Kiedy i jakie zrobić badania hormonalne ?
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny czy mogłybyście mi po krótce wypisać najważniejsze badania hormonalne i w którym dc zrobić byłabym wdzięczna.
Obawiam się,że nie mam owulacji od 2 miesięcy do tego brak śluzu a strasznie ciężkie piersi od ok 13dc i nie wiem co poradzić a wizytę u lekarza mam pod koniec miesiąca więc już będę w połowie cyklu nowego. Z góry dziękuję. -
(2-4dc)
mocz bad. ogólne
OB
glukoza
ALT
AST
kreatynina
białko całkowite
FSH
LH
estradiol
progesteron
prolaktyna
DHEAS
androstendion
testosteron wolny
17-OH progesteron
II 21-23 dc(zaznaczyć który dc!)
TSH
FT4
FT3
anty-TPO
anty-TG
estradiol
progesteron
III ciążowe
toksoplazmoza IgG
toksoplazmoza IgM
różyczka IgG
różyczka IgM
CMV IgG
CMV IgM
p/c kardiolip. kl. IgG i IgM26dc (pecherzyk 20mm niepekniety)
🧪Glukoza 95,00 mg/dl 🧪TSH 3,98 µIU/ml❌➡️ 1,3 µIU/ml ➡️0.91µIU/ml 🧪FT3 3,65 pg/ml 🧪FT4 0,94 ng/dl 🧪LH 11,24 mIU/ml 🧪Estradiol 107,70 pg/ml 🧪Progesteron 2,08 ng/ml🧪Prolaktyna 22,84 ng/ml🧪DHEA 11,32 ng/ml❌🧪Androstendion 5,71 ng/ml❌🧪Testosteron 61,95 ng/dl🧪anty-TPO 0,30 IU/ml🧪anty-TG < 3.00 IU/ml🧪PAI-1 4G Układ homozygotyczny-nieprawidłowy ❌
👩 34🧔🏻♂️ 40
💊 Euthyrox N 25
grudzień ❤️🩹 -
Badania zalecone przez mojego gin część z nich może przepisać Ci na NFZ lekarz pierwszego kontaktu, endykrynolog lub ginek ja chodzę prywatnie26dc (pecherzyk 20mm niepekniety)
🧪Glukoza 95,00 mg/dl 🧪TSH 3,98 µIU/ml❌➡️ 1,3 µIU/ml ➡️0.91µIU/ml 🧪FT3 3,65 pg/ml 🧪FT4 0,94 ng/dl 🧪LH 11,24 mIU/ml 🧪Estradiol 107,70 pg/ml 🧪Progesteron 2,08 ng/ml🧪Prolaktyna 22,84 ng/ml🧪DHEA 11,32 ng/ml❌🧪Androstendion 5,71 ng/ml❌🧪Testosteron 61,95 ng/dl🧪anty-TPO 0,30 IU/ml🧪anty-TG < 3.00 IU/ml🧪PAI-1 4G Układ homozygotyczny-nieprawidłowy ❌
👩 34🧔🏻♂️ 40
💊 Euthyrox N 25
grudzień ❤️🩹 -
progesteronu nigdy nie kazali mi badać w I fazie cyklu, zawsze robi się to ok 7 dni po owulce.Rozpoczęliśmy już 4 rok starań... Nadal czekamy na nasz mały Cud!
Laparoskopia 31.08.16 - usunięta przegroda macicy 2cm i ogniska endometriozy I stopnia.
Histeroskopia 6.12.16. - reszta przegrody docięta, macica jest gotowa na przyjęcie lokatora.
1 IUI- 10.01.17 - ????? (@ 25.01)
-
moczu nie robimy w czasie @ tak samo jak i w czase @ OB zawsze wyjdzie podwyzszone
Progesteron mozna dwa razy zorbic ale ja sie spokalam tylko z tym ze roobi sie go w 20-22 dc
estradiol mozna powtorzyc przed owulka.. np w 13 dc .. zeby spradzic czy prawidlowo wzrasta przed owulacja -
a co do cen to ostatnio robiłam włąsnie w II fazie tylko prolaktynę, progesteron, estradiol, tsh i zapłaciłam 100zł niestety wszystkie te badania kosztują.Rozpoczęliśmy już 4 rok starań... Nadal czekamy na nasz mały Cud!
Laparoskopia 31.08.16 - usunięta przegroda macicy 2cm i ogniska endometriozy I stopnia.
Histeroskopia 6.12.16. - reszta przegrody docięta, macica jest gotowa na przyjęcie lokatora.
1 IUI- 10.01.17 - ????? (@ 25.01)
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
co do TSH - innych badan tarczycowych.. nie raz wynk TSH moze byc prawidlowy miescic sie w normach a np anty TPO moze byc wysokie.. tak samo jesli mamay niedobor jodu TSH moze wyjsc w granicach ale FT4 ( z tego co pamietam ) wyjdzie nieprawidlowe
-
nick nieaktualnyA jak określić odpowiedni dzień cyklu na zrobienie badań hormonalnych, jeśli okres mi "wypadł"? Jestem już w 38 dc i coś czuję, że bez luteiny okres się nie pojawi w ciąży nie jestem.
Mam zlecony szereg badań hormonów i dokładną rozpiskę, co w którym dniu, ale nie wiem co zrobić w tym przypadku. Czekać nawet i 60 dni, aż miesiączka przyjdzie naturalnie, czy wywołać ją luteiną?
A jak nawet wywołam ją luteiną, to czy nie wpłynie to na wyniki hormonów? -
kozalia wrote:A jak określić odpowiedni dzień cyklu na zrobienie badań hormonalnych, jeśli okres mi "wypadł"? Jestem już w 38 dc i coś czuję, że bez luteiny okres się nie pojawi w ciąży nie jestem.
Mam zlecony szereg badań hormonów i dokładną rozpiskę, co w którym dniu, ale nie wiem co zrobić w tym przypadku. Czekać nawet i 60 dni, aż miesiączka przyjdzie naturalnie, czy wywołać ją luteiną?
A jak nawet wywołam ją luteiną, to czy nie wpłynie to na wyniki hormonów?
A sama sobie zaordynujesz Luteinę?
Wg mnie i tak powinnaś pójść do lekarza i zobaczyć dlaczego @ się spóźnia.
Jeśli idzie o listę badań, jak spojrzysz na to co umieściła powyżej JaponeczazPorcelany, to powyżej FSH masz parametry biochemiczne i badania moczu, wg mnie lepiej robić je w okolicach połowy cyklu, generalnie faza cyklu nie ma na te parametry większego wpływu, aczkolwiek OB może być w trakcie miesiączki podwyższone.
Pozostałe parametry, hormony, musisz dopasować do długości swojego cyklu. Najlepiej poradź się swojego ginesa. Podejrzewam, że prowadzisz pomiary temperatury czy obserwacje śluzu, te dane będą pomocne w ustaleniu kiedy jaki hormon oznaczać. Ja tak zrobiłam, bo badania nie są tanie i wychodzę z założenia, że jeśli już się kłóć i coś robić, to robić dobrze.
Z badaniami w kiedunku CMV, Toxo możesz się wstrzymać, ale np. ja oznaczałam poziom przeciwciał w kier różyczki/Rubella/, żeby mieć czas na ew. reakcję.
Powodzenia Kozalia!kozalia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny"Niedziękuję" Modrzewiowa
Luteinę na spóźniający się okres przepisała mi moja poprzednia ginekolożka. Ale miałam obawy co do jej kompetencji, więc zmieniłam na inną. Nowa zaleciła mi badania hormonalne, tylko zapomniałam ją właśnie zapytać, co będzie, jak okres się będzie spóźniał - czy wywołać go luteiną, a jeśli tak zrobię, to czy robić w tym nowym cyklu badania hormonów, czy poczekać, na całkowicie naturalny cykl, niewspomagany, żeby wyniki były wiarygodne.
Mogę się jej poradzić, ale to znowu przesunie mi wszystko o miesiąc, bo ciężko z terminami
Mierzę temperaturę, (znowu po przerwie) dzięki temu mam nadzieję, że okres się pojawi zaraz, bo temperatura dziś spadła.
Te badania hormonów właśnie mają pomóc określić przyczynę moich długich, nieregularnych cykli. -
nick nieaktualnyLH:FSH = 1 wynik idealny
>0.6- sprawdzić rezerwę jajnikową badaniem AMH, niewydolność ciałka żółtego w II fazie cyklu- 2dc prolaktyna a 7dpo progesteron. Najlepiej wynik sprawdzić chociaż 2x.
<1.6- tendencja PCOS/PCO (jest różnica), ale do tego trzeba mieć jeszcze obraz usg i zbadać testosteron.
Ja badam stosunek zawsze w 2dc. Potem przed owulacją dodatkowo LH i Estradiol z 3x. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAnia1003, wyglądasz na eksperta w tej dziedzinie, czy wg Ciebie te wyniki mogą świadczyć o PCO? Bo z tego co piszesz, to chyba nie koniecznie?
Badanie w 3 DC
LH 9.67
FSH 8.00
stosunek LH:FHS=1,2
Testosteron 0,64 ng/ml (norma 0,06 — 0,82)
Do tego prolaktyna 1205,0 uIU/ml (norma 102,0 — 496,0)
AMH 7.53 ng/ml (norma dla 31 lat: 0.71-7.59)
Androstendion 4.31 ng/ml (norma 0.3-3.3)
(14 DC) Estriadol: 45.4
Idę oczywiście z tym do ginki, ale wizyta jeszcze daleko...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2017, 13:24
-