Luteina progesteron
-
Dziewczyny, brała któraś z Was luteinę pod język na podniesienie progesteronu i udało się zajść w ciążę? Po ponad roku trafiłam w końcu do lekarza, który zlecił mi badanie progesteronu i okazało się, że mam bardzo niski i przez to mam cykle bezowulacyjne i problemy z zajściem w ciążę 🥺
-
Hmm 🧐 coś tu nie gra albo lekarz coś Ci niedokładnie wytłumaczył.
Po owulacji, z ciałka żółtego wydziela się progesteron.
Więc czy zbadany progesteron potwierdzał owulację?
Jeśli nie potwierdzał to tak naprawdę miałaś cykle bezowulacyjne i lekarz powinien pewnie stymulować Twoje cykle + dodatkowo wrzucić progesteron jako taki booster w II poł. cyklu - bo progesteron jest niezbędny do utrzymania ciąży.
Jeśli był progesteron niski, ale potwierdzający owulację to luteina w w fazie lutealnej nie zaszkodzi aby podkręcić ładnie progesteron.Pelasia30 lubi tę wiadomość
👩 33 | 🧑 34 - starania od 11.2020
11.09.2022 - brak akcji 💔 poronienie samoistne 9t+4d
27.12.2023 - kontrolna biopsja ✅
03.01.2024 HOMA ✅ BMI zawsze w normie (teraz 19,27), cytologia ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań zaproponowany Accofil
16.02.2024 - AMH 1,28, Endometrioza II i adenomioza ❌ niepłodność idiopatyczna
29.07 i 28.08 - IUI ❌
15.11.2024 - histeroskopia: usunięte mikropolipy, zrosty, wycinki do badań ⏳
Mąż: seminogram ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅
Lecę na oparach... 🫠
Plan: dieta, fizjo uro-gin, ćwiczenia, zaopiekowanie relaksu i trawienia🧘 -
Pfry wrote:Hmm 🧐 coś tu nie gra albo lekarz coś Ci niedokładnie wytłumaczył.
Po owulacji, z ciałka żółtego wydziela się progesteron.
Więc czy zbadany progesteron potwierdzał owulację?
Jeśli nie potwierdzał to tak naprawdę miałaś cykle bezowulacyjne i lekarz powinien pewnie stymulować Twoje cykle + dodatkowo wrzucić progesteron jako taki booster w II poł. cyklu - bo progesteron jest niezbędny do utrzymania ciąży.
Jeśli był progesteron niski, ale potwierdzający owulację to luteina w w fazie lutealnej nie zaszkodzi aby podkręcić ładnie progesteron.
Dziękuję Ci za odpowiedź. Progesteron niestety nie potwierdził owulacji. Nie mam tej owulacji praktycznie miesiąc w miesiąc. Powiedział, żebym brała luteinę przez dwa cykle i wtedy podejść na kontrolę około 16-20 dnia cyklu, żeby on mógł sprawdzić na monitoringu czy owulacja była lub będzie.. -
Pelasia30 wrote:Dziękuję Ci za odpowiedź. Progesteron niestety nie potwierdził owulacji. Nie mam tej owulacji praktycznie miesiąc w miesiąc. Powiedział, żebym brała luteinę przez dwa cykle i wtedy podejść na kontrolę około 16-20 dnia cyklu, żeby on mógł sprawdzić na monitoringu czy owulacja była lub będzie..Dawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas -
Jednorożec89 wrote:Ale że masz brać tego proga cały cykl? Prog zaaplikowany za wcześniej może zachorować owulację, bierze się go z drugiej fazie cyklu po potwierdzonej owulacji
Mam brać od 16 dnia cyklu przez 10 dni 2 tabletki 50mg. Ja już głupieje bo na jednych stronach pisze, że hamuje owulację a na innych, że umożliwia. Mówiłam mu, że częściej zmagam się z cyklami bezowulacyjnymi jak owulacyjnymi, ale nie wspominał póki co o stymulacji. Może rzeczywiście coś ta luteina coś trochę pomoże.. -
Pelasia30 wrote:Mam brać od 16 dnia cyklu przez 10 dni 2 tabletki 50mg. Ja już głupieje bo na jednych stronach pisze, że hamuje owulację a na innych, że umożliwia. Mówiłam mu, że częściej zmagam się z cyklami bezowulacyjnymi jak owulacyjnymi, ale nie wspominał póki co o stymulacji. Może rzeczywiście coś ta luteina coś trochę pomoże..Dawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas -
Jednorożec89 wrote:Jak dla mnie to dziwne jest. A co jak owulacja nie wystąpi przed 16 DC? Przy takich lekach powinno się mieć monitoring żeby widzieć co i jak
Sama nie wiem, tak mi kazał... Ma dobre opinie ten lekarz i specjalizuje się głównie ciążami itp. Może nie do końca ta luteina blokuje owulację skoro pisze nawet, że umożliwia? Mam straszny mętlik w głowie... -