Szansa na ciążę
-
Cześć dziewczyny mam do Was pytanie od ponad roku staramy się o dziecko bezskutecznie okazało się że mam zrosty na obu jajowodach jeden udało się udrożnić ale drugi niestety nie na dodatek mam endometrioze na otrzewnej i jak niedawno odkryłam niewielkie stany zapalne na jajnikach. Mamy próbować z inseminacją ale sama już nie wiem coraz bardziej tracę nadzieję. Powiedźcie proszę czy któraś z Was miała taki problem i czy udało się zajść w ciążę??
-
Generalnie jeśli masz niedrożny jajowód to szansa już na starcie jest 50%.No ,bo albo z jednego ,albo z drugiego jest owulacja. Stany zapalne jakiekolwiek , to raczej trzeba przeleczyć antybiotykiem. A co mówił lekarz?
Jeśli chodzi o inseminację , ja odradzam ze względu na bardzo mała skuteczność ,to strata czasu kolejnych cykli. Nie wiem ile masz lat? A jak nasienie partnera?grazka0022 lubi tę wiadomość
-
Takaja78 wrote:Cześć dziewczyny mam do Was pytanie od ponad roku staramy się o dziecko bezskutecznie okazało się że mam zrosty na obu jajowodach jeden udało się udrożnić ale drugi niestety nie na dodatek mam endometrioze na otrzewnej i jak niedawno odkryłam niewielkie stany zapalne na jajnikach. Mamy próbować z inseminacją ale sama już nie wiem coraz bardziej tracę nadzieję. Powiedźcie proszę czy któraś z Was miała taki problem i czy udało się zajść w ciążę??
Każdy stan zapalny trzeba leczyć. Jeśli dodatkowo masz endometriozę to warto się udać do specjalisty.
Ja również mam endometriozę. W zeszłym roku przeszłam laparoskopię, a po kilku miesiącach podano mi lipiodol, po którym udało mi się zajść w ciążę, jednak ją straciłam. Lekarz zdecydował o zrobieniu histeroskopii i jak się okazało, endometrioza wywołała u mnie przewlekłe zapalenie endometrium. Aktualnie jestem w trakcie jego leczenia i rokowania na zdrową ciążę są coraz większe. Z mężem staramy się o dziecko już 2,5 roku.👱♀️ 28 👨💼29 🐰🐰
12.2022 - rozpoczęcie starań
02.2024 - niepłodność, pierwsza wizyta u naprotechnologa
02.2024 - 08.2024 - szukanie przyczyn niepłodności, dieta, HSG - jajowody drożne
09.2024 - laparoskopia - wycięcie ognisk endometriozy głęboko naciekającej
02.01.2025 - lipiodol
18.01.2025 - ⏸️ 30cs
19.01.2025 - 💔😥
14.04.2025 - histeroskopia zabiegowa - wycięcie mikro polipów
5.05.2025 - wynik biopsji - przewlekłe zapalenie endometrium
Aktualnie 37cs
Endometrioza IV stopnia, Hashimoto, przewlekłe zapalenie endometrium -