X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Wyniki badań pod kątem starań o ciąże
Odpowiedz

Wyniki badań pod kątem starań o ciąże

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Angiee1 Nowa

Wysłany: 18 stycznia, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć bardzo proszę o interpretację wyników badań. Mam 32 lata. Badania były wykonywane w 3 lub 4 dniu cyklu. Partner ma bardzo słabe wyniki nasienia ja martwię się też o moje wyniki 😔
    AMH - 3,59 ng/ml
    SHBG-123,6 nmol/l
    Estradiol - 61,9 pg/mL
    FSH- 7,2 mIu/ml
    LH-10,60 mIu/ml
    Progesteron- 0,116 ng/mL

• Namisa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMH jest ładne. SHBG jest chyba nieco podniesione, ale musiałabym zobaczyć normy. Estradiol w porządku. Stosunek LH do FSH mógłby być trochę niższy, bliżej 1:1. Progesteron zbadany na tym etapie cyklu nic nie mówi, bada sie go dopiero po owulacji więc nie ma jak sie do niego odnieść.
    Co do SHBG - nie stosujesz może jakichś diet redukcyjnych/niskokalorycznych, postów przerywanych, keto itp? Nie jesteś świeżo po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej? Nie masz problemów z tarczycą, wątrobą? To takie pierwsze z brzegu rzeczy które z tego co kojarze wpływają na podwyższenie. Czasem też przyjmowane leki (np hormony tarczycy) mogą powodować taki wzrost.
    Najlepiej pogłębić diagnostykę (o ile nie badalas w ostatnim czasie) o takie podstawy jak morfologia, panel tarczycowy, lipidogram, panel wątrobowy, witamina b12, wit D, kwas foliowy, żelazo i ferrytyna, glukoza i insulina na czczo. To tak naprawdę wiecej powie o stanie organizmu i przygotowania do ciąży niż te hormony. Sporo z tych badan może przepisać rodzinny w ramach NFZ :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia, 19:54

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • Angiee1 Nowa

Wysłany: 18 stycznia, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Odnośnie SHBG norma przy wynikach, które otrzymałam miesci się w widelkach 34,3 - 147,7 nmol/l ale tak stosuję post przerywany i mam problemy z tarczycą. Narazie podwyższone ATPO i ATG, TSH w normie tj. 2,1. Jeszcze raz dziękuję i diagnostykę na pewno rozszerzę 😊.

Namisa lubi tę wiadomość

• AliMama Nowa

Wysłany: 22 stycznia, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy możecie zerknąć na moje wyniki hormonów i powiedzieć coś od siebie ? Robiłam je dzisiaj czyli w 4 dniu cyklu.

Prolaktyna 13,09ng/ml
    Progesteron 0,66ng/ml (tutaj wiem że ten parametr jest bardziej istotny w drugiej fazie cyklu)
    FSH 7,77 MIU/ml
    Estradiol 59,12 Pg/ml
    LH 3,23 mIU/ml

Wg laboratorium wszytskie mieszczą się w normie dla fazy folikularnej.Jednak wiem z doświadczenia że to co normą dla laboratorium nie zawsze jej poprawne i Wasza wiedza w tym temacie jest czasami nieoceniona.
    13.02 mam wizytę u endo, przed jeszcze zrobię pakiet tarczycowy dla pewności (TSH z końca listopada 1.98 i tyle wiem) i ze wszystkim pójdę ale do tego czasu chciałabym chociaż trochę wiedzieć.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ