Prywatne ubezpieczenie / abonament medyczny
-
Cześć,
Jako że wiem że czeka mnie teraz seria badań i regularnych wizyt u ginekologa (podejście do in vitro), a potem może cięża, więc kolejne wizyty i liczne badania, postanowiłam najpierw przystąpić do jakiegoś prywatnego ubezpieczenia medycznego (Axa, Allianz, Medicover, Luxmed, Polmed, Inter Polska itp - jest tego sporo).
Zaczęłam wczytywać się w zakresy usług, umowy itp, no i szczerze mówiąc sprawa nie jest dla mnie jasna (a nawet dzwoniąc do nich na infolinie panie też nie były w stanie mi powiedzieć jak w końcu jest).
Z jednej strony pewne pakiety (w cenie ok. 120-200 zł miesięcznie) zapewniają NIELIMITOWANE BADANIA DIAGNOSTYCZNE I LABORATORYJNE (więc posiewy, cytologie, usg ginekologiczne, badania krwi itp), z drugiej strony zaznaczają, że ze skierowaniem od lekarza danej placówki ze wskazaniem medyczno-diagnostycznym.
Wiele pakietów ma także w umowie, że świadczenia nie dotyczą np. leczenia niepłodności UBEZPIECZONEGO.
No i teraz moje pytanie - jako że ja nie mam żadnego problemu z płodnością (problem jest tylko męski), czy przychodząc co miesiąc do ginekologa uzyskam za każdym razem skierowanie na te wszystkie darmowe badania czy nie?
Z jednej strony - wskazanie medyczne jest ewidentne (konieczność wykonania badań przed zabiegiem in vitro), z drugiej strony nie jest to 'choroba' według ich definicji, a zahacza o temat niepłodności (ale nie mojej, więc niby nie powinno być problemu, bo w umowie jest ewidentnie napisane, że wykluczona jest niepłodność ubezpieczonego).
Dzwoniłam do niektórych pakietów i pytałam wprost jak to będzie wyglądało. Zwykle dowiadywałam się, że to już zależy od konkretnego lekarza - jeden da skierowanie bo uzna to za wskazanie medyczne, jeden nie. Tylko taka informacja nie za bardzo mi pomaga, bo jeśli miałby nie dawać, to nie opłaca mi się przystąpić.
Może któraś z was ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Wiem że w niektórych miastach jest Invicta, która współpracuje z Luxmedem i ma się ogromne zniżki na różne badania w ramach niepłodności, ale akurat w Krakowie nie mamy nic takiego.
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
co do NFZ - tak lekarz moze ci wypisac kazde badanie - zalezy od lekarza jak to opisze w karcie usg tak samo na NFZ ..
napewno wazne zeby w Twojej karcie juz zaznaczyl ze nieplodnosc jest zwiazana z czynnikiem meskim np - tojest wazne przy przystapieniu do I vitro rref ..
N97.4 Niepłodność kobieca związana z czynnikami męskimi
on na tym zarabi a tak naprawde bo zwykla wizyta to dla niego 3,5 pkt , wystarczy ze wypisze 3,4 badania i ma juz od 7-12 pkt takze nie powinno byc z tymproblemuWiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2015, 08:38
-
nick nieaktualnyJesli masz po prostu abonament w Lux Medzie ( ja mam z pracy) to nic ci to nie da bo skierowanie moze dostatniesz a może nie- zalezy od lekarza. Mi lekarze prosto powiedzieli, że oni nie zajmują się leczeniem niepłodności, ani nawet jej diagnostyką więc nie ma opcji, żeby chodzić do nich np. na monitoring.
Wydaje mi się, ale mogę się mylić, że jeśli leczysz się w Invictie i masz pakiet w LuxMedzie to chyba masz wtedy jakieś zniżki i część badań możesz robić w ramach abonamentu, ale nie jestem pewna na 100% bo jeszcze nie jestem na tym etapie żeby korzystać z klinik leczenia niepłodnośći.
Powodzenia -
Kiniacz z nie orientujesz sie jak w Medicover jest z opieka med .. ja mam wlasna dzialanosc i chcialabym meza i siebie i wlasnie mam dylemat bo S7 mi przysallao taka oferte.
-
Ja mam abonament w luxmed już od kilku lat, myśle, ze teraz trochę gorzej, bo więcej klientów maja i rożnie z zapisami, ale ogólnie, jak byłam w ciaxy to byłam zadowolona - wszystkie badania za free i szybkie wyniki, chociaz skierowania miałam od lekarzy z NFZ np. Teraz tez mamy abonament i jak byłam z mała u lekarza to dostaliśmy skierowanie na szereg badań bez niczego. Dostępność placówek dobra. Niestety nie wiem jak to wyglada, jedli chodzi o leczenie niepłodności - myśle, ze zależy od lekarza.
-
nick nieaktualnyJa też korzystam z usług Medicaver. Jestem bardzo zadowolona, kolejek do lekarzy nie ma, skierowania dostaję nawet z zapasem, tzn. mimo że nie jestem jeszcze w ciąży to endokrynolog na zapas mi wypisal skierowania na badania krwi na wypadek gdybym zaszła w ciążę miedzy kolejnymi wizytami korzystam z Medicaver w Trójmieście
-
Miałam po kilka lat i Medicover i Luxmed i oni z niepłodnością nie chcą się bawić
o monitoringu można pomarzyć
usg jednorazowe ok ale też trzeba wyprosić
jeśli chodzi o płatne badania to są chętni
ja mimo, że mam teraz kartę w luxmedzie to w sprawach niepłodności do nich już nie chodzę
przykładowa wizyta i ginki - mówię, że nic się nie dzieje a chciałabym
Pani skierowała mnie na badanie krwi: cukier, testosteron i różyczkę
pytanie: co z FSH, PRL, progesteronem i prolaktyną?
ginka otwarcie powiedziała, że się tym tematem nie zajmują i skierowała do kliniki (przecież w Wwie jest dużo)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 11:57
-