Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Trądzik a problemy z zajściem w ciąże? Któraś badała DHEAS
Odpowiedz

Trądzik a problemy z zajściem w ciąże? Któraś badała DHEAS

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Dusia94 Znajoma

Wysłany: 21 lipca 2021, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

Wczoraj przypadkiem trafiłam na pewiem artykuł szukając przyczyny trądziku i nie wiem czy nie łączyć tego z problemami z zajściem w ciąże. Od kiedy zaczeliśmy starania pojawił się u mnie trądzik w okolicach podbródka i policzków, dermatolog zlecił tetracyklinę a później odesłał do ginekologa, ginekolog jedynie zaproponował antykoncepcje, z oczywistych przyczyn odmówiłam... Oprócz trądziku pojawiło się u mnie więcej włosków po wewnętrznej stronie ud, (do tego są czarne, a ja jestem blondynką) i kilka pojedynczych włosków na podbródku- czarnych i sztywnych jak drut :/ Najpierw pomyślałam że się starzeję, i pewnie kobiety tak mają...
    Nigdy nie słyszałam o takim badaniu jak DHEAS, a wywaliliśmy już kilka tysięcy na różne inne badania :/

Czy ktoś z Was ma z tym doświadczenie? Czekam do początku cyklu żeby zrobić badanie i zastanawiam się czy da się to jakoś wyprowadzić lekami? I czy to ma w ogóle znaczenie przy problemach z zajściem w ciąże jeśli mam regularny cykl i owulacje?

• KaJa Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dusia94 wrote:
    Cześć dziewczyny,

Wczoraj przypadkiem trafiłam na pewiem artykuł szukając przyczyny trądziku i nie wiem czy nie łączyć tego z problemami z zajściem w ciąże. Od kiedy zaczeliśmy starania pojawił się u mnie trądzik w okolicach podbródka i policzków, dermatolog zlecił tetracyklinę a później odesłał do ginekologa, ginekolog jedynie zaproponował antykoncepcje, z oczywistych przyczyn odmówiłam... Oprócz trądziku pojawiło się u mnie więcej włosków po wewnętrznej stronie ud, (do tego są czarne, a ja jestem blondynką) i kilka pojedynczych włosków na podbródku- czarnych i sztywnych jak drut :/ Najpierw pomyślałam że się starzeję, i pewnie kobiety tak mają...
    Nigdy nie słyszałam o takim badaniu jak DHEAS, a wywaliliśmy już kilka tysięcy na różne inne badania :/

Czy ktoś z Was ma z tym doświadczenie? Czekam do początku cyklu żeby zrobić badanie i zastanawiam się czy da się to jakoś wyprowadzić lekami? I czy to ma w ogóle znaczenie przy problemach z zajściem w ciąże jeśli mam regularny cykl i owulacje?

Hej, ja miewam trądzik taki średniozaawansowany. Robiłam badanie dheas i rzeczywiście wyszło dużo powyżej normy. Z tego względu też nie występują u mnie owulacje czyli bez stymulacji nie mam większych szans na ciąże. Warto zbadać sobie poziom tego hormonu jak i innych androgenów. Badanie wykonuje sie od 3 do 5 dnia cyklu. Najpierw trzeba znaleźć przyczyne za wysokiego dheas a dopiero wdraża sie leczenie. Przyczyną jest najczęściej pcos lub problemy w nadnerczach. Jeśli masz regularne cykle owulacje to raczej u Ciebie nie ma tego problemu albo nie ma większego znaczenia. Napisz jak będziesz miała wyniki hormonów to coś więcej nam powie. Więcej nie pomoge bo też jestem w trakcie diagnostyki😊

Dusia94 lubi tę wiadomość

24.03.21 ➡️ poronienie zatrzymane 8/12 tydz.
    13.10.22 ➡️ II kreski
    27.06.22 ➡️ Moja tęczowa Maja jest już z nami💓 3760g/57cm
    01.03.23 ➡️ zaczynamy starania o rodzeństwo👨‍👩‍👧‍👧❤
    08.10.23 ➡️ II kreski 🍀
    11.12.23 ➡️ prenatalne: zdrowy bobas👶
    17.06.24➡️ Mikołaj 3680g/59cm♥️
  • Dusia94 Znajoma

Wysłany: 21 lipca 2021, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaJa wrote:

Dziękuję za odpowiedź :) To już zaczynam się zastanawiać czy na pewno wyjdzie podwyższone, chciałabym w końcu znaleźć przyczynę... Wiem że to bez sensu ale jestem rozczarowana że wszystko co badałam do tej pory było w normie (U faceta już też w normie) :/ Ginekolog niby wykluczył u mnie PCOS, najpierw powiedział że mu nie wyglądam żebym miała. Później zrobiłam sobie krzywą glukozowo-insulinową wyszła podobno super...

Widzę że masz w stopce stosunek LH:FSH, czy to ma jakieś znaczenie? Ja mam 1,8 a ginekolog powiedział że to przestarzałe metody i już się nie bierze tego pod uwagę.

Do tego wszystkiego również poroniłam w 8 tygodniu, w kwietniu miałam zabieg, nigdy nawet nie zobaczyłam zarodka :(

Trzymam kciuki żeby Twoja diagnostyka poszła dobrze ;)

• KaJa Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dusia94 wrote:
    Dziękuję za odpowiedź :) To już zaczynam się zastanawiać czy na pewno wyjdzie podwyższone, chciałabym w końcu znaleźć przyczynę... Wiem że to bez sensu ale jestem rozczarowana że wszystko co badałam do tej pory było w normie (U faceta już też w normie) :/ Ginekolog niby wykluczył u mnie PCOS, najpierw powiedział że mu nie wyglądam żebym miała. Później zrobiłam sobie krzywą glukozowo-insulinową wyszła podobno super...

Widzę że masz w stopce stosunek LH:FSH, czy to ma jakieś znaczenie? Ja mam 1,8 a ginekolog powiedział że to przestarzałe metody i już się nie bierze tego pod uwagę.

Do tego wszystkiego również poroniłam w 8 tygodniu, w kwietniu miałam zabieg, nigdy nawet nie zobaczyłam zarodka :(

Trzymam kciuki żeby Twoja diagnostyka poszła dobrze ;)

Stosunek lh:fsh powinien być blisko 1 ale jeśli u Ciebie wszystko jest ok to nie patrz na to. Powyżej 2 niby oznacza pcos. Trzymam kciuki żebyś zobaczyła niedługo ⏸✊

24.03.21 ➡️ poronienie zatrzymane 8/12 tydz.
    13.10.22 ➡️ II kreski
    27.06.22 ➡️ Moja tęczowa Maja jest już z nami💓 3760g/57cm
    01.03.23 ➡️ zaczynamy starania o rodzeństwo👨‍👩‍👧‍👧❤
    08.10.23 ➡️ II kreski 🍀
    11.12.23 ➡️ prenatalne: zdrowy bobas👶
    17.06.24➡️ Mikołaj 3680g/59cm♥️
  • MałaMonia Koleżanka

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też ostatnio badałam pakiet hormonów, też mam trądzik od lat i nietypowe owłosienie w różnych miejscach..

Starania od 2019
    Ona: lat 28
    📌 hiperinsulinemia
    📌hiperprolaktynemia
    📌Hiperandrogenizm
    📌mthfr hetero
    📌V Leiden hetero

Tsh 0.655
    FT4 12.72
    Fsh 3.1
    LH 7.01
    Anty TPO 0.25
    Anty TG 0.69
    Estradiol 248
    Testosteron 0.61 mg/ml
    DHEA SO4 14.08
    SHBG 149
    Androstention 2.26

☑️AMH 3.38
    ☑️drożność sono hsg
    ☑️Homocysteina

💊diostinex
    💊3x500mg glucophage
    💊Metylowany kwas foliowy i B12
    💊Acard 75mg

On lat 29
    📌Morfologia 2%
    ☑️ Koncentracja 33,45 mln
    ☑️ Liczba całkowita 180,63M
    ☑️Ruchliwość 71.26%
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ