Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Czy któraś z Was słyszała o Selenie jako środku, który obniża antyTPO????
Odpowiedz

Czy któraś z Was słyszała o Selenie jako środku, który obniża antyTPO????

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Rybeńka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytania jak w temacie. Czy któraś z Was coś słyszała, stosowała???

Ona -> 35 -> Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, alergia. Dwójka cudownych dzieciaczków z pierwszego małżeństwa <3

<3 MAJUSIA <3
    28.02.2015r.

<3 MICHAŚ <3
    05.10.2017r.

On -> 36 -> Niska jakość nasienia -> 2% prawidłowych -> ruchliwość prawidłowa prawie 0..

Zaczynamy 9cs
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czytalam o slenie na jednym z blogow dziewczyny ktora od lat walczy z hashimoto i ogolnie niedoczynnoscia tarczycy...
    W skladzie jej suplementow byl m. In selen.
    Ja gdy dowiedzialam sie o bardzo wysokim tsh zaczelam suplementowac sie na wlasna reke (nie moglam sie dostac do lekarza) i kupilam m in selen ale nie tylko.
    Podczas nastepnego badania tsh wynosilo juz nie ponad 7 a troszke ponad 4.... Nie wiem czy to zasluga suplementow ale spadlo bez lekow :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Aga_502 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam teraz zaleconą przez endo trzymiesięczną kuracje selenem. Wydaje mi się, że jest to kuracja na zbicie nie tylko antyTPO ale także kilogramów. U mnie branie selenu objawia się brakiem apetytu, z czego jestem zadowolona. Zbijam zbędne kilogramy po euthyroxie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2014, 19:35

Manieczka86 lubi tę wiadomość

Kacper <3 :) :) :) 20.03.2017 - 1080g - 27tc
    dqpranliysvka661.png
    Gabrysia <3 :):):) 25.09.2015 -2470g - 35t2d
    relgdf9him4y17cs.png
  • mycha28 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JA BOIRE SELEN I NA OPAKOWANIU JEST NAPISANE ŻE REGULUJE HORMONY TARCZYCY

Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • Rybeńka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za odpowiedzi. Jutro jadę do apteki po selen i może tez acard. Chociaż mój mąż nie za bardzo jest za acardem... Mam nadzieje, ze wyniki będą za niedługo lepsze.

Ona -> 35 -> Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, alergia. Dwójka cudownych dzieciaczków z pierwszego małżeństwa <3

<3 MAJUSIA <3
    28.02.2015r.

<3 MICHAŚ <3
    05.10.2017r.

On -> 36 -> Niska jakość nasienia -> 2% prawidłowych -> ruchliwość prawidłowa prawie 0..

Zaczynamy 9cs
  • Neyla Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2014, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam selen prze 6m-cy, niestety mi nie pomógł, a ANTY-TPO z 168 wzrosło do 466 (TSH, FT3, FT4, ANTY-TG w normie). Mój endo powiedział, że nie wie co ze mną zrobić-zlecił biopsję (na selen nie reaguję). Wyszło, że mam wole guzowate. Teraz czekam na kolejną wizytę.

62b3591443.png
    8p3oyx8df4ipmqn6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2014, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podwyższone anty TPO podobnie jak anty TG świadczy o stanie zapalnym tarczycy i m.in. może być potwierdzeniem choroby Hashimoto. Osobiście nie zalecałabym brania suplementów na własną rękę, gdyż jest to bardzo krótko trwałe. TSH w trakcie ciąży drastycznie wzrasta co niestety może prowadzić do poronienia lub późniejszych problemów ze zdrowiem dziecka. Z hormonami nie wolno działać na własną rękę, to jak granie w ruletkę z własnym organizmem. Osobiście mam niedoczynność tarczycy i potwierdzoną chorobę Hashimoto i jestem na euthyroxie 50 i nie przytyłam ani grama, co więcej, schudłam 2kg, ponieważ przy niedoczynności hormony mogą powodować problemy z utratą wagi, gdy TSH jest w normie, waga może spaść, lub się unormować, więc dziwię się że ktoś przytył po euthyroxie.

Ale dziewczyny nie bierzcie nic na własną rękę. Hormony trzeba badać, a tak później możecie płakać że straciłyście maleństwo. Lepiej zadbać o to wcześniej i być pod kontrolą dobrego lekarza. Dla starających się TSH powinno być w okolicach 1. Już 2-2,5 to za dużo, nie mówiąc o 4, mimo że wynik jest w normach.
    Pozdrawiam.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ