Rozgrzewanie organizmu podczas starań
-
Ostatnio będąc na wizycie u ginekologa, lekarz powiedziała mi że podczas starania się o dziecko należy rozgrzewać organizm i jak najmniej schładzać, tzn. pić w ciągu dnia jak najwięcej gorących płynów np. Herbaty, a jak naniej zimnej wody/napojów. Powiedziała też, że jest to fakt często pomijany a tak naprawdę bardzo istotny.
Czy spotkałyście się kiedyś z taką opinią?
-
Jeśli chodzi o rozgrzewanie organizmu to warto poczytać o kuchni pięciu przemian. Faktycznie wychłodzone organy wewnętrzne źle pracują jednak nie można przesadzić ponieważ nadmierne gorąco jest dla organizmu również szkodliwe. Polecam poczytać na ten temat ale bez wątpienia jest to temat rzeka a ja nie czuje sie na tyle kompetentna żeby komuś coś w tym temacie radzić. Mogę tylko powiedzieć ze nie chodzi o to żeby pić jakiekolwiek ciepły płyn, herbata zielona i czarna np. działa na organizm ochładzająco. Ogromną rozgrzewającą siłę ma za to kasza gryczana. Ale jeśli w organizmie jest nadmierne gorąco to można sobie tylko zaszkodzić dokładając go z pokarmem.
Także to co poleca Ci ginekolog jak najbardziej tak ale z głową i odpowiednimi metodami.julita lubi tę wiadomość
-