Torbiel na jajniku a ciąża.
-
Hej dziewczyny !
Piszę tu bo nie mam już pomysłów W 5 t.c byłam u ginekologa potwierdził ciąże i powiedział że mam duży torbiel na jajniku który może mi pęc w trakcie ciąży lub przy porodzie. Później byłam u tego samego ginekologa w 6 t.c. i powiedział że z torbielem nic nie robimy. Teraz jestem w 12 tyg ciąży dostałam dziwnych bóli jajników a szczególnie lewego. Czasem ból jest taki jak w okres (a okresy miałam bardzo bolesne). Czy miałyście podobną sytuację ? Może któraś z was wie czy to groźne dla maluszka lub dla mnie? Wyjechałam do Belgii na stałe i czekam na wizytę u ginekologa-mam za tydzień. Pomóżcie ! -
Zależy jaka torbel. Torbiele proste na ogół same zanikają w trakcie trwania ciąży, torbiele endometrialne raczej nie zanikają i trzeba je wyciąć podczas CC lub po ciąży, jeśli rodzi się SN. Często przy torbielach wskazane jest suplementowanie duphastonem lub luteiną.
-
Też mam torbiel endometrialną na lewym jajniku i torbiel prostą na prawym jajniku. Brałam z tego powodu duphaston do 16 tygodnia ciąży, czyli do momentu wykształcenia się łożyska. Lekarz powiedział, że jeśli bym miała z jakiś powodów CC to wtedy podczas CC to wytną, natomiast jak będę rodzić SN to jakiś czas po porodzie trzeba się będzie umawiać na wycinanie owej torbieli. Sama torbiel jako taka nie jest w moim przypadku wskazaniem do CC.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2015, 18:35
-
lys wrote:Też mam torbiel endometrialną na lewym jajniku i torbiel prostą na prawym jajniku. Brałam z tego powodu duphaston do 16 tygodnia ciąży, czyli do momentu wykształcenia się łożyska. Lekarz powiedział, że jeśli bym miała z jakiś powodów CC to wtedy podczas CC to wytną, natomiast jak będę rodzić SN to jakiś czas po porodzie trzeba się będzie umawiać na wycinanie owej torbieli. Sama torbiel jako taka nie jest w moim przypadku wskazaniem do CC.
-
shimmer_lip wrote:Na Twoim etapie ciąży u mnie też nie była. Zależy co się z nią stanie później. Czasami się bardzo zmniejszają. Czasami ciężka macica je gdzieś przepchnie. Ja na 100% dowiem się za jakiś czas. Aktualnie macica ją przesunęła w takie miejsce, że nie zmieści się w kanale rodnym ona i dziecko. No i od jej rozmiaru to zależy.
Yhmm, nie wiedziałam, że tak może być. Ostatni raz moje torbiele były mierzone w styczniu i ta endometrialna miała 32x24mm, potem już z racji na powiększającą się macice i dziecko, nie było dobrego widoku, więc nie wiem czy rozmiar torbieli się zmienił czy nie. Jestem dobrej myśli, a Tobie życzę wszystkie dobrego!shimmer_lip lubi tę wiadomość
-
lys wrote:Yhmm, nie wiedziałam, że tak może być. Ostatni raz moje torbiele były mierzone w styczniu i ta endometrialna miała 32x24mm, potem już z racji na powiększającą się macice i dziecko, nie było dobrego widoku, więc nie wiem czy rozmiar torbieli się zmienił czy nie. Jestem dobrej myśli, a Tobie życzę wszystkie dobrego!
Powodzenialys lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa mam torbiel krwotoczna ciałka żółtego,ktoś byla rozmiarów 6cm na 8,5cm,gin mowil,ze może pęknąć,ze moze boleć...strasznie się bałam,ze od tego momentu caly czas leżakowałam -nie robiłam absolutnie NIC . Dwa tygodnie później torbiel 3cm na 2cm Wchlania się franca:)
Glowy do góry i duzo odpoczywajcie... -