luteina przed owulacją
-
Hej dziewczyny właśnie wracam od giną, który przepisał mi luteina na poprawę swoich cykli. Kazał ją brać od 14dc gdzie ja mam długie cykle 30-33 dni a więc owu w moim przypadku występuje ok 16dc. Na sugestie dlaczego tak wcześnie -mogę być przed owu wiec luteina mi ją zatrzyma odpowiedział, że lutka ma za zadanie podtrzymać drugą fazę cyklu a nie ją zahamować. .. wiec juz zgłupiałam. .. jakie wy miałyście doświadczenie z braniem luteiny? ..https://www.maluchy.pl/li-72361.png
-
nick nieaktualny
-
Niestety zażywanie progesteronu przed owulacją jest wysoko prawdopodobne że ową owulację nie dopuści do zaistnienia tak działają np tabletki antykoncepcyjne.
A taka dawka progesteronu jaką Ci przepisał na pewno zatrzyma Ci owu
Podawanie progesteronu od 16dc w cyklach długich czy nie regularnych ma na celu wyrównanie cykli - organizm "uczy się" jak długo taki cykl powinien trwać a nawet po iluś miesiącach owu potrafi przesunąć się w odpowiedni czas
Jeśli jest problem z ciałkiem żółtym to lutka ok ale przy monitoringu, jeśli nie chodzi o starania o maluszka a jedynie o walkę z rozhulanymi cyklami to jak najbardziej ok
Trochę się powtarzałam ale mam nadzieję że zrozumiale napisałam
Te informacje mam od endo-gin a nie wujka googleIVF MAJ 2016 beta - 175,5, 20.06 - serduszko puka
14.08.2016 ;( żegnaj synku
krio 19.XII.2016 9dpt beta - 208, 12.01
Bruno 18.07.2017
krio 25.07.2018 9dpt beta 154,3, kolejny syn
Aleks 5.04.2019 -
3x1, znaczy 3x50 mg podjęzykowo? Bo są różne dawki Np. można dopochwowo dostawać dawki 100 mg, wówczas te 3x1 wychodziłoby trochę więcej.
Cóż, lekarze nie są pewnie przyzwyczajeni, że pacjentki się obserwują i wiedzą, kiedy mają owulację Ja bym na Twoim miejscu poszukała innego lekarza, a jak tego bardzo lubisz, no to po prostu mierz normalnie temperaturę i obserwuj śluz, a jak już wyznaczysz mniej-więcej owulację, to trzy dni po niej zacznij sobie brać tę luteinę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2015, 19:36
-
nick nieaktualnyNapisałam już w innym wątku, ale może tutaj powinnam był..hmm
Dzisiaj przypisano mi luteinę 50mg 2x1 na dzień dopochwowo - brać od 10dc do 25 dc.
Cykle mam regularne jakieś 29 dni, problemem są plamienia, które poprzedzają @ - co cykl 3-5 dni plamień.
Owu wypada mi ok 16-18 dc (wg testów i ovuf. Dzisiaj (11 dc) był pęcherzyk dominujący, (chyba 12 mm) w piątek idę sprawdzić czy urósł.
Zaraz zbliża mi się czas starań i obawiam się czy luteina nie zahamuje owu.
Gin niby wie co robi, ale...
Co Wy na to? wzięłam dopiero jedną tabletkę, może poczekać do końca owu i nie ryzykować?
Dziękiswistek lubi tę wiadomość
-
Laski luteina nie hamuje owulacji! Tym bardziej ta gowniana lutka pod język która mamy tak na prawdę przepisywana na wszystko, na oczy na podtrzymanie ciazy na okres... Ja brałam luteine od 16 dnia cyklu podjezykowa 3x1 przez 10 dni a okazało się że wystąpiła u mnie naturalna owulacja ( których nie miałam, ruszyło się po clo kilku miesiącach) w 23 lub 24 dc i jeszcze szczęśliwa posiadaczka drugiego serduszka pod moim sercem. Jeżeli lekarz kazalby ci brać ta dopochwowo w takiej ilości 3x1 to mogłoby coś zahamować, luteina progesteronem jest owszem ale nie ma czegoś dodatkowo co hamuje ta owulacje też tak jak np. Leki progesteron provera, one hamują a to progesteron przecież który ma po prostu jakiś składnik dodatkowy. Spokojnie bierz i starajcie się dalej
Tova33 lubi tę wiadomość
-
ja od jednej lekarki mialam brac od 16 dnia cyklu dupka 2x1, z owulacja u mnie kiepsko bo mam pcos, ale jak juz wystepuja owulki to pozno, na moje pytanie o to czy mi nie zablokuje ewentualnej owulacji lekarz powiedzal ze nie a nawet pomoze...poszlam do tej samej kliniki na monitoring (w 20 dniu cyklu pecherzyk 14mm)i inny lekarz powiedzial ze gdybym wziela dupka w 16 dniu cyklu to owulke by na bank zablokowal, owulacje mialam chyba kolo 24-25 dnia cyklu czyli wtedy kiedy juz dupka powinnam konczyc... i badz tu czlowieku madrym! ja dupka nie wzielam, bo zaczelam brac metformine i miec diete o niskim ig i chcialam zobaczyc jak zareaguje na ten lek...Aniołek 6tc 14.02.16 [*] Córcia 10tc 13.06.16 [*]
...kiedyś będzie jeszcze pięknie... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyHej,
Gin z kliniki leczenia niepłodności potwierdził, iż przyjmowanie luteiny przed przed owulką może ją zahamować, do tego zagęszcza śluz przez co zwiększa barierę dla plemników.
Źle trafiłam...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2015, 19:39
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-