badanie fragmentacji DNA plemników metodą TUNEL
-
Witam Panie doktorze
Wielokrotnie proponuje Pan kobietom na tym forum badanie fragmentacji DNA plemników metodą TUNEL (także ja miałam od Pana takie zalecenie przy pytaniu o niepłodność wtórną). Chciałabym zapytać co takie badanie może wnieść? Jeśli mam jedno zdrowe dziecko z tym samym partnerem i drugie poronione przez wadę genetyczną to co mi daje takie badanie skoro wiem, że dziecko zdrowe mogę mieć? Jaki jest więc sens tego badania i co można zrobić jeżeli wyjdzie ono nieprawidłowo?Anastazja85, Milady, kapturnica, Anatolka, momo1009, dżona, justa1234, Honey, koala, wisienka, BATTINKA, Mimbla, magic1, Maciejka, MagSz, tulipanna, Beata.D, freya, taśta, solania lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertBadanie fragmentacji DNA pokazuje nam uszkodzenia w materiale genetycznym plemników. Nie są one związane z mutacjami genetycznymi czy innymi wadami wrodzonymi występującymi u mężczyzny. Uszkodzenia materiału genetycznego w plemnikach mogą wynikać ze stanów zapalnych obecnych lub przeszłych, a także ogólnego stanu zdrowia. Są to problemy nabyte, nie można więc ich wykluczyć, na podstawie faktu, że posiadacie Państwo zdrowe dziecko.
Uszkodzenia w materiale DNA plemników wiążą się z dużym ryzykiem niemożności zajścia w ciążę, poronień i urodzenia chorego dziecka. W przypadku wykrycia nieprawidłowości, jesteśmy w stanie odseparować plemniki zdrowe od chorych i tylko takie zastosować w Państwa leczeniu.
Metoda TUNEL jest dokładniejsza niż stosowana czasem metoda HALO, ponieważ obrazuje rzeczywiste pęknięcia łańcucha DNA (metoda HALO pokazuje jedynie dynamikę wiązania się łańcucha DNA z histonami i protaminą).mik82, Anatolka, islanegra, Anna255, małaszarobura, Tamalka lubią tę wiadomość