Kwas foliowy czy folian?
-
A może mieszanka kwasu foliowego + folianu? Co będzie najlepszym wyjściem podczas starań o dziecko? Czy nie mając zdiagnozowanej mutacji MTHFR można na własną rękę stosować foliany, czy są one przeznaczone jedynie dla kobiet z mutacją, które nie są w stanie przyswoić zwykłego kwasu foliowego?
-
Karo Lina wrote:A może mieszanka kwasu foliowego + folianu? Co będzie najlepszym wyjściem podczas starań o dziecko? Czy nie mając zdiagnozowanej mutacji MTHFR można na własną rękę stosować foliany, czy są one przeznaczone jedynie dla kobiet z mutacją, które nie są w stanie przyswoić zwykłego kwasu foliowego?
Przede wszystkim zbadaj poziom kwasu foliowego, witaminy B12 i homocysteiny i wtedy najwyżej coś zmienisz w swoich witaminach -
Karo Lina wrote:A może mieszanka kwasu foliowego + folianu? Co będzie najlepszym wyjściem podczas starań o dziecko? Czy nie mając zdiagnozowanej mutacji MTHFR można na własną rękę stosować foliany, czy są one przeznaczone jedynie dla kobiet z mutacją, które nie są w stanie przyswoić zwykłego kwasu foliowego?
Można stosować foliany na własną rękę, nie są one przeznaczone jedynie dla osób z polimorfizmem MTHFR. 400 mg/dzień to profilaktyczna dawka sugerowana wszystkim staraczkom, kobiety z MTHFR mają zalecone zwiększenie do 800. Zdania są podzielone, niektórzy zalecają tylko aktywne formy wszystkim (to popularne zalecenie zwłaszcza w świecie dietetyków klinicznych w ostatnim czasie), inni mieszanki syntetyk+folian, jeszcze inni (częściej lekarze) Folika, bo to lek, a nie suplement. Ja mam polimorfizm genu MTHFR i gin zalecała mi Actifolin.
Osobiście gdybym znowu starała się o ciążę i nie wiedziałabym o tym że mam polimorfizm i tak wybieralabym aktywną formę folianu zapobiegawczo, ale to moja opinia, ogólne zalecenia towarzystw ginekologicznych tego nie precyzują.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2023, 16:04
-