X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Prolaktynemia a zajście w ciążę
Odpowiedz

Prolaktynemia a zajście w ciążę

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem 8 miesięcy po porodzie na ostatnim monitoringu usg lekarz wykrył mi liczne pęcherzyki wyglądające na tzw. prolaktynemie. Staramy się o 2 dziecko ale jest ciężko. Karmiłam piersią tylko przez miesiąc. Przez to mam nieregularne cykle i długie miesiączki. Chciałam zapytać czy to samoistnie po jakimś czasie mija? Czy wymaga leczenia? Może któraś z was też tak miała i może się tym podzielić albo coś doradzić.
    Pozdrawiam 🫡

• Hel Przyjaciółka

Wysłany: 5 kwietnia, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudiaiantonii wrote:
    Jestem 8 miesięcy po porodzie na ostatnim monitoringu usg lekarz wykrył mi liczne pęcherzyki wyglądające na tzw. prolaktynemie. Staramy się o 2 dziecko ale jest ciężko. Karmiłam piersią tylko przez miesiąc. Przez to mam nieregularne cykle i długie miesiączki. Chciałam zapytać czy to samoistnie po jakimś czasie mija? Czy wymaga leczenia? Może któraś z was też tak miała i może się tym podzielić albo coś doradzić.
    Pozdrawiam 🫡
    Czy lekarz nie zasugerował inne możliwej przyczyny podwyższonej prolaktyny? Może mało sypiasz? Masz dużo stresu? Bierzesz jakieś leki? Skoro kp trwało miesiąc, to teoretycznie już dawno powinien ten poziom opaść. Ginekolog zlecił jakieś dodatkowe badania? Myślę, że istotne też jest, czy przed pierwszą ciąża, cykle były nieregularne/owulacyjne, czy taka tendencja była już wcześniej.

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• serenitygentry Nowa

Wysłany: 6 kwietnia, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Po porodzie gospodarka hormonalna często potrzebuje czasu, aby się unormować, nawet po kilku miesiącach. Podwyższony poziom prolaktyny może wpływać na owulację, co może powodować nieregularne cykle i trudności z zajściem w ciążę.

U niektórych kobiet wszystko wraca do normy samoistnie, ale jeśli objawy się utrzymują, warto skonsultować się z lekarzem i wykonać badania hormonalne. W razie potrzeby lekarz może zaproponować odpowiednie leczenie.

Wiele kobiet ma podobne doświadczenia po porodzie, więc nie jesteś sama. Trzymam kciuki, żeby wszystko się unormowało i żeby szybko się udało

Geometry Dash Lite
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudiaiantonii wrote:
    Pozdrawiam 🫡

troche mnie to dziwi, normalnie w USG nie bardzo da się wykryć podwyższony poziom prolaktyny. może tutaj chodzi o PCOS? czyli właśnie małe pecherzyki na jajnikach?

Najlepiej jakbyś zrobiła badania z krwi podstawowe hormony, - TSH, LH, estradiol, prolaktyna w 3dc

Będziesz wiedzieć czy masz podwyższona prolaktyne i ile i co jest powodem nieregularnych cykli. Jeśli chodzi o zbijanie samej prolaktyny, bardzo skutecznym lekiem jest dostinex. Czasami jedna lub dwie dawki potrafi "odblokować" przysadkę mózgowa i poziom prolaktyny spadnie. Według mnie ma mniej skutków ubocznych niż bromokryptyna i szybciej działa.

ja wzięłam dosłownie jedna tabletkę ( 1/4 tabletki raz na tydzień) i zbiła mi prolaktyna z 35 do 15. U mnie przyczyna nieco podwyższonej prolaktyny było zbyt wysokie TSH. TSH zbiłam lekami ale prolaktyna się zatrzymała i nie chciała spaść, dlatego lekarz dal mi bardzo niska doraźna dawkę dostinexu i pomogło.

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
    15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
    Czekamy na dziewczynkę 🥹
    preg.png
  • Sliva Znajoma

Wysłany: 15 kwietnia, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    troche mnie to dziwi, normalnie w USG nie bardzo da się wykryć podwyższony poziom prolaktyny. może tutaj chodzi o PCOS? czyli właśnie małe pecherzyki na jajnikach?

Najlepiej jakbyś zrobiła badania z krwi podstawowe hormony, - TSH, LH, estradiol, prolaktyna w 3dc

Będziesz wiedzieć czy masz podwyższona prolaktyne i ile i co jest powodem nieregularnych cykli. Jeśli chodzi o zbijanie samej prolaktyny, bardzo skutecznym lekiem jest dostinex. Czasami jedna lub dwie dawki potrafi "odblokować" przysadkę mózgowa i poziom prolaktyny spadnie. Według mnie ma mniej skutków ubocznych niż bromokryptyna i szybciej działa.

ja wzięłam dosłownie jedna tabletkę ( 1/4 tabletki raz na tydzień) i zbiła mi prolaktyna z 35 do 15. U mnie przyczyna nieco podwyższonej prolaktyny było zbyt wysokie TSH. TSH zbiłam lekami ale prolaktyna się zatrzymała i nie chciała spaść, dlatego lekarz dal mi bardzo niska doraźna dawkę dostinexu i pomogło.
    A jak już Ci zmniejszyła się prolaktyna to nie brałaś Dostinexu? Bo ja teraz jestem w takiej sytuacji, po 3 tygodniach od brania prolaktyna 9.

♀️29 ♂️31
    starania nad pierwszym Bobosiem, póki co na pokładzie dwa kotki 🐈‍⬛🐈

25/02/2025 histeroskopia
    04/03/2025 włączony DOSTINEX na obniżenie prolaktyny

♀️
    Cytologa ✔️
    USG piersi, trans ✔️
    ▫️tsh:1,9
    ▫️ferrytyna: 48,8
    ▫️B12: 685
    ▫️kwas foliowy: 40
    ▫️D3: 55,5
    ▫️Prolaktyna 9
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ