Trądzik a problemy z zajściem w ciąże? Któraś badała DHEAS
-
Cześć dziewczyny,
Wczoraj przypadkiem trafiłam na pewiem artykuł szukając przyczyny trądziku i nie wiem czy nie łączyć tego z problemami z zajściem w ciąże. Od kiedy zaczeliśmy starania pojawił się u mnie trądzik w okolicach podbródka i policzków, dermatolog zlecił tetracyklinę a później odesłał do ginekologa, ginekolog jedynie zaproponował antykoncepcje, z oczywistych przyczyn odmówiłam... Oprócz trądziku pojawiło się u mnie więcej włosków po wewnętrznej stronie ud, (do tego są czarne, a ja jestem blondynką) i kilka pojedynczych włosków na podbródku- czarnych i sztywnych jak drut Najpierw pomyślałam że się starzeję, i pewnie kobiety tak mają...
Nigdy nie słyszałam o takim badaniu jak DHEAS, a wywaliliśmy już kilka tysięcy na różne inne badania
Czy ktoś z Was ma z tym doświadczenie? Czekam do początku cyklu żeby zrobić badanie i zastanawiam się czy da się to jakoś wyprowadzić lekami? I czy to ma w ogóle znaczenie przy problemach z zajściem w ciąże jeśli mam regularny cykl i owulacje? -
Dusia94 wrote:Cześć dziewczyny,
Wczoraj przypadkiem trafiłam na pewiem artykuł szukając przyczyny trądziku i nie wiem czy nie łączyć tego z problemami z zajściem w ciąże. Od kiedy zaczeliśmy starania pojawił się u mnie trądzik w okolicach podbródka i policzków, dermatolog zlecił tetracyklinę a później odesłał do ginekologa, ginekolog jedynie zaproponował antykoncepcje, z oczywistych przyczyn odmówiłam... Oprócz trądziku pojawiło się u mnie więcej włosków po wewnętrznej stronie ud, (do tego są czarne, a ja jestem blondynką) i kilka pojedynczych włosków na podbródku- czarnych i sztywnych jak drut Najpierw pomyślałam że się starzeję, i pewnie kobiety tak mają...
Nigdy nie słyszałam o takim badaniu jak DHEAS, a wywaliliśmy już kilka tysięcy na różne inne badania
Czy ktoś z Was ma z tym doświadczenie? Czekam do początku cyklu żeby zrobić badanie i zastanawiam się czy da się to jakoś wyprowadzić lekami? I czy to ma w ogóle znaczenie przy problemach z zajściem w ciąże jeśli mam regularny cykl i owulacje?
Hej, ja miewam trądzik taki średniozaawansowany. Robiłam badanie dheas i rzeczywiście wyszło dużo powyżej normy. Z tego względu też nie występują u mnie owulacje czyli bez stymulacji nie mam większych szans na ciąże. Warto zbadać sobie poziom tego hormonu jak i innych androgenów. Badanie wykonuje sie od 3 do 5 dnia cyklu. Najpierw trzeba znaleźć przyczyne za wysokiego dheas a dopiero wdraża sie leczenie. Przyczyną jest najczęściej pcos lub problemy w nadnerczach. Jeśli masz regularne cykle owulacje to raczej u Ciebie nie ma tego problemu albo nie ma większego znaczenia. Napisz jak będziesz miała wyniki hormonów to coś więcej nam powie. Więcej nie pomoge bo też jestem w trakcie diagnostyki😊Dusia94 lubi tę wiadomość
24.03.21 ➡️ poronienie zatrzymane 8/12 tydz.
13.10.22 ➡️ II kreski
27.06.22 ➡️ Moja tęczowa Maja jest już z nami💓 3760g/57cm
01.03.23 ➡️ zaczynamy starania o rodzeństwo👨👩👧👧❤
08.10.23 ➡️ II kreski 🍀
11.12.23 ➡️ prenatalne: zdrowy bobas👶
17.06.24➡️ Mikołaj 3680g/59cm♥️ -
KaJa wrote:
Dziękuję za odpowiedź To już zaczynam się zastanawiać czy na pewno wyjdzie podwyższone, chciałabym w końcu znaleźć przyczynę... Wiem że to bez sensu ale jestem rozczarowana że wszystko co badałam do tej pory było w normie (U faceta już też w normie) Ginekolog niby wykluczył u mnie PCOS, najpierw powiedział że mu nie wyglądam żebym miała. Później zrobiłam sobie krzywą glukozowo-insulinową wyszła podobno super...
Widzę że masz w stopce stosunek LH:FSH, czy to ma jakieś znaczenie? Ja mam 1,8 a ginekolog powiedział że to przestarzałe metody i już się nie bierze tego pod uwagę.
Do tego wszystkiego również poroniłam w 8 tygodniu, w kwietniu miałam zabieg, nigdy nawet nie zobaczyłam zarodka
Trzymam kciuki żeby Twoja diagnostyka poszła dobrze -
Dusia94 wrote:Dziękuję za odpowiedź To już zaczynam się zastanawiać czy na pewno wyjdzie podwyższone, chciałabym w końcu znaleźć przyczynę... Wiem że to bez sensu ale jestem rozczarowana że wszystko co badałam do tej pory było w normie (U faceta już też w normie) Ginekolog niby wykluczył u mnie PCOS, najpierw powiedział że mu nie wyglądam żebym miała. Później zrobiłam sobie krzywą glukozowo-insulinową wyszła podobno super...
Widzę że masz w stopce stosunek LH:FSH, czy to ma jakieś znaczenie? Ja mam 1,8 a ginekolog powiedział że to przestarzałe metody i już się nie bierze tego pod uwagę.
Do tego wszystkiego również poroniłam w 8 tygodniu, w kwietniu miałam zabieg, nigdy nawet nie zobaczyłam zarodka
Trzymam kciuki żeby Twoja diagnostyka poszła dobrze
Stosunek lh:fsh powinien być blisko 1 ale jeśli u Ciebie wszystko jest ok to nie patrz na to. Powyżej 2 niby oznacza pcos. Trzymam kciuki żebyś zobaczyła niedługo ⏸✊24.03.21 ➡️ poronienie zatrzymane 8/12 tydz.
13.10.22 ➡️ II kreski
27.06.22 ➡️ Moja tęczowa Maja jest już z nami💓 3760g/57cm
01.03.23 ➡️ zaczynamy starania o rodzeństwo👨👩👧👧❤
08.10.23 ➡️ II kreski 🍀
11.12.23 ➡️ prenatalne: zdrowy bobas👶
17.06.24➡️ Mikołaj 3680g/59cm♥️ -
Też ostatnio badałam pakiet hormonów, też mam trądzik od lat i nietypowe owłosienie w różnych miejscach..Starania od 2019
Ona: lat 28
📌 hiperinsulinemia
📌hiperprolaktynemia
📌Hiperandrogenizm
📌mthfr hetero
📌V Leiden hetero
Tsh 0.655
FT4 12.72
Fsh 3.1
LH 7.01
Anty TPO 0.25
Anty TG 0.69