Forum Starając się - ogólne Ginekologiczne bzdury
Odpowiedz

Ginekologiczne bzdury

Oceń ten wątek:
  • Blue Jane Koleżanka
    Postów: 82 9

    Wysłany: 25 stycznia 2018, 15:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stworzyłam ten temat żeby móc się podzielić tym, co dziś usłyszałam od ginki :D Ciekawa jestem, czy Wy też macie takie kwiatki w swoich doświadczeniach :P Podzielcie się ;) Otóż dowiedziałam się, że: 1) owulacja jest ZAWSZE U KAŻDEJ KOBIETY 14 dni przed okresem 2)jeśli miesiączki są bolesne to JEST PEWNOŚĆ że doszło do owulacji 3) owulacja odbywa się z jajników ZAWSZE naprzemiennie :D Baba ok.50 lat ale żeby aż tak mieć nieaktualną wiedzę??

    AJA_S lubi tę wiadomość

    201811152844.png
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 1891 609

    Wysłany: 25 stycznia 2018, 15:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra :D no zabłysnęła :D

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono

    Badanie na październik Kiry-czekam na wyniki

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75,

    Suple On. Complex B, Witamina C 500, Witamina E

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe
  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1965

    Wysłany: 25 stycznia 2018, 15:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue Jane wrote:
    Stworzyłam ten temat żeby móc się podzielić tym, co dziś usłyszałam od ginki :D Ciekawa jestem, czy Wy też macie takie kwiatki w swoich doświadczeniach :P Podzielcie się ;) Otóż dowiedziałam się, że: 1) owulacja jest ZAWSZE U KAŻDEJ KOBIETY 14 dni przed okresem 2)jeśli miesiączki są bolesne to JEST PEWNOŚĆ że doszło do owulacji 3) owulacja odbywa się z jajników ZAWSZE naprzemiennie :D Baba ok.50 lat ale żeby aż tak mieć nieaktualną wiedzę??

    No cóż... To po co te wszystkie badania skoro jest wróżenie z objawów :P

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Seli Autorytet
    Postów: 12176 2025

    Wysłany: 25 stycznia 2018, 15:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tych bolesnych miesiączkach to słyszałam już od kilku lekarzy, bo powiedziałam, że po odstawieniu anty nic nie czuję... A boleści miałam przy antykoncepcji... To znaczy, że biorąc anty miałam owulację a odstawiając je już nie ? :D :D :D

    dZhdp1.png

    Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

    Więcej cudów nie będzie 😔
  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1965

    Wysłany: 25 stycznia 2018, 15:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    O tych bolesnych miesiączkach to słyszałam już od kilku lekarzy, bo powiedziałam, że po odstawieniu anty nic nie czuję... A boleści miałam przy antykoncepcji... To znaczy, że biorąc anty miałam owulację a odstawiając je już nie ? :D :D :D

    Ciekawym przypadkiem byś była ;)

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Seli Autorytet
    Postów: 12176 2025

    Wysłany: 25 stycznia 2018, 15:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Ciekawym przypadkiem byś była ;)

    W takim razie... 4 lata nieświadomych... "uników"? :D

    dZhdp1.png

    Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

    Więcej cudów nie będzie 😔
  • Blue Jane Koleżanka
    Postów: 82 9

    Wysłany: 25 stycznia 2018, 15:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha no ja też miałam bolesne miesiaczki biorąc tabsy wiec ciekawe ;)

    201811152844.png
  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1965

    Wysłany: 25 stycznia 2018, 15:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    W takim razie... 4 lata nieświadomych... "uników"? :D

    Bardzo dobre pytanie :P

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 stycznia 2018, 17:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mówiono że przy długich (40-60) cyklach i niregularnych nie znajdę w ciążę. Zaszlam w dwie. Każda w 1 cyklu.
    Teraz mam 28-30 i w ciążę zajść nie mogę. Pfff!

  • Ojkaojka Autorytet
    Postów: 579 185

    Wysłany: 25 stycznia 2018, 17:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak mnie coś zaswędziało, ginka wmawiała mi, że to uczulenie na podpaski. A była to infekcja, która się potem rozkręciła :)

    Plamienie przed/po okresie jest normalne, bo ona też tak ma;)

    A tak poza tym to słyszałam już, że moja macica jest w przodozgięciu, w tyłozgięciu, a nawet, że jest normalna;) Nie rozumiem, jak lekarz może nie czaić w którą stronę odgięta jest macica, przecież sama sobie tego nie sprawdzę..

    golonat lubi tę wiadomość

    12.2015 - poronienie 7 tc
    09.2018 - poronienie 17tc (triploidia)
    MTHFR_1298A-C homo|PAI-1 hetero
    AMH - 6,2
  • Multiwitamina Autorytet
    Postów: 6565 3774

    Wysłany: 25 stycznia 2018, 18:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2018, 18:55

    b9ec53f61f.png

    ♡♡♡ KORNEL ♡♡♡

    1a43acd3ca.png
    Czekamy na Ciebie Kruszynko , będzie dziewczynka (? )
  • alegzi Autorytet
    Postów: 2613 374

    Wysłany: 25 stycznia 2018, 18:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojkaojka wrote:
    Plamienie przed/po okresie jest normalne, bo ona też tak ma

    Normalnie padłam :D :D :D

    1cs z CLO
    dostinex, Prenatal Uno, kwas foliowy
    12cs - ciąża biochemiczna
  • kayama Autorytet
    Postów: 2504 1893

    Wysłany: 25 stycznia 2018, 22:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od zawsze na usg miałam informację, nawet w opisie, że macica w przodozgięciu. Na usg u bardzo doświadczonego pana doktora w wieku średnim usłyszałam, że jest w tyłozgięciu i że zawsze musiało tak być bo to się nie zmienia. Trochę się wystraszyłam, na kolejnym usg u innego lekarza dowiedziałam, się że jednak nadal jest w przodozgięciu i nijak się do tyłu nie wygina :)) Tak to się tamten doktor popisał, więcej do niego na pewno nie pójdę.
    Aha, słuchajcie ciekawostka, 8 lat temu u pewnej pani doktor z kliniki dziś bardzo znanej leczenia niepłodności, dowiedziałam, się że kobiety naturalnie zachodzą w ciążę tylko do 40 :) Ta pani doktor w tej klinice już nie pracuje i czytałam o niej negatywne opinie w necie.

    n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • golonat Ekspertka
    Postów: 228 150

    Wysłany: 25 stycznia 2018, 23:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe, ja w ostatniej ciąży byłam u pani doktor, która powiedziała (nawet bez badania, tylko na podstawie wyniku bety, jednorazowym, na samym początku), że nie ma szansy, żeby ciąża się utrzymała, bo pół roku wcześniej miałam robioną depo-proverę i to na pewno ciąża pozamaciczna, BO JEJ KOTKA TEŻ TAK MIAŁA po depo-proverze :). Kosmos, nie?

    terka lubi tę wiadomość

  • NiecierpliwaKarolina Autorytet
    Postów: 2409 2111

    Wysłany: 26 stycznia 2018, 00:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poniżej 200 bety nie ma ciąży.

    Także pora zmienić wartości w labkach ;-)

    n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1965

    Wysłany: 26 stycznia 2018, 05:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę ze niezłe kwiatki można usłyszeć od lekarzy. I to nie od jednego...
    Ale o kotce przebiło wszystko :D

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Seli Autorytet
    Postów: 12176 2025

    Wysłany: 26 stycznia 2018, 07:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahahahhaha :D to z kotem było niezłe :D Powiem Wam, że żona kuzyna jest w ciąży. Byłyśmy u tego samego lekarza, w ten sam dzień... Pytam się jak tam, czy zna płeć itp... A ona mówi, że ma dwie macice i w jednej dziecko, w drugim krwiak i "jest spoko" według niego :P Ona nic z tym nie robi, ale mówiła,że już wcześniej się zastanawiał ile ona ma macic.... Dziwie się, że ona go nie zmieniła.

    golonat lubi tę wiadomość

    dZhdp1.png

    Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

    Więcej cudów nie będzie 😔
  • Paulina_2603 Autorytet
    Postów: 4363 9339

    Wysłany: 26 stycznia 2018, 08:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czytam i oczom nie wierzę :D Niektóre teksty lekarzy są tak żałosne, że aż śmieszne. Mnie najbardziej wkurza jak słyszę od lekarza, że "taka pani natura"...

    17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • Seli Autorytet
    Postów: 12176 2025

    Wysłany: 26 stycznia 2018, 09:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina_2603 wrote:
    Dziewczyny czytam i oczom nie wierzę :D Niektóre teksty lekarzy są tak żałosne, że aż śmieszne. Mnie najbardziej wkurza jak słyszę od lekarza, że "taka pani natura"...

    o tak :P

    dZhdp1.png

    Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

    Więcej cudów nie będzie 😔
  • kayama Autorytet
    Postów: 2504 1893

    Wysłany: 26 stycznia 2018, 09:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, też to słyszałam nie raz :))

    n59ydf9h7aj0jxnd.png
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego