Progesteron na początku ciazy. Porada 🙏🙏
-
Witam. Okres spoznia mi się 3 dni. Wczoraj wykonałam test ciążowy- pozytywny. Dzisiaj zrobiłam bete i wyszła 422mlu/ml
Za to progesteron wyszedl 16.70ng
Czy taki progesteron nie jest za niski?Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2023, 18:25
-
Namisa wrote:Nie jest za niski, jest w normie. Jeśli nie towarzyszą ci plamienia czy bóle brzucha to nie ma powodu do zmartwień 😊
Właśnie bardzo boli mnie brzuch. Rozmawiałam z lekarzem rano, wtedy jeszcze nie miałam wyników i mowil ze to normalne, ponieważ macica się rozkurcza -
Paula99 wrote:Właśnie bardzo boli mnie brzuch. Rozmawiałam z lekarzem rano, wtedy jeszcze nie miałam wyników i mowil ze to normalne, ponieważ macica się rozkurcza
No generalnie tak, trwa jeszcze proces zagnieżdżania się zarodka więc można odczuwać bóle podobne do miesiączkowych - każda z nas trochę inaczej to odczuwa. Lekarz może chcieć wdrożyć jakieś wsparcie w postaci progesteronu naturalnego albo syntetycznego, choć niekoniecznie. Nie ma się co martwić na zapas na tym etapie, sam wynik proga jest ok. Najlepiej poczekać spokojnie do wizyty, a jeśli bóle by się jakoś mocno nasilały to wtedy warto skonsultować się nieco wcześniej 🍀 -
Namisa wrote:No generalnie tak, trwa jeszcze proces zagnieżdżania się zarodka więc można odczuwać bóle podobne do miesiączkowych - każda z nas trochę inaczej to odczuwa. Lekarz może chcieć wdrożyć jakieś wsparcie w postaci progesteronu naturalnego albo syntetycznego, choć niekoniecznie. Nie ma się co martwić na zapas na tym etapie, sam wynik proga jest ok. Najlepiej poczekać spokojnie do wizyty, a jeśli bóle by się jakoś mocno nasilały to wtedy warto skonsultować się nieco wcześniej 🍀
Dziękuję. Trochę mnie pocieszyłaś 😊
Myślisz żeby jeszcze powtórzyć bete czy wzrasta?
Czy się już nie denerwować? -
Paula99 wrote:Dziękuję. Trochę mnie pocieszyłaś 😊
Myślisz żeby jeszcze powtórzyć bete czy wzrasta?
Czy się już nie denerwować?
To zależy czy uważasz, że prawidłowy przyrost cię uspokoi, czy oczekiwanie na wynik dodatkowo zestresuje. Ja w ciąży miałam taką zasadę że badałam raz przyrost po 48 godzinach i wrzucałam w kalkulator przyrostów beta hcg żeby się uspokoić że prawidłowo wzrasta. Potem już nie badałam żeby się dodatkowo nie nakręcać -
Namisa wrote:To zależy czy uważasz, że prawidłowy przyrost cię uspokoi, czy oczekiwanie na wynik dodatkowo zestresuje. Ja w ciąży miałam taką zasadę że badałam raz przyrost po 48 godzinach i wrzucałam w kalkulator przyrostów beta hcg żeby się uspokoić że prawidłowo wzrasta. Potem już nie badałam żeby się dodatkowo nie nakręcać
-