brać duphaston czy nie?
-
Dziewczyny proszę was o pomoc. 6 czerwca poroniłam mimo brania duphastonu. Moja stara ginekolog mówiła, żeby od nowego cyklu brać ale postanowiłam z konsultować to z innym lekarzem. Ten drugi mówi że konieczne jest ponowne zbadanie progesteronu bo po poronieniu może się zmienic poziom (zezwolił na serduszkowanie) . Teraz nie wiem co zrobić. Boje się że jak nie wezmę to sytuacja się powtórzy lub cos się po komplikuje jak będę w ciąży>
-
Hej kochana, ja też 6.06 miałam zabieg.. teraz miałam brać luteinę (czyli tak jak duphaston- progesteron), i kilka dni temu w trakcie jej brania leciała mi krew, plamienia, żywa czerwono-różowa krew.. Odstawiłam ją od razu, lekarze czasem na nas eksperymentują..serduszkujemy też odkąd się zagoiłam, jakoś tak tydzień po zabiegu... Testami owu sprawdzałam czy owu wystąpiła, wszystko wrócilo do normy ale i tak na ten cykl mało liczę, bez tej luteiny.. ale z nią krwawiłam w trakcie.. Tez sie martwię czy bez niej się coś nie zepsuje, ale biorąc progesteron bez sensu ( czyli od owulacji do konca cyklu lub testu ciążowego, który wyjdzie negatywny, lub dłużej czekając na test)m można sobie zablokować owulację w przyszłym cyklu. Wybrałam mniejsze zło. Jeśli miałaby ciąża się trzymać, to się utrzyma i tak. Jeśli nie- to nie chcę likwidować nadziei na następny miesiąc..Zawsze będziemy Cię kochać !!!
10 tydz- Maleństwo 6.06.2013 [*]
Kalendarz ciąży BellyBestFriend
Św. Dominiku- dopomóż! Wierzymy! -
haybeauti wrote:ja nie miałam zabiegu. Sama się oczyściłam. Nie czekaliście do pierwszej @ ? Bo ja zaczełam nowy cykl 30.06. I zastanawiam się czy nie zrobić badań (progesteronu) ale czy to ma sens? czy wynik będzie miarodajny?Zawsze będziemy Cię kochać !!!
10 tydz- Maleństwo 6.06.2013 [*]
Kalendarz ciąży BellyBestFriend
Św. Dominiku- dopomóż! Wierzymy! -
haybeauti ja stracilam dwa razy ciaze, drugą tez pomimo braku duphastonu. Jak zaczelismy sie starac o tą ciaze mialam zacząc brac duphaston po owulacji przez 12 dni, po czym zrobic test czy jest ciaza czy nie. jesli nie ma to odstawic by okres przyszedl, a jak ciaza to zwiekszyc dawke do dwoch tabletek. Jak zaczniesz brac od początku cyklu progesteron to mozesz zablokowac owulacje, dlatego po owulacji nalezy go wziąć. I on nie zaszkodzi tylko pomoc moze. Ja caly czas jestem na duphastonie. Powodzenia.
PrimaSort lubi tę wiadomość
-
Matylda36 wrote:Podobnie jak plemniczka też jestem na duphastonie, tylko ja go biorę od pozytywnego testu ciążowego. Też plamiłam, krwawiła, nawet, jak na razie dzidzia ma się dobrze. Wcześniejsze dwie ciąże poroniłam.
-
hay ja Ci to wytlumacze, generalnie 7 dni po owulacji powinno sie zbadac poziom progesteronu, po jego wartosci widac czy jest za maly, jesli jest to powinno brac sie go od po owulacji... niekoniecznie wyjdzie to akurat 17 dc, zalezy w ktorym dniu ma sie owulacje, mozna zaczac brac go juz od pierwszego dnia po owulacji (jesli sie wie kiedy nastąpila) lub dwa, trzy dni pozniej dla pewnosci by nie zablokowac owulki, pewnie stąd tez 17 dc, przewaznie liczy sie ze jak cykl ma 28 dni to owulacja wypada w 14, wiec jak sie wtedy zaczyna brac duphaston w 17dc jest ok, tylko jesli ma sie innej dlugosci cykl, lub w innym terminie owulacje to nie mozna sie tym sugerowac.
A ze niektorzy zaczynają brac progesteron od pozytywnego testu jest tez bardzo czeste, lekarze tak profilaktycznie go dają na podtrzymanie ciąży -
plemniczka sorki że tak męczę. ale jeśli w tym cyklu zrobie badanie progesteronu w 21 dn (tak lekarz kazał) to jak będzie za mały to wtedy brać? bo z mężem serduszkujemy. czy poczekać do ewentualnego pozytywnego testu i wtedy brać?
p.s. oczywiście konsultowałam to z lekarzem. babeczka powiedział, że:zbadać progesteron, nie brać dup, z pozytywnym testem przyjść. CHCIAŁABYM SIĘ TEŻ WAS DZIEWUCHY PORADZIĆ BO Z TYMI LEKARZAMI TO RÓŻNIE JEST:)
P.S.2. DOBRZE, ŻE JESTEŚCIE DZIEWUCHY:) -
hay zrob badanie progesteronu po tej owulacji i wtedy napisz jaki masz wynik. Jesli bedzie bardzo ladny to ja bym pewnie brala dopiero od pozytywnego testu. A dlaczego masz zrobic w 21 dniu cyklu badanie? tzn ze masz owulacje w 13, 14 dniu cyklu tak?
-
Dziewczyny poradźcie co robić... Gin kazała testować w 29 d.c czyli dzisiaj. Powiedziała: jeśli test pozytywny to brać dalej duphaston(brałam od 19 d.c. - 10 dni), jeśli nie to odstawić. Problem w tym, że owu przesunęła mi się znacznie w tym cyklu i testowanie dzisiaj nie ma sensu bo za wcześnie, . Długośc cyklu pewnie też się wydłuży troszkę, Ovufriend wyznaczył mi przewidywany termin okresu 37 d.c w co nie wierze, że tak długi cykl miałabym bo zwykle 31 dni.
W zeszłym cyklu miałam ciąże biochemiczną i nie brałam w ogóle Duphastonu, a może pomógłby... Dlatego teraz nie wiem co robić.
Proszę poradźcie co robić, co Wy zrobiłybyście? Brać dalej czy nie?
-
nick nieaktualny
-
Selina wrote:Jeśli masz tabletki, to bierz dalej, nie zaszkodzą. Zatestuje wtedy, kiedy będziesz uważała że jest 12-14dpo i jak negatyw to wtedy odstaw a jak pozytyw bierz dalej/udaj się do lekarza jakbyś już nie miała tabsow
-
nick nieaktualnyiness00 wrote:Dzięki za odpowiedź, tak też zrobiłam, na razie dalej biorę. A u Ciebie jak starania w tym cyklu? Powodzenia
Dziękuję i powodzenia wzajemnie -
Selina wrote:W tym cyklu miałam histero i jestem właśnie tuż przed owu, mamy się starać. Zobaczymy. Nadziei sobie nie robię, wyczekuje urlopu za 2tyg.i bardziej na tym się skupiam
Dziękuję i powodzenia wzajemnie -