Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności badanie fragmentacji DNA plemników metodą TUNEL

badanie fragmentacji DNA plemników metodą TUNEL

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • mik82 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2015, 09:17

/  Zgłoś
    Witam Panie doktorze
    Wielokrotnie proponuje Pan kobietom na tym forum badanie fragmentacji DNA plemników metodą TUNEL (także ja miałam od Pana takie zalecenie przy pytaniu o niepłodność wtórną). Chciałabym zapytać co takie badanie może wnieść? Jeśli mam jedno zdrowe dziecko z tym samym partnerem i drugie poronione przez wadę genetyczną to co mi daje takie badanie skoro wiem, że dziecko zdrowe mogę mieć? Jaki jest więc sens tego badania i co można zrobić jeżeli wyjdzie ono nieprawidłowo?

Anastazja85, Milady, kapturnica, Anatolka, momo1009, dżona, justa1234, Honey, koala, wisienka, BATTINKA, Mimbla, magic1, Maciejka, MagSz, tulipanna, Beata.D, freya, taśta, solania lubią tę wiadomość

wrzesień 2008 - Mikołaj <3
    Starania od 12.2012
    maj 2014 - córeczka 16 tc [*]
    maj 2015 - cb
    grudzień 2016 - cb
    201709292743.png
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:39

/  Zgłoś
    Badanie fragmentacji DNA pokazuje nam uszkodzenia w materiale genetycznym plemników. Nie są one związane z mutacjami genetycznymi czy innymi wadami wrodzonymi występującymi u mężczyzny. Uszkodzenia materiału genetycznego w plemnikach mogą wynikać ze stanów zapalnych obecnych lub przeszłych, a także ogólnego stanu zdrowia. Są to problemy nabyte, nie można więc ich wykluczyć, na podstawie faktu, że posiadacie Państwo zdrowe dziecko.
    Uszkodzenia w materiale DNA plemników wiążą się z dużym ryzykiem niemożności zajścia w ciążę, poronień i urodzenia chorego dziecka. W przypadku wykrycia nieprawidłowości, jesteśmy w stanie odseparować plemniki zdrowe od chorych i tylko takie zastosować w Państwa leczeniu.

Metoda TUNEL jest dokładniejsza niż stosowana czasem metoda HALO, ponieważ obrazuje rzeczywiste pęknięcia łańcucha DNA (metoda HALO pokazuje jedynie dynamikę wiązania się łańcucha DNA z histonami i protaminą).

mik82, Anatolka, islanegra, Anna255, małaszarobura, Tamalka lubią tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ