Kiedy najszybciej kolejna ciąża po cc?
-
Witam wszystkich.
Wiem, że głównym ryzykiem jest rozejście się szwu na macicy.
Dlatego chciałabym poznać wasze lub waszych znajomych doswiadczenia. Jak szybko była kolejna ciąża po cc i jak przebiegała, głównie pod względem rozchodzenia się szwu na macicy, no i w związku z tym w którym tygodniu ciąży następował poród.
Wiem swojego lekarza, że najlepiej odczekać dwa lata, a przynajmniej rok i że macica goi się od 3 do 6 m-cy.
A co mówią wasi lekarze?syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
córka 10.12.15
syn 28.08.17
-
nick nieaktualnyPierwsza CC 01.2012. Rozmawiałam z lekarzem na temat tego, że nie chcemy z mężem dużej różnicy wieku między dziećmi. Powiedział, że doradza rok przerwy na zregenerowanie organizmu po ciąży, ale doradza to każdej kobiecie, po sn też. Pod względem zrastania szwu na macicy wszystko było ok, więc po 5 m-cach dostaliśmy błogosławieństwo na kolejne starania. Zajęło nam to trochę czasu, bo o kolejnej ciąży dowiedziałam się 10.2012 (między moimi dziećmi jest 1,5r różnicy wieku).
Syn urodzony w 39tc, ciąża przebiegała spokojnie i bez powikłań, szew po cc czasem "ciągnął", ale lekarz nie dopatrzył się żadnych oznak rozchodzenia się blizny. Jedyne co powiedział na samym początku ciąży (jeszcze przed pierwszym USG) to że ma nadzieję, że zarodek nie zagnieździł się w miejscu po cięciu "bo wtedy będzie dramat" - wolałam nie pytać na czym dramat miałby polegać .
Jednak obawiam się, że przykład mój czy innych dziewczyn może Ci w niczym nie pomóc, bo każda z nas jest inna i to, że u mnie było ok, wszystko szybko i ładnie się zagoiło, nie znaczy, że tak będzie w każdym przypadku. Dla jednej dziewczyny 2 cesarki to max, inne mają po 4-5 a rekordzistka miała chyba 11 - na pewno nie czekała 2 lat między ciążami .
Powodzenia w każdym razie! -
Ja urodziłam swoje maleństwo w 04.2014 też przez cc. Zawsze obiecywałam sobie, że chce mieć małą różnicę wieku u dzieci. Więc na pierwszej wizycie po porodzie pytałam się o ewentualną ciąże. I z góry mówiłam, że jeśli gin uważa, że powinniśmy dłużej odczekać, to niech przepisze mi tabletki antykoncepcyjne. Lekarz mi odpowiedział, że problem może być jedynie jeśli chodzi o poród. Że jeśli nie minie 2 lat między porodami, to będzie cc.
Gdy leżałam w szpitalu na patologii była dziewczyna, która miała czwartą cesarkę. Pierwsze dwie ciąże były u niej super, w trzeciej rozchodziła się jej rana i ciąże miała zakończoną w 34tc. A teraz znowu miała problem z raną i urodziła w 31tc. Tyle, że ona te dzieci miała jedno po drugim. Z tego co opowiadała, to drugie dziecko było ze stycznia, trzecie z grudnia tego samego roku, a czwarte urodziło się w lutym czyli 14 miesięcy różnicy. -