Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o 2 dziecko, różnice :)
Odpowiedz

Starania o 2 dziecko, różnice :)

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Moniiii Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka
    Ok jakiegoś czasu staramy się z mężem o rodzeństwo dla naszej córeczki. Czy są tu mamy które też są w taki3j sytuacji ? Lub są już w ciąży? Czy początki różnią ei3 czymś w 1 A 2 ciąży? Czy może objawy wczesnej ciąży były wcześniej/później;)
    Zachecam do dyskusji

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że największą różnicą jest to, że w pierwszej ciąży możesz odpoczywać do woli, w drugiej już niekoniecznie ;) Powodzenia w staraniach! Moja druga ciąża (już tak zupełnie serio), a właściwie trzecia, ale miałam tylko jedno dziecko wcześniej, była dużo spokojniejsza ;)

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Moniiii Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak pewnie masz rację.
    Właśnie zastanawiam się jak to będzie u mnie. Okres miałam dostać wczoraj i z objawów mam: bol piersi ale nie jakiś ogromny
    Bóle brzucha okresowe (trwają chwilę i myślę że "oho idę założyć podpaske bo @ się zbliża" i nagle to się wycisza i okresu nadal nie ma.
    Przed dwa dni miałam zgage, taki jakby refleks
    Zobaczymy :)

• Vilka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zaczęliśmy starania o drugie, mamy roczna córeczkę
    . Dziś jestem 3 dni po owulacji i czekam na rozwój wydarzeń. Chętnie dam znać czy dostrzegam jakieś różnice w drugiej ciąży, jeśli się oczywiście udało. :) to pierwsze podejście więc nie liczę na cud

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    08.2024 początek starań o drugie
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm 169ud/min
    Wizyta 26.11
    preg.png
  • Moniiii Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    My zaczęliśmy starania o drugie, mamy roczna córeczkę
    . Dziś jestem 3 dni po owulacji i czekam na rozwój wydarzeń. Chętnie dam znać czy dostrzegam jakieś różnice w drugiej ciąży, jeśli się oczywiście udało. :) to pierwsze podejście więc nie liczę na cud
    Super, my o 1 dziecko staraliśmy się dość długo (dla nas była to wieczność) liczymy się z tym że z drugim też może tak być ale mam nadzieję że się udało. Chociaż podbrzusza boli mnie tak jakbym zaraz miała dostać @
    Trzymam kciuki za Ciebie, oby się udało 🍀

• Vilka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniiii wrote:
    Super, my o 1 dziecko staraliśmy się dość długo (dla nas była to wieczność) liczymy się z tym że z drugim też może tak być ale mam nadzieję że się udało. Chociaż podbrzusza boli mnie tak jakbym zaraz miała dostać @
    Trzymam kciuki za Ciebie, oby się udało 🍀

My o pierwsze prawie rok, ale późno wyszło że mam niedoczynność tarczycy. Miesiąc bralam lek i od razu pykło. :) moje TSH wynosiło 2,5 i dopiero po obniżeniu do 1 się udało. Szkoda że ginekolog mnie nie pokierował wcześniej. Teraz biorę dawkę 75 i tsh jest na pięknym poziomie. :) trzymam również kciuki za ciebie. Podobno z drugim idzie szybciej

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11
    preg.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My właśnie jesteśmy w trakcie 6 cs o rodzeństwo, Zuzia ma 4.5 roku, więc czas nas trochę goni, bo nie chcemy, żeby różnica wieku była większa jak 5.5, może się uda może nie 😅 myślałam, że za drugim razem zaskoczy szybciej, ale cóż jest jak jest.

Wiem tyle, że na pewno więcej odpocznę q drugiej ciąży niż 1 gdzie budowałam dom, pracowałam dodatkowo przy koszeniu dużych stacji energetycznych a potem jeszcze na koniec dom wykańczałam. Teraz ile czasu się zmieszczę z brzuchem przed kompem wysiedzę, potem fajrant, a drugie dziecko jak już jest większe to też nie ma problemy z bieganiem za nim, dźwiganiem itd to są akurat plusy większej różnicy wieku niż te poniżej 3 lat

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

9 cs!🤞⏳️do kwietnia

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen, chrom complex, mleczko pszczele

🔬08.2024 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna(55,94), glukoza, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy(15,96), b12(393) ☑️ cholesterol całkowity❌️

🔬11.2024 TSH 2,09❌️ T4 1,06✅️anty TPO, anty TG ✅️ badania 2-5dc ✅️
    Badanie nasienia✅️

🗓 08.24 usg piersi✅️cytologia płynna✅️

Nadwaga - dieta i ćwiczenia (do tej pory -6 kg)

🔜26.11 Wit D3
    🔜28.11 endo konsultacja
    🔜04 12 wizyta u gina
  • Moniiii Koleżanka

Wysłany: 17 sierpnia, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My o pierwsze 14 cykli i bylo identycznie jak u Ciebie Vilka z tym TSH. Mam wrażenie że Ci ginekolodzy to nie podchodzą do pacjenta indywidualnie tylko wszystkim to samo. Mi wydaje się że gdybyśmy wcześniej byli lepiej poprowadzeni to poszłoby szybciej.
    Darrika u nas też córeczka Zuzia, w październiku skończy dwa latka. Chcemy miec drugie dziecko ale już bez takiej spiny jak przy staraniach o pierwsze. Mam nadzieję że się uda.
    A jak u was ? W jakiej fazie cyklu jesteście ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia, 13:26

• Wojcinka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, u nas na stanie córeczka 2,5 i właśnie rozpoczęliśmy starania bez starań o drugie.

W poprzednia ciążę zaszłam w 2cs, ale wcześniej z ex-mezem mam historie 2 letnich starań bez sukcesu z dwoma poronieniami. Tak że teraz z jednej storny może pójść znowu szybko albo wręcz przeciwnie może się nie udać nigdy jak to kiedyś już miałam. Chociaż oczywiście pocieszam się że zmiana partnera była kluczem do sukcesu ;)

Co do objawów to ja w każdym ciąży (3) miałam inaczej, ale w ciąży ostatniej i tej donoszonej przed terminem @mialam tylko leciutkie plamienie w 6dpo a potem reszta ciążowych objawów pojawiła się dopiero po terminie @. Teraz jak na razie jestem w 7dpo i poza straszym wzdeciem nie mam żadnych objawów

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    20/11 Beta - 470 🥹
    22/11 Beta -? 🤞(wyniki będą 23/11)

age.png
  • Moniiii Koleżanka

Wysłany: 17 sierpnia, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teoretycznie miałam dostać wczoraj @ ale nadal nie mam A czuje się źle. Boli mnie podbrzusze jak w pierwszy dzień okresu tylko trochę delikatniej, bolą mnie plecy w odcinku krzyżowym i cały czas mam wrażenie że zaraz dostanę okres więc chodzę do wc A tam nadal nic. Nie mogę spać w nocy A w dzień chodzę jak zombie. Dodatkowo boli mnie miednica i nogi no i mam takie ciężkie nabrzmiale piersi i tkliwe.

• maglew Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam synka 5.5 roku , kiedy urodzę będzie miał 6 lat, różnica spora ale tak się potoczyła sytuacja. Czuje się o wiele gorzej niż te 6 lat temu, ale też wiek nie ten :D na szczęście mogę dużo odpoczywać a moj synek jest wyrozumiały i dorosły.

preg.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maglew wrote:
    Mam synka 5.5 roku , kiedy urodzę będzie miał 6 lat, różnica spora ale tak się potoczyła sytuacja. Czuje się o wiele gorzej niż te 6 lat temu, ale też wiek nie ten :D na szczęście mogę dużo odpoczywać a moj synek jest wyrozumiały i dorosły.
    A ile masz lat ? :)

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11
    preg.png
  • Moniiii Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maglew wrote:
    A jakie były twoje pierwsze objawy ? Jak się teraz czujesz?

• maglew Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsze objawy to ból całego ciała, czucie mdłości w brzuchu i przełyku. Od 8-11 tygodnia wymioty, wstręt do wody, jedzenia, niemożność prowadzenia samochodu. I ogólne słabe samopoczucie. Ale brak senności które miałam przy wcześniejszych ciążach. Mam skończone 38 lat.

preg.png
  • Olcia1987 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie miałam nigdy żadnych objawów jeszcze przed testem, większość pojawiała się koło 8/9 tyg
    Z synem było lżej, 2/3x nudności i choroba lokomocyjna.
    Z córką rzygalam jak kot 🤪 całą Wielkanoc spędziłam w WC 🤢🤮 hahahaha
    Teraz już stara jestem 😂😂 staramy się o 3 (nasze wspólne 1) i już nie idzie tak łatwo (1 ciąża skończyła się zanim o niej wiedziałam, 2 i 3 to też w 2 cyklu)

👩🏻1987 🧑🏻‍🦲1992

💔2009
    💙2010
    🩷2013

Starania od 04.2024
    Wiesiołek + Wit E + omega + NAC
  • Nowa 40 Debiutantka

Wysłany: 20 sierpnia, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    My o pierwsze prawie rok, ale późno wyszło że mam niedoczynność tarczycy. Miesiąc bralam lek i od razu pykło. :) moje TSH wynosiło 2,5 i dopiero po obniżeniu do 1 się udało. Szkoda że ginekolog mnie nie pokierował wcześniej. Teraz biorę dawkę 75 i tsh jest na pięknym poziomie. :) trzymam również kciuki za ciebie. Podobno z drugim idzie szybciej
    Włączę się do dyskusji. Z tą niedoczynnością tarczycy to takie dziwne żeczy wychodzą - a raczej nic nie wychodzi. Ja mam podobną sytuację, a mianowicie od roku staramy się z mężem o drugie dziecko i bez powodzen - nawet przeszlam jedno poronienie. Oczywiście po konsultacjach ginekologicznych nie mam zasadniczo przeszkód. Ale ciągle nic nie wychodzi. U mnie gin. Też nic nie wspomniał o zbadaniu TSH. Sama poszłam do lekarza pierwszego kontaktu i poprosiłam o skierowanie na badanie TSH ft3, ft4 i te dodatkowe płatne. Oczywiście wyszła niedoczynność tarczycy. Prywatna wizyta u edokryloga i od tygodnie biorę taka sama dawkę czyli 75. Czas pokarze oby to była tylko ta przeszkoda do zajścia w ciążę. I teraz tylko z górki.

• Vilka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa 40 wrote:
    Włączę się do dyskusji. Z tą niedoczynnością tarczycy to takie dziwne żeczy wychodzą - a raczej nic nie wychodzi. Ja mam podobną sytuację, a mianowicie od roku staramy się z mężem o drugie dziecko i bez powodzen - nawet przeszlam jedno poronienie. Oczywiście po konsultacjach ginekologicznych nie mam zasadniczo przeszkód. Ale ciągle nic nie wychodzi. U mnie gin. Też nic nie wspomniał o zbadaniu TSH. Sama poszłam do lekarza pierwszego kontaktu i poprosiłam o skierowanie na badanie TSH ft3, ft4 i te dodatkowe płatne. Oczywiście wyszła niedoczynność tarczycy. Prywatna wizyta u edokryloga i od tygodnie biorę taka sama dawkę czyli 75. Czas pokarze oby to była tylko ta przeszkoda do zajścia w ciążę. I teraz tylko z górki.

Oby to była przyczyna, trzymam kciuki

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11
    preg.png
  • Moniiii Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa 40 wrote:
    Oby to był ten powód i w końcu się udało, trzymam mocno kciuki 🍀
    A to ze ginekolodzy nie zalecają tych badań to jest często spotykane

• Nowa 40 Debiutantka

Wysłany: 20 sierpnia, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniiii wrote:
    Oby to był ten powód i w końcu się udało, trzymam mocno kciuki 🍀
    A to ze ginekolodzy nie zalecają tych badań to jest często spotykane

Teraz jak miałam konsultacje z endykrologiem i wiem co mam przyjmować to pędzę do ginekologa tyle że już nie na fundusz tylko prywatnie. A dokładnie jutro- jestem pełna optymizmu że tym razem uda nam się.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ