? Czy może przyjmowanie progesteronu (luteina od 8tyg ciagiem) przez taki czas wpływa na te odczucia, a raczej ich brak? Nie wiem już sama, czy to kwestia hormonów czy czegoś innego. Wszędzie się mówi, że w 2 trymestrze libido wzrasta, natomiast u mnie jest dramat.

age.png
  • Tyśka36 Ekspertka

Wysłany: 26 lipca, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Czy zauważyłyście kompletny spadek libido w ciąży? Mam wrażenie, że ostatni raz miałam ochotę na zbliżenie z mężem w trakcie starań 😢 na początku zrzucałam to na kiepskie samopoczucie w 1 trymestrze, no ale jesteśmy na końcówce 5 miesiąca, a wcale nie jest lepiej. Między nami kompletnie nic się nie zmieniło, nie mam żadnych stresów, ani nic takiego co mogłoby na to wpływać. Jak już dojdzie do jakiegoś zbliżenia to nie czuję totalnie nic. Nie czuję żadnego podniecenia, ekscytacji jak wcześniej. Każda próba zbliżenia kończy się klapą, bo nie jestem w stanie się wczuć. Przepłakałam kilka nocy, bo czuję się jak jakaś staruszka po przekwitaniu, a mam dopiero 29 lat i wiem, że męża też trochę boli, że to tak wygląda. Czy jest szansa, że to po ciąży minie i wszystko wróci do normy? Czy może przyjmowanie progesteronu (luteina od 8tyg ciagiem) przez taki czas wpływa na te odczucia, a raczej ich brak? Nie wiem już sama, czy to kwestia hormonów czy czegoś innego. Wszędzie się mówi, że w 2 trymestrze libido wzrasta, natomiast u mnie jest dramat.
    Hej a czy przed ciążą było u Was wszystko ok ?,u mnie ciąża nie ma wpływu ciągle mam ochotę na męża tak samo jak przed

• Nejt Autorytet

Wysłany: 26 lipca, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:

Nie przejmuj się, mam tak samo, seks w ogóle przestał mnie interesować, nawet jak próbowałam się nastroić to ruchy bejbika mnie skutecznie wybijały z nastroju. Myślę, że po pologu wszystko wróci do normy :) u nas plus taki, że mąż też nie ma ochoty na amory. Jest między nami wszystko ok, całusy,przytulasy, ale nic więcej :p
    Rozmawiałam z moimi kumpelami (akurat wszystkie 4 rodzimy lub urodziłyśmy w tym roku, więc info na świeżo) i tylko jedna miała podwyższone libido w II trymestrze, za to jej facet był totalnie na nie, bo się obawiał o dziecko :)

🌈👶20.09.2024r. ⏰️10.00 ⚖️2970g
    📏 53cm

age.png
  • Biała1987 Autorytet

Wysłany: 30 lipca, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Cześć nie martw się ja w pierwszej ciąży to co chwilę miałam ochotę na sex a teraz to taka klapa że az sama sobie się dziwię.

Kingus 1 lubi tę wiadomość

08.12 transfer 3 A.A
    14.12 6dpt - 31,27mUl/ml
    16.12 8dpt - 110.13mUl/ml progesteron 79.5 ng/ml
    18.12 10dpt - 327.47mUl/ml progesteron 91.00ng/ml
    21.12 13dpt - 1082.79mUl/ml
    29.12 21dpt 13877.51mUl/ml progesteron 83.6ng
    04.01 27dpt - 39145.26mUl/ml progesteron 69.1ng/ml
    28dpt USG jest zarodek 6mm i jest ❤️
    17.08.2021 👶 Tomasz
    22.09.2022 💔 poronienie zatrzymane 9/10tc
    09.06.2023 ⏸️ cudzie trwaj ✊️
    10.06.2023 Beta 19.39 mUl/ml
    Progesteron 10.50 ng/ml
    12.06.2023 Beta 58.87 mUl/ml
    Progesteron 13.4 ng/ml
    14.06.2023 Beta 126.19 mUl/ml
    Progesteron 15 ng/ml
    16.06.2023 Beta 270.56 mUl/ml
    Progesteron 15.2 ng/ml
    03.07.2023 jest zarodek i jest ❤️.
    25.07.2023 🖤🖤🖤🖤
  • ver6ena Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początku się bałam, potem macica twardniała i było mi dziwnie i nie miałam z tego radości. W 3 trymestrze się przemogłam i jest super.
    Musisz sobie w głowie to ułożyć. Jest w ciąży inaczej i trzeba do tego podejść na nowo. Mnie pomogła rozmowa z partnerem i położną. Obawy jak się okazało były niepotrzebne.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ