Czy któraś z Was słyszała o Selenie jako środku, który obniża antyTPO????
-
Pytania jak w temacie. Czy któraś z Was coś słyszała, stosowała???Ona -> 35 -> Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, alergia. Dwójka cudownych dzieciaczków z pierwszego małżeństwa
MAJUSIA
28.02.2015r.
MICHAŚ
05.10.2017r.
On -> 36 -> Niska jakość nasienia -> 2% prawidłowych -> ruchliwość prawidłowa prawie 0..
Zaczynamy 9cs -
Ja czytalam o slenie na jednym z blogow dziewczyny ktora od lat walczy z hashimoto i ogolnie niedoczynnoscia tarczycy...
W skladzie jej suplementow byl m. In selen.
Ja gdy dowiedzialam sie o bardzo wysokim tsh zaczelam suplementowac sie na wlasna reke (nie moglam sie dostac do lekarza) i kupilam m in selen ale nie tylko.
Podczas nastepnego badania tsh wynosilo juz nie ponad 7 a troszke ponad 4.... Nie wiem czy to zasluga suplementow ale spadlo bez lekow
-
Ja mam teraz zaleconą przez endo trzymiesięczną kuracje selenem. Wydaje mi się, że jest to kuracja na zbicie nie tylko antyTPO ale także kilogramów. U mnie branie selenu objawia się brakiem apetytu, z czego jestem zadowolona. Zbijam zbędne kilogramy po euthyroxie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2014, 19:35
Manieczka86 lubi tę wiadomość
-
Dziękuję Wam za odpowiedzi. Jutro jadę do apteki po selen i może tez acard. Chociaż mój mąż nie za bardzo jest za acardem... Mam nadzieje, ze wyniki będą za niedługo lepsze.Ona -> 35 -> Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, alergia. Dwójka cudownych dzieciaczków z pierwszego małżeństwa
MAJUSIA
28.02.2015r.
MICHAŚ
05.10.2017r.
On -> 36 -> Niska jakość nasienia -> 2% prawidłowych -> ruchliwość prawidłowa prawie 0..
Zaczynamy 9cs -
Ja brałam selen prze 6m-cy, niestety mi nie pomógł, a ANTY-TPO z 168 wzrosło do 466 (TSH, FT3, FT4, ANTY-TG w normie). Mój endo powiedział, że nie wie co ze mną zrobić-zlecił biopsję (na selen nie reaguję). Wyszło, że mam wole guzowate. Teraz czekam na kolejną wizytę.
-
nick nieaktualnyPodwyższone anty TPO podobnie jak anty TG świadczy o stanie zapalnym tarczycy i m.in. może być potwierdzeniem choroby Hashimoto. Osobiście nie zalecałabym brania suplementów na własną rękę, gdyż jest to bardzo krótko trwałe. TSH w trakcie ciąży drastycznie wzrasta co niestety może prowadzić do poronienia lub późniejszych problemów ze zdrowiem dziecka. Z hormonami nie wolno działać na własną rękę, to jak granie w ruletkę z własnym organizmem. Osobiście mam niedoczynność tarczycy i potwierdzoną chorobę Hashimoto i jestem na euthyroxie 50 i nie przytyłam ani grama, co więcej, schudłam 2kg, ponieważ przy niedoczynności hormony mogą powodować problemy z utratą wagi, gdy TSH jest w normie, waga może spaść, lub się unormować, więc dziwię się że ktoś przytył po euthyroxie.
Ale dziewczyny nie bierzcie nic na własną rękę. Hormony trzeba badać, a tak później możecie płakać że straciłyście maleństwo. Lepiej zadbać o to wcześniej i być pod kontrolą dobrego lekarza. Dla starających się TSH powinno być w okolicach 1. Już 2-2,5 to za dużo, nie mówiąc o 4, mimo że wynik jest w normach.
Pozdrawiam. -