3 poronienia- probnlemem tarczyca?
-
Witam
Jestem po 3 poronieniach, ostatnie we wrzesniu tego roku ciaza blizniacza. Po poronieniu zaczęły mi wypadac strasznie wlosy i jestem oslabiona, senna. Zrobiłam badania i wyszło tsh 5,65. Przed ciążą też robiłam tsh -3,5 było i prolaktyna też była podwyższona 35,5. Dodam jeszcze że badania te robiłam miesiąc przed testem pozytywnym. Dodatkowo razem z mężem mamy zrobione badania genetyczne kariotypu i są prawidłowe. A w ciąży miałam podawany duphasdton 2x1 i clexane 0,4.
Pytanie jest moje takie:
Czy moje obecne tsh i przed ciążą było zagożeniem w ciąży?
Czy gdybym dostała odpowiednie leki ciąże można by było utrzymać?
Pozdrawiamvincaminor, Anatolka, magdalenka_ka, Ania1986, Martoszka, gosia86, olcia87, ewwiel, Kati86, jupiter, JoJo86, Drzwiona, Mysia 15, Lianna, ewelina27, marta78, dżona, labamba, agnb6, latte, Anastazja85, Alessia, Paulina287, Justine, ewelinka2210, C, Bombeczka, Katarzyna87 lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertPoziom TSH jest jedynie wskazaniem do wykonania kolejnych badań hormonalnych. Sam poziom TSH nie stanowi zagrożenia dla ciąży.
Ponieważ nie stwierdzono u Pani przyczyny poronień trudno wypowiadać się na temat tego, czy istnieją leki, które mogłyby im zapobiec. Należałoby przeprowadzić kompleksowe badania i przeanalizować powody kolejnych strat ciąż. Dopiero po rozpoznaniu przyczyny można zaplanować dalsze, dostosowane do Pani sytuacji, leczenie.