X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Kwas foliowy czy folian?
Odpowiedz

Kwas foliowy czy folian?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Karo Lina Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może mieszanka kwasu foliowego + folianu? Co będzie najlepszym wyjściem podczas starań o dziecko? Czy nie mając zdiagnozowanej mutacji MTHFR można na własną rękę stosować foliany, czy są one przeznaczone jedynie dla kobiet z mutacją, które nie są w stanie przyswoić zwykłego kwasu foliowego?

• Jasqa Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2023, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie lepszy folian, bo dostarczając zwykły kwas foliowy nawet nie mając mutacji i tak nie zapewniamy sobie że organizm dobrze przemieni ten kwas w folian, po prostu stosując folian skracamy drogę i dobrze:⁠-⁠)

• Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo Lina wrote:
    A może mieszanka kwasu foliowego + folianu? Co będzie najlepszym wyjściem podczas starań o dziecko? Czy nie mając zdiagnozowanej mutacji MTHFR można na własną rękę stosować foliany, czy są one przeznaczone jedynie dla kobiet z mutacją, które nie są w stanie przyswoić zwykłego kwasu foliowego?
    To nie jest tak, że się nie przyswaja mając MTHFR tylko gorzej i też rzadko to się zdarza.

Przede wszystkim zbadaj poziom kwasu foliowego, witaminy B12 i homocysteiny i wtedy najwyżej coś zmienisz w swoich witaminach

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo Lina wrote:

Można stosować foliany na własną rękę, nie są one przeznaczone jedynie dla osób z polimorfizmem MTHFR. 400 mg/dzień to profilaktyczna dawka sugerowana wszystkim staraczkom, kobiety z MTHFR mają zalecone zwiększenie do 800. Zdania są podzielone, niektórzy zalecają tylko aktywne formy wszystkim (to popularne zalecenie zwłaszcza w świecie dietetyków klinicznych w ostatnim czasie), inni mieszanki syntetyk+folian, jeszcze inni (częściej lekarze) Folika, bo to lek, a nie suplement. Ja mam polimorfizm genu MTHFR i gin zalecała mi Actifolin.

Osobiście gdybym znowu starała się o ciążę i nie wiedziałabym o tym że mam polimorfizm i tak wybieralabym aktywną formę folianu zapobiegawczo, ale to moja opinia, ogólne zalecenia towarzystw ginekologicznych tego nie precyzują.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2023, 16:04

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ