Grudzień wspaniały czas pichcenia :)
-
Hej dziewczynki
NIe ma takiego temaciku więc założę go.
Ja bardzo lubie gotować i ogólnie uwielbiam kuchnie jamiego oliviera i tego co robi dla dzieci aby nie jadły fastfoodów . Co lubicie robić na święta, może macie fajne jakieś przepisy, którymi chciałybyście się podzielićagniesja, Lianna lubią tę wiadomość
Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami
-
Ja też lubię gotować, ale ta pasja narodziła się u mnie kilka miesięcy temu, po rzuceniu palenia, więc wszystkich przepisów dopiero się uczę. W przyszłym tygodniu będę testować znaleziony w necie przepis na ciasteczka korzenne (foremki już kupiłam) i jak wyjdą, powtórzę na święta Może Ty masz jakiś fajny przepis, którym chętnie się podzielisz?
-
jestem osobą, która poprostu kocha gotować, a narodziło się z pójścia do technikum gastronomicznego bo nie dostałam sie na hotelarstwo ta sama szkoła więc tylko przerzuciłam papierki od tamtego czasu uwielbiam. Wiadomo mam też swoje dni kiedy mi się nie chce gotować, ale są takie, że gotuję cały serwis od przystawki po deser A najbardziej uwielbiam kocham LONDYN różnorodność orientalizm zdobycie wszystkich produktów świeżych to jest to. Np taki przepis
LODY MANGO
- jak kupujecie mango nie może być twarde bo wtedy jest jeszcze niedojrzałe. Jak sie naciśnie na owoc to powinien powstac lekki oddcisk od paluszka i potem powrócić po jakims czasie wtedy jest dojrzały
- 1 owoc umyc obrac ze skórki pokroić w kostkę średniej wielkości i do zamrażalnika, po kilkju godzinach wyciagamy, wsypujemy do blendera, dodajemy jogurt naturalny, miód lejacy się, limonka lub cytryna(bez pestek) i mięta jak ktos lubi i mieszamy proste i smakowite i przede wszystkim ZDROWE
(rózne owoce można dawać od bananów po ananas itd mozna również mieszać)
agniesja lubi tę wiadomość
Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami
-
mon!ta^ wrote:Co lubicie robić na święta, może macie fajne jakieś przepisy, którymi chciałybyście się podzielić
Jak święta to oczywiście pierniczki
Ale te robię jakieś 2 miesiące przed świętami,aby zdążyły fajnie zmięknąć
Ogólnie bardzo lubię piec i gotować Część przepisów sama tworzę, a część zapożyczam lub przerabiam
Ostatnio znalazłam przepis na pyszne, zdrowe ciasteczka migdałowe
Składniki:
Migdały i miód
Migdały mielimy na masę a la marcepan (chociażby w maszynce do mięsa, lub mikserze wysokoobrotowym). Masę łączymy z miodem (tyle miodu aby masa nam smakowała). Zawijamy w folię, odkładamy na pół godziny aby odpoczęła. Potem w folii rozwałkujemy, wycinamy dowolne kształty i do piekarnika na około 10 minut w 150 stopniach
I gotowe
Ciasteczka są przepyszne i do tego zdrowe
agniesja lubi tę wiadomość
Hashimoto, endometrioza; problemy z drożnością jajowodów; Brak hamowania...
25.03.2015 - biochemiczna.
6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
Naturalny cud w czerwcu 2020 roku Spodzewamy się synka -
Tez uwielbiam Kwestie Smaku, a z wypiekow, to wrecz kocham Moje Wypieki!
Generalnie moglabym tylko piec Gotowac tez lubie, ale np. miesa nie wychodza mi jakies specjalne, bo ja sama rzadko kiedy je jadam (nie lubie), wiec nie wiem jak powinny smakowac zeby byly jadalne.
Jakby ktoras reflektowala to mam sprawdzony przepis na pierniczki, miekkie zaraz po upieczeniu, ale ciasto powinno lezakowac z 2 tygodnie.agniesja lubi tę wiadomość
-
Natka, ja reflektuję na Twój przepisik
Dzisiaj zrobiłam czekoladowe ciasteczka Nigelli. Wyszły pyszne i mocno czekoladowe, czyli moje ulubione Zamiast cukru staram się używać ksylitolu a zamiast mąki pszennej pełnoziarnistą, czyli ciasteczka w zdrowszym wydaniu
http://www.nigellalawson.pl/przepisy/pysznosci/swiateczne_ciasteczka_czekoladowe.php
Marronek super przepis! A migdałów nie trzeba wcześniej uprażyć na suchej patelni? Z jakiej mniej więcej ilości migdałów wychodzi ile ciasteczek?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 19:26
-
Lianna wrote:Uwielbiam piec i gotować, to mi pomaga się odstresować!
Często korzystam z przepisów z Kwestii Smaku. Są tak dokładnie przedstawione, że wychodzą nawet początkującym. -
Agniesja, jutro, badz dziś poznym wieczorem wrzuce przepis:)
A z świątecznych ciasteczek Nigelli uwielbiam, poza tymi czekoladowymi, te z biala czekolada i żurawina
Mam jej ksiazke z świątecznymi wypiekami i próbowałam zrobic tez wianuszki z pianek i platkow, ale wyszla kompletna klapa.agniesja lubi tę wiadomość
-
Pierniki:
- 1kg maki
- 0,5kg miodu
- 25dag cukru
- 20gad masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 1 szklanka mleka
- 2x 20g przyprawy do piernika
Miód i cukier zagotować razem na małym ogniu az do calkowitego rozpuszczenia sie cukru- ostudzic.
Masło i jajka utrzec, dodac make, przyprawe do piernika, sode rozpuszczona w mleku i ostudzony miod. Ciasto wyrobic i chlodzic min. 2 tygodnie.
Ja zawsze robie podwojna ilosc tego ciasta i mam piernikow dla calej armii, a nie robie cieniutkich. Dla zobrazowania, w zeszlym roku do prezentow swiatecznych dorzucilam 5x 0,5kg paczuszek i mialam jeszcze mnóstwo piernikow dla siebie;)agniesja lubi tę wiadomość
-
Dzięki za przepis, myślę że na pewno go wypróbuję, bo do końca roku muszę wykorzystać cały urlop, więc czasu wolnego mam sporo A mogłabyś jeszcze napisać jak dalej się robi? Rozwałkowuje i wycina ciasteczka jak w przypadku np. korzennych? Polewasz je lukrem, lub jakąś polewą? Nigdy nie robiłam pierniczków
-
agniesja wrote:Marronek super przepis! A migdałów nie trzeba wcześniej uprażyć na suchej patelni? Z jakiej mniej więcej ilości migdałów wychodzi ile ciasteczek?
Nie, nie trzeba
Mnie z 200 gram wyszło jakieś 25 ciasteczek Dość grubych - takie woli mąż.
Ten przepis mam ze Smakoterapii Ogólnie dużo tam przepisów dla alergików, czy cierpiących na różne nietolerancje pokarmowe
Mam też sporo własnych przepisów na chleb czy bułki (mam nietolerancje glutenu). Więc też się mogę nimi podzielić
Natka88 - to mój przepis na pieniki jest dość podobny Tylko ja trzymam w lodówce 3-4 dni, a potem po upieczeniu minimum miesiąc w metalowym pudełku z jabłkiem, aby zmiękłyHashimoto, endometrioza; problemy z drożnością jajowodów; Brak hamowania...
25.03.2015 - biochemiczna.
6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
Naturalny cud w czerwcu 2020 roku Spodzewamy się synka -
agniesja wrote:Dzięki za przepis, myślę że na pewno go wypróbuję, bo do końca roku muszę wykorzystać cały urlop, więc czasu wolnego mam sporo A mogłabyś jeszcze napisać jak dalej się robi? Rozwałkowuje i wycina ciasteczka jak w przypadku np. korzennych? Polewasz je lukrem, lub jakąś polewą? Nigdy nie robiłam pierniczków
Nie ma jak nie napisac o najwazniejszym- jak piec
180 stopni (ja pieke z termoobiegiem) na 8-10 minut.
Ciasto normalnie rozwalkowujesz jak na zwykle ciasteczka i wycinasz.
Polewam (a wlasciwie rozsmarowuje) je lukrem (szklanka cukru pudru wymieszana z 2-3 lyzkami goracej wody lub soku z cytryny). Jak chce sie Tobie bawic, to mozna kupic barwinki spozywcze w proszku i mieszac kolory lukru + posypkiagniesja lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-