X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne D-dimer, poronienie, krzepnięcie krwi
Odpowiedz

D-dimer, poronienie, krzepnięcie krwi

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Lovi25 Debiutantka

Wysłany: 28 grudnia 2024, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Jestem po pierwszy poronieniu i aktualnie przechodzę pierwszą miesiączkę po. Nie wiem czy to w mojej głowie tak mam, że już się bardziej nakręcam, ale od czasu tego poronienia mam wrażenie jakbym czuła bardziej przepływającą krew w żyłach w łydkach. W sensie wiecie, taki jakby impuls, dosłownie sekunda i koniec. Ale jest to częste.
    Czytałam o krzepnięciu krwi, trombofilii, zakrzepicy itp. Sama też miałam zabieg na żylaki (tylko jedna noga, rok temu), ale mój wskaźnik D-dimer jest na poziomie 0,42 ug FEU/ml gdzie max jest do 0,50 więc teoretycznie mieści się w normie.

Czy ja sobie coś wkręcam, że to co odczuwam może oznaczać coś złego?

Ps. Przez cały okres ciąży nie plamiłam, nie krwawiłam. Poronienie było ze względu na puste jajo w 10 tc. Wywołane tabletkami.

Starania od wrzesien 2024

20.11.24 - poronienie 10tc, puste jajo 💔
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2024, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovi25 wrote:
    Hej dziewczyny,

Jestem po pierwszy poronieniu i aktualnie przechodzę pierwszą miesiączkę po. Nie wiem czy to w mojej głowie tak mam, że już się bardziej nakręcam, ale od czasu tego poronienia mam wrażenie jakbym czuła bardziej przepływającą krew w żyłach w łydkach. W sensie wiecie, taki jakby impuls, dosłownie sekunda i koniec. Ale jest to częste.
    Czytałam o krzepnięciu krwi, trombofilii, zakrzepicy itp. Sama też miałam zabieg na żylaki (tylko jedna noga, rok temu), ale mój wskaźnik D-dimer jest na poziomie 0,42 ug FEU/ml gdzie max jest do 0,50 więc teoretycznie mieści się w normie.

Czy ja sobie coś wkręcam, że to co odczuwam może oznaczać coś złego?

Ps. Przez cały okres ciąży nie plamiłam, nie krwawiłam. Poronienie było ze względu na puste jajo w 10 tc. Wywołane tabletkami.

Ja mam trombofilie, też zdarzaja mi sie takie "skurcze".
    Myślę, ze podświadomie szukasz jakiekolwiek "powodu".

Nie mniej jednak nie zaszkodzi skonsultować to z hematologiem, jesli Cie to niepokoi. Czy mialas robione jakieś inne badania poza d-dimerami?

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Lovi25 Debiutantka

Wysłany: 29 grudnia 2024, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziękuję za odpowiedź!

Niestety nie mam więcej badań stricte pod te dolegliwości. Jedynie morfologia itp, ale jedyne do czego można się tam przyczepić to liczba płytek krwi. Moje oscylują w granicy 158 x10´3/ul gdzie norma to 162 - 379, ale każdy lekarz, którego o to zapytałam to olewał sprawę i mówił, że to nieistotne

Starania od wrzesien 2024

20.11.24 - poronienie 10tc, puste jajo 💔
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2024, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozszerzyłabym badania jednak. Dla świętego spokoju. 😊
    Udaj sie do lekarza, niech zrobi Ci caly panel krzepnięcia.

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ