X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Zapchane zatoki 3 trymestr
Odpowiedz

Zapchane zatoki 3 trymestr

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Marmiz Znajoma

Wysłany: 21 stycznia 2025, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, czy ktoś męczył się z zapchanymi zatokami? Dziś 4 dzień, prawie nie śpię. Nie pomaga ani sól hipertoniczna psikana do nosa, ciepłe okłady na zatoki, inhalacje z inhalolem, podgrzana sól w woreczku na zatokach, dużo płynów.

Krótkotrwała ulga po gorącym prysznicu. Byłam dziś u lekarza ogólnego, dostałam sterydy do nosa i sól z kwasem hialuronowym i ektoiną do inhalacji.

Jutro mam wizytę u ginekologa i chcę poprosić o antybiotyk, bo mam wrażenie, że to może być bakteryjne (choć bez gorączki).

Czy ktoś dostał antybiotyk na zatoki w ciąży? Jaki?

• Ela266 Debiutantka

Wysłany: 24 stycznia 2025, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży antybiotyki są przepisywane ostrożnie, ale jeśli lekarz uzna, że to bakteryjne zapalenie zatok, to zwykle podaje się coś bezpiecznego, np. amoksycylinę.
    codziennylook

• Majania Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2025, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam antybiotyk po prawie miesięcznej walce z zatokami i to było prawdziwe wybawienie. Już kilka godzin po pierwszej tabletce czułam się ciut lepiej.

preg.png
  • walkaOrodzeństwo Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2025, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam amokclsycyline - obyło się bez, na zatoki ja to psikalam też raz na jakiś czas Acatar kids czy cos takiego jakimiś kroplami dla dzieci. No na zatoki to najlepsze chyba irygacje dają dość szybką ulgę.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowy rok - Nowy plan na świadomą ciążę. Kluczowe 90 dni przed poczęciem czyli jak świadomie przygotować organizm.

Nowy Rok sprzyja planom, nowym początkom i drobnym decyzjom, które z czasem mają realne znaczenie. To także dobry moment, by świadomie przygotować organizm do ciąży - spokojnie, bez presji i krok po kroku. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca suplementację folianów co najmniej 12 tygodni przed planowaną koncepcją1, aby umożliwić osiągnięcie ich optymalnego poziomu w organizmie. Dlatego wspólnie z Partnerem Akcji Femibion zachęcamy do rozpoczęcia 90-dniowego planu przygotowania organizmu przed poczęciem. Twoje codzienne wybory dziś mogą mieć znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka w przyszłości.2 Sprawdź naszą noworoczną checklistę i zobacz, jak świadomie przygotować się do ciąży jeszcze przed pojawieniem się dwóch kresek.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ