Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta Ciaza a wiek

Ciaza a wiek

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Malinka45 Nowa

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 22:53

/  Zgłoś
    Mam jeszcze jedno pytanie, przez te kilka lat zaden lekarz nie zlecil mi badan hormonalnych, zadnych leków. Wszyscy ze tylko natura. Owszem jak wspomnialam raz sie udało. Listopad 2018 niestety serce przestalo bic. Mam juz tez 45 lat, ale czy jest szansa by wspomoc sie lekami zastrzykami. Jak sprawdzić czy mam jeszcze jajeczka?

• dr n.med. Dariusz Mercik Ekspert

Wysłany: 12 września 2019, 11:08

/  Zgłoś
    Po 30 roku życia płodność kobiety diametralnie spada. Pojawia się coraz więcej cykli bezowulacyjnych, a więc takich, w których nie występuje potrzebne do zapłodnienia jajeczkowanie. Z wiekiem zwiększa się również liczba nieprawidłowych komórek jajowych. U 30-letniej kobiety mogą one stanowić 40% wszystkich komórek, u 40- letniej – nawet 80%. 

Podstawowym badaniem określającym potencjał rozrodczy kobiety jest badanie AMH. AMH pozwala precyzyjnie określić stan płodności kobiety, czyli tzw. rezerwę jajnikową i da odpowiedź na pytanie, jakie są szanse na naturalne zajście w ciążę. Warto wykonać także badanie FSH, LH i estradiolu (badania te wykonuje się między 2 a 3 dniem cyklu). Przyczyn problemów z zajściem w ciąże może być jednak wiele m.in.
    nieprawidłowości w obrębie macicy, zaburzenia hormonalne, genetyka.

Jednocześnie należy wiedzieć, że diagnostyka powinna odbywać się równolegle u obojga partnerów. Dlatego Pani partner powinien wykonać badanie nasienia. Ze względu na Pani wiek, długotrwałe starania o dziecko oraz poronienie w przeszłości zalecam wizytę u specjalisty lub wizytę w ośrodku leczenia niepłodności.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ