X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta Duphaston działa czy nie?

Duphaston działa czy nie?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 12:52

/  Zgłoś
    Dzień dobry
    moje cykle trwają 35 dni (owulacja prawdopodobnie 19dc).
    Przy badaniu usg nie było nic co wskazywałoby na cykl owulacyjny. Dostałam od lekarza duphaston 19dc-25dc 1 tabletka. Lekarz twierdził, że mam za długą fazę lutealną.
    tylko jeden z cykli(brak fazy wyższych temperatur )skrócił mi cykl do 29dni, pozostałe jak zawsze 35 dni. Staram się o dziecko i szczerze mowiąć już sama nie wiem po co ja mam zażywać ten duphaston i czy on faktycznie mi na cokolwiek pomoże. Jestem skołowana. kończy się mój 2 cykl z duphastonem a 3 cykl starań.
    NIe liczę na poradę, ale bardzo proszę chociaż o sugestię

Malinka45 lubi tę wiadomość

• dr n.med. Dariusz Mercik Ekspert

Wysłany: 12 września 2019, 11:05

/  Zgłoś
    Jeżeli cykle są nieregularne lub przedłużają się suplementację progesteronu (Duphaston) należy poprzedzić badaniami hormonalnymi oraz badaniem ultrasonograficznym monitorującym cykl. Włączenie progesteronu za wcześnie może bowiem blokować owulację.

W pierwszej kolejności należy zatem oznaczyć poziom prolaktyny, TSH i FSH. Jeżeli wyniki te są w normie należy przeprowadzić dokładny ultrasonograficzny monitoring cyklu, aby określić, w którym dniu występuje owulacja. Dopiero na podstawie tych informacji można podjąć decyzję o włączeniu progesteronu.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Rana po cc – jak o nią dbać na każdym etapie jej gojenia?

Rana po cesarskim cięciu to nie tylko ślad na skórze, lecz także miejsce, które przez wiele tygodni wymaga uważnej pielęgnacji. Od pierwszych dni po operacji aż do momentu, gdy blizna blednie i mięknie, zmienia się zarówno jej wygląd, jak i potrzeby. Sprawdź, co jest typowym etapem gojenia, jak dbać o ranę w domu, czego unikać, a także kiedy zmiany w okolicy blizny wymagają konsultacji z lekarzem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ