Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Progesteron na początku ciazy. Porada 🙏🙏
Odpowiedz

Progesteron na początku ciazy. Porada 🙏🙏

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Paula99 Koleżanka

Wysłany: 21 lutego 2023, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Okres spoznia mi się 3 dni. Wczoraj wykonałam test ciążowy- pozytywny. Dzisiaj zrobiłam bete i wyszła 422mlu/ml
    Za to progesteron wyszedl 16.70ng
    Czy taki progesteron nie jest za niski?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2023, 18:25

• Namisa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2023, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jest za niski, jest w normie. Jeśli nie towarzyszą ci plamienia czy bóle brzucha to nie ma powodu do zmartwień 😊

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • Paula99 Koleżanka

Wysłany: 21 lutego 2023, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Nie jest za niski, jest w normie. Jeśli nie towarzyszą ci plamienia czy bóle brzucha to nie ma powodu do zmartwień 😊

Właśnie bardzo boli mnie brzuch. Rozmawiałam z lekarzem rano, wtedy jeszcze nie miałam wyników i mowil ze to normalne, ponieważ macica się rozkurcza

• Namisa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2023, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula99 wrote:
    Właśnie bardzo boli mnie brzuch. Rozmawiałam z lekarzem rano, wtedy jeszcze nie miałam wyników i mowil ze to normalne, ponieważ macica się rozkurcza

No generalnie tak, trwa jeszcze proces zagnieżdżania się zarodka więc można odczuwać bóle podobne do miesiączkowych - każda z nas trochę inaczej to odczuwa. Lekarz może chcieć wdrożyć jakieś wsparcie w postaci progesteronu naturalnego albo syntetycznego, choć niekoniecznie. Nie ma się co martwić na zapas na tym etapie, sam wynik proga jest ok. Najlepiej poczekać spokojnie do wizyty, a jeśli bóle by się jakoś mocno nasilały to wtedy warto skonsultować się nieco wcześniej 🍀

age.png
  • Paula99 Koleżanka

Wysłany: 21 lutego 2023, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    No generalnie tak, trwa jeszcze proces zagnieżdżania się zarodka więc można odczuwać bóle podobne do miesiączkowych - każda z nas trochę inaczej to odczuwa. Lekarz może chcieć wdrożyć jakieś wsparcie w postaci progesteronu naturalnego albo syntetycznego, choć niekoniecznie. Nie ma się co martwić na zapas na tym etapie, sam wynik proga jest ok. Najlepiej poczekać spokojnie do wizyty, a jeśli bóle by się jakoś mocno nasilały to wtedy warto skonsultować się nieco wcześniej 🍀

Dziękuję. Trochę mnie pocieszyłaś 😊
    Myślisz żeby jeszcze powtórzyć bete czy wzrasta?
    Czy się już nie denerwować?

• Namisa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2023, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula99 wrote:
    Dziękuję. Trochę mnie pocieszyłaś 😊
    Myślisz żeby jeszcze powtórzyć bete czy wzrasta?
    Czy się już nie denerwować?

To zależy czy uważasz, że prawidłowy przyrost cię uspokoi, czy oczekiwanie na wynik dodatkowo zestresuje. Ja w ciąży miałam taką zasadę że badałam raz przyrost po 48 godzinach i wrzucałam w kalkulator przyrostów beta hcg żeby się uspokoić że prawidłowo wzrasta. Potem już nie badałam żeby się dodatkowo nie nakręcać ;)

age.png
  • Paula99 Koleżanka

Wysłany: 21 lutego 2023, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    To zależy czy uważasz, że prawidłowy przyrost cię uspokoi, czy oczekiwanie na wynik dodatkowo zestresuje. Ja w ciąży miałam taką zasadę że badałam raz przyrost po 48 godzinach i wrzucałam w kalkulator przyrostów beta hcg żeby się uspokoić że prawidłowo wzrasta. Potem już nie badałam żeby się dodatkowo nie nakręcać ;)
    Lekarz stwierdził żeby wcale nie robić bo wie że przez to się tylko denerwujemy. Ja też może zrobię przyrost po 48 godz i pizniej nie będę robić

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ