Krioterapia nadżerki szyjki macicy
-
nick nieaktualnyCzy wymrazanie nadżerki u kobiet, które nigdy wczesniej nie rodziły, nie spowoduje żadnych komplikacji w przyszłosci? Czytałam już, ze może ona wpłynac na sluz szyjkowy. Jakie jeszcze ewentualnie moga wyniknac problemy utrudniajace zajscie w ciaze po tym zabiegu? Ja mam nadzerke od ok 9 lat - lekarze doradzali tylko globulki na zagojenie rany, nie kazali nic z tym robic, bo nigdy nie rodzilam, czesto moja grupa cytologi waha sie pomiedzy II, a III grupa... Dodam, ze moja nadzerka z wiekiem robi sie coraz wieksza. Czy powinnam ja w koncu wymrozic?
Aldona, zonaboba, magdaP82, Kropla, SuSie, Natka-77, tygrys73, Terraska, She Wolf, Lenka87 lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertSzanowna Pani, zabieg usuwania nadżerki może wiązać się z ryzykiem komplikacji, które w przyszłości mogą utrudniać zajście w ciążę.
Decyzję o ewentualnym przeprowadzeniu zabiegu wymrażania powinien podjąć lekarz biorąc pod uwagę ogólny stan Pani zdrowia, poziom hormonów, wiek i inne czynniki.