X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne D-dimer, poronienie, krzepnięcie krwi
Odpowiedz

D-dimer, poronienie, krzepnięcie krwi

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Lovi25 Ekspertka

Wysłany: 28 grudnia 2024, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Jestem po pierwszy poronieniu i aktualnie przechodzę pierwszą miesiączkę po. Nie wiem czy to w mojej głowie tak mam, że już się bardziej nakręcam, ale od czasu tego poronienia mam wrażenie jakbym czuła bardziej przepływającą krew w żyłach w łydkach. W sensie wiecie, taki jakby impuls, dosłownie sekunda i koniec. Ale jest to częste.
    Czytałam o krzepnięciu krwi, trombofilii, zakrzepicy itp. Sama też miałam zabieg na żylaki (tylko jedna noga, rok temu), ale mój wskaźnik D-dimer jest na poziomie 0,42 ug FEU/ml gdzie max jest do 0,50 więc teoretycznie mieści się w normie.

Czy ja sobie coś wkręcam, że to co odczuwam może oznaczać coś złego?

Ps. Przez cały okres ciąży nie plamiłam, nie krwawiłam. Poronienie było ze względu na puste jajo w 10 tc. Wywołane tabletkami.

👩31 👨33

OM 24.01
    20.02 ⏸️
    14.04 I prenatalne: 5,3 cm bejbika 🍀
    16.06 II prenatalne
    __
    20.11.24 - poronienie 10tc, puste jajo 💔
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2024, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovi25 wrote:
    Hej dziewczyny,

Jestem po pierwszy poronieniu i aktualnie przechodzę pierwszą miesiączkę po. Nie wiem czy to w mojej głowie tak mam, że już się bardziej nakręcam, ale od czasu tego poronienia mam wrażenie jakbym czuła bardziej przepływającą krew w żyłach w łydkach. W sensie wiecie, taki jakby impuls, dosłownie sekunda i koniec. Ale jest to częste.
    Czytałam o krzepnięciu krwi, trombofilii, zakrzepicy itp. Sama też miałam zabieg na żylaki (tylko jedna noga, rok temu), ale mój wskaźnik D-dimer jest na poziomie 0,42 ug FEU/ml gdzie max jest do 0,50 więc teoretycznie mieści się w normie.

Czy ja sobie coś wkręcam, że to co odczuwam może oznaczać coś złego?

Ps. Przez cały okres ciąży nie plamiłam, nie krwawiłam. Poronienie było ze względu na puste jajo w 10 tc. Wywołane tabletkami.

Ja mam trombofilie, też zdarzaja mi sie takie "skurcze".
    Myślę, ze podświadomie szukasz jakiekolwiek "powodu".

Nie mniej jednak nie zaszkodzi skonsultować to z hematologiem, jesli Cie to niepokoi. Czy mialas robione jakieś inne badania poza d-dimerami?

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Lovi25 Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2024, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziękuję za odpowiedź!

Niestety nie mam więcej badań stricte pod te dolegliwości. Jedynie morfologia itp, ale jedyne do czego można się tam przyczepić to liczba płytek krwi. Moje oscylują w granicy 158 x10´3/ul gdzie norma to 162 - 379, ale każdy lekarz, którego o to zapytałam to olewał sprawę i mówił, że to nieistotne

👩31 👨33

OM 24.01
    20.02 ⏸️
    14.04 I prenatalne: 5,3 cm bejbika 🍀
    16.06 II prenatalne
    __
    20.11.24 - poronienie 10tc, puste jajo 💔
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2024, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozszerzyłabym badania jednak. Dla świętego spokoju. 😊
    Udaj sie do lekarza, niech zrobi Ci caly panel krzepnięcia.

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ