Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta Duphaston działa czy nie?

Duphaston działa czy nie?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 12:52

/  Zgłoś
    Dzień dobry
    moje cykle trwają 35 dni (owulacja prawdopodobnie 19dc).
    Przy badaniu usg nie było nic co wskazywałoby na cykl owulacyjny. Dostałam od lekarza duphaston 19dc-25dc 1 tabletka. Lekarz twierdził, że mam za długą fazę lutealną.
    tylko jeden z cykli(brak fazy wyższych temperatur )skrócił mi cykl do 29dni, pozostałe jak zawsze 35 dni. Staram się o dziecko i szczerze mowiąć już sama nie wiem po co ja mam zażywać ten duphaston i czy on faktycznie mi na cokolwiek pomoże. Jestem skołowana. kończy się mój 2 cykl z duphastonem a 3 cykl starań.
    NIe liczę na poradę, ale bardzo proszę chociaż o sugestię

Malinka45 lubi tę wiadomość

• dr n.med. Dariusz Mercik Ekspert

Wysłany: 12 września 2019, 11:05

/  Zgłoś
    Jeżeli cykle są nieregularne lub przedłużają się suplementację progesteronu (Duphaston) należy poprzedzić badaniami hormonalnymi oraz badaniem ultrasonograficznym monitorującym cykl. Włączenie progesteronu za wcześnie może bowiem blokować owulację.

W pierwszej kolejności należy zatem oznaczyć poziom prolaktyny, TSH i FSH. Jeżeli wyniki te są w normie należy przeprowadzić dokładny ultrasonograficzny monitoring cyklu, aby określić, w którym dniu występuje owulacja. Dopiero na podstawie tych informacji można podjąć decyzję o włączeniu progesteronu.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ