X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Klomifen, HSG i co dalej ?
Odpowiedz

Klomifen, HSG i co dalej ?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Angielina Debiutantka

Wysłany: 13 września 2021, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was kochane Staraczki.

Chciałam zasięgnąć wiedzy od bardziej doświadczonych niż ja sama. Staramy się o dziecko od 2019r. W tym roku zostałam skierowana do kliniki płodności.
    Badania nasienia u mojego narzeczonego wyszły bardzo dobrze. U mnie okazało się, ze mam PCOS. W piątym dniu cyklu otrzymałam Klomifen 50mg i brałam po pół tabletki przez 5dni. Dzisiaj miałam robione HSG sprawdzenie drożności jajowodów. Wyniki wyszły w normie.
    Zastanawiam się co dalej ? Jaka droga mnie czeka ? Za tydzień mam badania USG , aby sprawdzić czy będzie owulacja.
    Bardzo proszę o Wasze historie jak dalej się u Was potoczyły sprawy. Nie mam pojęcia czy muszę brać pod uwagę in vitro czy to jeszcze zbyt wcześnie żeby o tym myśleć.
    Ściskam Was mocno i pamiętajcie, że jestem z Wami🙏💕

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2021, 17:54

• Vaiana Autorytet

Wysłany: 13 września 2021, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapytałam Cię o badanie nasienia we wrześniowym wątku, a tu widzę więcej napisałaś 😊
    My jesteśmy na podobnym etapie- też od 2019 roku, też niedawno miałam HSG. U mnie jest wszystko w porządku, problem jest w obniżonych parametrach nasienia męża. W czwartek idę na monitoring i konsultację wyników męża. Lekarz nam nakreślił z grubsza plan- do października spróbujemy stymulacji, jeśli się nie uda to wtedy inseminacja. Z invitro nie tak szybko, bo żeby się zakwalifikować, to powinny być wykonane 3 próby inseminacji i ponad 3 lata starań. To jest nasza druga klinika, z pierwszej zrezygnowaliśmy jak od razu nas chcieli kierować na invitro- bez wszystkich badań, inseminację też odpalili. I to nas zastanowiło. Mąż też konsultował się z andrologiem i mimo, że ma wyniki na granicy, to powiedział, że nie są złe, a na invitro zdecydowanie za wcześnie. Więc uciekliśmy z pierwszej kliniki i trafiliśmy w dobre ręce do drugiej 😊 Także myślę, że u Was może być podobnie. Lekarz z prawdziwego zdarzenia najpierw będzie chciał sprawdzić Twoją owulację przez monitoring cyklu. Może jakieś dodatkowe badania zlecić, w zależności jakie wyjdą wyniki, to na pewno Was pokieruje 😊 to dobra wiadomość, że narzeczony ma dobre wyniki- może wystarczy stymulacja Twojego cyklu, by podkręcić jajniki.
    Życzę powodzenia 🍀😊

age.png

Starania od 06.2019
    3x IUI ❌
    Kwiecień 2022-ivf
    30.04 - 1 transfer
    9dpt beta 127
    11dpt beta 343
    13dpt beta 741
    16dpt beta 2226
    27dpt mamy ❤️
    11.01.2023 -52cm, 3100g 🩷
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 20 września 2021, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze jak czytam posty o tym, że w klinice leczenia niepłodności ktoś dostaje jakąkolwiek diagnozę to mną to wstrząsa. Ale tak pozytywnie.
    Bo ja niestety nie miałam takiego doświadczenia. U nas lekarz od razu przystąpił do stymulacji owulacji Clostillbedygt + Ovitrelle + Duphaston. Żadnego pytania o choćby długość czy regularność cyklu. Raptem rzucił okiem na moje wyniki wszystkich hormonów.
    Pierwsza stymulacja zakończyła się ciążą biochemiczną. Potem sono HSG - z jakimiś drobnymi problemami, ale kontrast ostatecznie przepłynął. I w kolejnym cyklu naturalnie udało mi się zajść w ciążę, znosiłam ją lepiej niż tą biochemiczną. Niestety obumarła w 6tc.
    Teraz zamierzam zrobić badania na zespół antyfosfolipidowy, białko C i S, toczeń, takie podstawowe. Unormuję hormony i spróbujemy raz jeszcze. W końcu do trzech razy sztuka, heh...
    Ale do kliniki leczenia niepłodności póki co nie wracamy. Czułam się tam jak rzecz na taśmie w fabryce in vitro.
    Dużo dziewczyn pisało, że po sono spontanicznie udawało im się zachodzić w ciążę i ja w to wierzę. Lekarz powiedziała mi, że efekt może utrzymać się do pół roku, więc trzymam się tego jak ostatniej deski ratunku.

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • Nobis Autorytet

Wysłany: 21 września 2021, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W klinice pojawiliśmy się w maju 2019 roku. U mnie pcos i brak owulacji, u partnera obniżona morfologia na poziomie 1%. Najpierw miały być 3 cykle na clo+ovitrelle+duphaston. Na naszą prośbę były 4 cykle. Potem planowane były 3 iui ale już po pierwszej test wyszedł pozytywny. Dzisiaj syn ma 14 miesięcy i jest moim oczkiem w głowie 🙂 po nowym roku umawiamy się do kliniki żeby postarać się o rodzeństwo.

Synek 2020 r
    Córcia 2022 r
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ