Forum Starając się - ogólne Prośba o opinię o wynikach badań
Odpowiedz

Prośba o opinię o wynikach badań

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Chrumek Debiutantka
    Postów: 12 1

    Wysłany: 10 października 2018, 10:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

    zrobiłam zalecane przez gina i endokrynolog badania- został jeszcze estradiol w okresie okołoowulacyjnym i 17OHProgesteron w drugiej połowie cyklu.

    Co ciekawe- zasadniczo są w normie, z wyjątkiem androgenów, które są podniesione (ciekawa jestem, czy jednak to podniesienie jest bardzo wysokie? jak miałyście).

    Co ciekawe, 2 lata temu miałam sporo podniesioną prolaktynę, teraz jest w normie, bez leczenia, więc chyba tamta podniesiona kiedyś wartość, była wynikiem stresu.

    Wyniki:

    TSH 0,788 norma 0,270-4,200
    FT3 3,57 norma 2,04-4,40
    FT4 1,50 norma 0,93-1,71
    anty TPO <9,00, norma 0,00-34,00
    FSH 7,11
    LH 10,80
    Estradiol 32,10 (faza folikularna)
    Prolaktyna 11,4 norma 4,79-23,30
    DHEA-SO4 530,7
    Androstendion 3,86 norma 0,3-3,30
    Testosteron wolny 3,53 norma 0-2,85

    Glukoza i insulina w normie, BMI w normie (ok. 20, stabilne, nigdy nie byłam otyła, nie mam takich problemów). Mam pojedyncze włoski na brodzie i meszek nad ustami, które golę i wokół sutków i lekko na udach, ale nie jestem jakaś obrośnięta, mam uporczywy trądzik.

    Lekarz mówił, że jest podejrzenie policystycznych jajników, a konkretnie lewego.

    Czy te wyniki wskazują na PCOS czy na coś z nadnerczami? Czy możliwe jest mieć tylko jeden policystyczny jajnik?

    Będę wdzięczna za komentarze. Wizytę mam dopiero 23.11 u endokrynolog.
    Pozdrawiam.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2018, 10:45

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6539 4992

    Wysłany: 10 października 2018, 10:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 20:49

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • Chrumek Debiutantka
    Postów: 12 1

    Wysłany: 10 października 2018, 11:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norma DHEAS 25-34 lat 98,8- 340,0

    Ten wskaźnik HOMA z podanego linku mi wychodzi zielony, prawidłowo.
    17OH progesteron nie w 2 fazie cyklu? Mówiono mi, że w drugiej.
    SHBG mogę zrobić po kilku dniach od tego testosteronu?

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6539 4992

    Wysłany: 10 października 2018, 11:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 20:49

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • Selina Autorytet
    Postów: 8934 3423

    Wysłany: 10 października 2018, 15:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć
    Potwierdzam słowa Magda_mbc :) Też miałam te badanie zlecane w 3-5dc. Wcześniej miałam podwyższony testosteron, ale nie ponad normę a teraz już wszystko było cacy. Możliwe, że dlatego, że brałam antyki w sierpniu i badanie później robiłam końcem września. Wszystko już było ładnie i w normie :)
    Polecam też picie np.Miovarianu, pomaga przy pcos :)

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

    Koniec starań
  • frankapzn Znajoma
    Postów: 19 2

    Wysłany: 11 października 2018, 12:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W maju poroniłam w 8 tygodniu ciąży, po odczekaniu 3 cykli rozpoczeliśmy na nowo starania ale z marnym skutkiem. Postanowiłam zrobić badania . W poprzednim cyklu robiłam testy owulacyjne które wskazały pik, 7 dni po zrobiłam progesteron -15,4 wynik. Niestety okres przyszedł normalnie , regularnie. W nowym cyklu 5 dzień zbadałam prolaktynę i tu wynik 506 przy normie 102-496. Mam Hashimoto , biorę Letrox 75 obecnie wynik 3,1 ... czy ta podwyższona prolaktyna jest przyczyna niepowodzeń? :( na wizytę u lekarza niestety muszę poczekać ,, wiec szukam tu informacji

    tsh - 3,17 norma 0,27-4,20
    FSH - 5,4 norma 3,5-12,5- 5 dzien cyklu
    LH - 6,7 norma 2,4-12,6 - 5 dzien cyklu
    PRL - 506,20 norma 102-496 - 5 dzien cyklu

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6539 4992

    Wysłany: 11 października 2018, 12:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 20:49

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • Chrumek Debiutantka
    Postów: 12 1

    Wysłany: 12 października 2018, 16:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam to 8 dnia cyklu, mam cykle ok.35 dni i tak mi napisała endokrynolog, żeby zrobić między 3 a 10 dniem.

  • Selina Autorytet
    Postów: 8934 3423

    Wysłany: 12 października 2018, 20:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chrumek wrote:
    Robiłam to 8 dnia cyklu, mam cykle ok.35 dni i tak mi napisała endokrynolog, żeby zrobić między 3 a 10 dniem.
    Ja też mam podwyższoną prolaktynę i brałam przez 1,5 roku bromergon a teraz mam Dostinex. Widocznie nie jest to u nas przyczyną niepowodzeń... Większość lekarzy mówiła, że taka prl lekko ponad normę, to żaden problemz może tylko kolidować z progiem tzn.obnizsjac prl sprawiamy, że prog w 2 fazie będzie wyższy a więc dobrze :)
    Tsh ma być nie większe niż 2 przy staraniach, więc też pewnie warto zbić. Mimo wszystko nie wydaje mi się, zeby te Twoje wyniki (TSH i PRL) były przyczyną

    Koniec starań
  • Sabinkusiaa Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 15 października 2018, 16:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh 3,18 czy trzeb już brać leki ?dzueki za odpowiedz

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6539 4992

    Wysłany: 15 października 2018, 16:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 20:49

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • Karolcia89 Autorytet
    Postów: 762 298

    Wysłany: 15 października 2018, 16:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was Dziewczyny. Również chciałabym prosić Was o interpretację wyników badań. To był 21 dc, prawdopodobnie 6dpo
    Kortyzol 7
    DHEAS 149
    E2 66
    FSH 4,5
    LH 7
    Progesteron 14,5
    Prolaktyna
    Testosteron
    T3-wolne 2,7
    T4-wolne 1,2
    TSH 3,94

    Od następnego cyklu mam zacząć stymulację cyklu. Czy z tymi wynikami nie powinnam się martwić?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2018, 16:55

    05.01.2018 Aniołek 7t5d [*]
    21.01.2019 Aniołek 9t6d [*] PJP
    14.06.2019 Aniołek 8t [*] PJP

    Obniżone białko Z
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6767 6056

    Wysłany: 15 października 2018, 17:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia89 wrote:
    Witam Was Dziewczyny. Również chciałabym prosić Was o interpretację wyników badań. To był 21 dc, prawdopodobnie 6dpo
    Kortyzol 7
    DHEAS 149
    E2 66
    FSH 4,5
    LH 7
    Progesteron 14,5
    Prolaktyna
    Testosteron
    T3-wolne 2,7
    T4-wolne 1,2
    TSH 3,94

    Od następnego cyklu mam zacząć stymulację cyklu. Czy z tymi wynikami nie powinnam się martwić?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

    TSH masz za wysokie a jaki wynik prolaktyny?

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Karolcia89 Autorytet
    Postów: 762 298

    Wysłany: 15 października 2018, 18:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti82 wrote:
    TSH masz za wysokie a jaki wynik prolaktyny?
    Przepraszam, umknęło mi. Prolaktyna 25

    A czy E2 nie jest za niskie? Czytałam, że w fazie lutealnej norma jest wyższa (zaczyna się od 73)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2018, 18:53

    05.01.2018 Aniołek 7t5d [*]
    21.01.2019 Aniołek 9t6d [*] PJP
    14.06.2019 Aniołek 8t [*] PJP

    Obniżone białko Z
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6767 6056

    Wysłany: 15 października 2018, 19:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia89 wrote:
    Przepraszam, umknęło mi. Prolaktyna 25

    A czy E2 nie jest za niskie? Czytałam, że w fazie lutealnej norma jest wyższa (zaczyna się od 73)

    Przykro mi nie pomoge ,bo na tych badaniach sie nie znam.Umow sie do endokrynologa.Jak spadnie TSH to i prolaktyna moze sie obnizyc.U mnie TSH bylo 3,5 prolaktyna 27 .Jak spadlo TSH to i prolaktyna do 19.Pozdrawiam

    Karolcia89 lubi tę wiadomość

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Ewka1700 Autorytet
    Postów: 1044 273

    Wysłany: 17 października 2018, 09:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, podpowiecie ?

    TSH 1,49 uIU/ml normy 0,27-4,2
    FSH 4,82 mIU/ml faza folikularna 3,03 - 8,08
    Prolaktyna 19,45 ng/ml 1,20 -29,93
    Anty-TPO 1,46 IU/ml 0,00 - 5,61
    Anty-TG 4,58 IU/ml 0,00-4,11
    AMH 1,9

    Anty-TG po powtórce 90.35 normy 0-115.

    Zastanawia mnie to anty-TG..

    endometrioza IV
    starania od 2016 r.
    Marzec 2019 ICSI :(
    Marzec 2020 CP
    usunięty prawy jajowód
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6767 6056

    Wysłany: 18 października 2018, 10:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któras sie orientuje w tych wynikach? Byłabym wdzieczna

    Dhea-S-228.5 ug/dl -normy od 60-337
    Shbg-84,17 nmol/l- normy od 32,4-128

    Androstendion-3.03ng/ml normy od 03-3,30
    17-hydroksyprogesteron-2,76 i tu chyba mam za duzo :( bo faza folikularna 0,2 -1,3 a ja robilam te badania w 5dc

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego