X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Wyniki badań pod kątem starań o ciąże
Odpowiedz

Wyniki badań pod kątem starań o ciąże

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Angiee1 Nowa

Wysłany: 18 stycznia, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć bardzo proszę o interpretację wyników badań. Mam 32 lata. Badania były wykonywane w 3 lub 4 dniu cyklu. Partner ma bardzo słabe wyniki nasienia ja martwię się też o moje wyniki 😔
    AMH - 3,59 ng/ml
    SHBG-123,6 nmol/l
    Estradiol - 61,9 pg/mL
    FSH- 7,2 mIu/ml
    LH-10,60 mIu/ml
    Progesteron- 0,116 ng/mL

• Namisa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMH jest ładne. SHBG jest chyba nieco podniesione, ale musiałabym zobaczyć normy. Estradiol w porządku. Stosunek LH do FSH mógłby być trochę niższy, bliżej 1:1. Progesteron zbadany na tym etapie cyklu nic nie mówi, bada sie go dopiero po owulacji więc nie ma jak sie do niego odnieść.
    Co do SHBG - nie stosujesz może jakichś diet redukcyjnych/niskokalorycznych, postów przerywanych, keto itp? Nie jesteś świeżo po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej? Nie masz problemów z tarczycą, wątrobą? To takie pierwsze z brzegu rzeczy które z tego co kojarze wpływają na podwyższenie. Czasem też przyjmowane leki (np hormony tarczycy) mogą powodować taki wzrost.
    Najlepiej pogłębić diagnostykę (o ile nie badalas w ostatnim czasie) o takie podstawy jak morfologia, panel tarczycowy, lipidogram, panel wątrobowy, witamina b12, wit D, kwas foliowy, żelazo i ferrytyna, glukoza i insulina na czczo. To tak naprawdę wiecej powie o stanie organizmu i przygotowania do ciąży niż te hormony. Sporo z tych badan może przepisać rodzinny w ramach NFZ :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia, 19:54

• Angiee1 Nowa

Wysłany: 18 stycznia, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Odnośnie SHBG norma przy wynikach, które otrzymałam miesci się w widelkach 34,3 - 147,7 nmol/l ale tak stosuję post przerywany i mam problemy z tarczycą. Narazie podwyższone ATPO i ATG, TSH w normie tj. 2,1. Jeszcze raz dziękuję i diagnostykę na pewno rozszerzę 😊.

Namisa lubi tę wiadomość

• AliMama Debiutantka

Wysłany: 22 stycznia, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy możecie zerknąć na moje wyniki hormonów i powiedzieć coś od siebie ? Robiłam je dzisiaj czyli w 4 dniu cyklu.

Prolaktyna 13,09ng/ml
    Progesteron 0,66ng/ml (tutaj wiem że ten parametr jest bardziej istotny w drugiej fazie cyklu)
    FSH 7,77 MIU/ml
    Estradiol 59,12 Pg/ml
    LH 3,23 mIU/ml

Wg laboratorium wszytskie mieszczą się w normie dla fazy folikularnej.Jednak wiem z doświadczenia że to co normą dla laboratorium nie zawsze jej poprawne i Wasza wiedza w tym temacie jest czasami nieoceniona.
    13.02 mam wizytę u endo, przed jeszcze zrobię pakiet tarczycowy dla pewności (TSH z końca listopada 1.98 i tyle wiem) i ze wszystkim pójdę ale do tego czasu chciałabym chociaż trochę wiedzieć.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ