Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Pytania do eksperta › Duphaston działa czy nie?

Duphaston działa czy nie?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 12:52

/  Zgłoś
    Dzień dobry
    moje cykle trwają 35 dni (owulacja prawdopodobnie 19dc).
    Przy badaniu usg nie było nic co wskazywałoby na cykl owulacyjny. Dostałam od lekarza duphaston 19dc-25dc 1 tabletka. Lekarz twierdził, że mam za długą fazę lutealną.
    tylko jeden z cykli(brak fazy wyższych temperatur )skrócił mi cykl do 29dni, pozostałe jak zawsze 35 dni. Staram się o dziecko i szczerze mowiąć już sama nie wiem po co ja mam zażywać ten duphaston i czy on faktycznie mi na cokolwiek pomoże. Jestem skołowana. kończy się mój 2 cykl z duphastonem a 3 cykl starań.
    NIe liczę na poradę, ale bardzo proszę chociaż o sugestię

Malinka45 lubi tę wiadomość

• dr n.med. Dariusz Mercik Ekspert

Wysłany: 12 września 2019, 11:05

/  Zgłoś
    Jeżeli cykle są nieregularne lub przedłużają się suplementację progesteronu (Duphaston) należy poprzedzić badaniami hormonalnymi oraz badaniem ultrasonograficznym monitorującym cykl. Włączenie progesteronu za wcześnie może bowiem blokować owulację.

W pierwszej kolejności należy zatem oznaczyć poziom prolaktyny, TSH i FSH. Jeżeli wyniki te są w normie należy przeprowadzić dokładny ultrasonograficzny monitoring cyklu, aby określić, w którym dniu występuje owulacja. Dopiero na podstawie tych informacji można podjąć decyzję o włączeniu progesteronu.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ