Forum Starając się - ogólne Wynki badań
Odpowiedz

Wynki badań

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Shibuya Autorytet
    Postów: 1968 1549

    Wysłany: 19 lutego 2015, 19:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny potrzebuję pomocy w interpretacji wyników. Proszę pomóżcie!!! To są moje dzisiejsze wyniki. Niby wszystko ok, ale co to oznacza CMV - wirus cytomegalii p/c IgG (F19) obecne i Rubella (różyczka) - p/c IgG (V21) obecne??? To chyba coś złego?


    Morfologia (C55)
    Leukocyty 4,4 K/µl 4,0 — 10,0 PB5000_02_15 wyd.2 / 25.11.2014
    Erytrocyty 4,48 M/µl 4,0 — 5,0
    Hemoglobina 13,9 g/dl 12,0 — 16,0
    Hematokryt 40,9 % 37,0 — 47,0
    MCV 91,0 fl 80,0 — 97,0
    MCH 31,1 pg 27,0 — 34,0
    MCHC 34,1 g/dl 33,0 — 36,0
    RDW 12,8 % 11,0 — 15,0
    Płytki krwi 209 K/µl 150,0 — 450,0
    PCT 0,20 % 0,12 — 0,36
    PDW 17,3 % 11,5 — 21,0
    MPV 9,5 fl 6,1 — 11,0
    Rozmaz automatyczny
    NEU% 53,3 % 45,0 — 70,0
    NEU 2,33 K/µl 1,80 — 7,00
    LYMPH% 35,3 % 20,0 — 45,0
    LYMPH 1,54 K/µl 1,0 — 4,5
    MON% ↑ 9,1 % 2,0 — 8,0
    MON 0,40 K/µl 0,1 — 0,8
    EOS% 1,4 % 1,0 — 5,0
    EOS 0,06 K/µl 0,02 — 0,7
    BASO% 0,9 % 0,0 — 1,0
    BASO 0,040 K/µl 0,001 — 0,20
    Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 2,045 µIU/ml 0,550 — 4,780 A PB3053_04_100_15 wyd.1 / 27.05.2011
    metoda CLIA, analizator ADVIA Centaur XP, firma Siemens
    Prolaktyna (PRL) (N59) 10,84 ng/ml PB3041_04_100_15 wyd.1 / 18.02.2011
    kobiety:
    nie w ciąży:
    w ciąży:
    po menopauzie:
    .
    2,8 - 29,3
    9,7 - 208,5
    1,8 - 20,3
    metoda CLIA, analizator ADVIA Centaur XP, firma Siemens
    CMV - wirus cytomegalii p/c IgM (F23) 0,492 Index PB3013_11_119_15 wyd.1 / 05.12.2013
    CMV - wirus cytomegalii p/c IgM (F23) nieobecne nieobecne: < 0,7
    wątpliwe: 0,7 - 1,0
    obecne: > 1,0
    metoda: ECLIA, analizator Cobas e601, firma: Roche
    CMV - wirus cytomegalii p/c IgG (F19) 88,250 U/ml PB3012_11_119_15 wyd.1 / 15.12.2013
    CMV - wirus cytomegalii p/c IgG (F19) obecne nieobecne: < 0,5
    wątpliwe: 0,5 - 1,0
    obecne: > 1,0
    Rubella (różyczka) - p/c IgG (V21) 495,2 IU/ml A PB3044_04_100_15 wyd.1 / 28.08.2013
    Rubella (różyczka) - p/c IgG (V21) obecne nieobecne: < 5
    wątpliwy: 5 - 10
    obecne: >=10
    metoda CLIA, aparat ADVIA Centaur XP, firma Siemens
    Rubella (różyczka) - p/c IgM (V24) 0,21 Index A PB3045_04_100_15 wyd.1 / 28.08.2013
    Rubella (różyczka) - p/c IgM (V24) nieobecne nieobecne: < 0,8
    wątpliwy: 0,8-0,99
    obecne: >= 1,0
    metoda CLIA, aparat ADVIA Centaur XP, firma Siemens
    Toxoplazma gondi - p/c IgG (X41) 1,30 IU/ml < 6,40 A PB3047_04_100_15 wyd.1 / 28.08.2013
    Toxoplazma gondi - p/c IgG (X41) nieobecne nieobecne: < 6,4
    wątpliwy: 6,4 - 9,99
    obecne: >=10
    metoda CLIA, aparat ADVIA Centaur XP, firma Siemens
    Toxoplazma gondi - p/c IgM (X45) 0,20 Index < 0,90 A PB3048_04_100_15 wyd.1 / 28.08.2013
    Toxoplazma gondi - p/c IgM (X45) nieobecne nieobecne: <0,9
    wątpliwy: 0,9 - 0,99
    obecne: >= 1,0

    km5s8ribzosjb8kh.png
  • Shibuya Autorytet
    Postów: 1968 1549

    Wysłany: 19 lutego 2015, 19:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    i to MON podwyższone?

    km5s8ribzosjb8kh.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31307

    Wysłany: 19 lutego 2015, 19:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana to w nawiasach np F19 to kody icd 10 tych badań :-)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Shibuya Autorytet
    Postów: 1968 1549

    Wysłany: 19 lutego 2015, 19:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale mam CMV - wirus cytomegalii i Rubella (różyczka) obecne?
    Podwyższone MON?
    Co to może znaczyć?

    km5s8ribzosjb8kh.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31307

    Wysłany: 19 lutego 2015, 19:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli
    Cmv igm masz - a igg masz +
    Rozyczka tsk samo
    Toxo igg i igm mssz mius czyli nie masz przeciwcial i nigdy nie chorowalas
    Różyczka z racji tego ze pewnie bylas szvzepiona tp madz przeciwciala bo mialas z mia stycznosc
    S cmv moglas miec niedawno styczmosv i masz przeviwciala
    Jak znajde str to podesle link jak je intetpreyowac bo moglam cos pomieszac

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31307

    Wysłany: 19 lutego 2015, 19:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monem sue nie przejmuj :-)
    W morfologii czesto się zdarza jakas odskocznia szczegolnie przy %

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Shibuya Autorytet
    Postów: 1968 1549

    Wysłany: 19 lutego 2015, 19:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli jak są obecne te przeciwciała to dobrze? To znaczy, że nabyłam na nie odporność?
    Bo totalnie się na tym nie znam i już się wystraszyłam, że jak jest że są obecne to coś złego.

    A to podwyższone MON to wiadomo o co chodzi?

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    km5s8ribzosjb8kh.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31307

    Wysłany: 19 lutego 2015, 19:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.labtestsonline.pl/tests/CMV.html?tab=3

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31307

    Wysłany: 19 lutego 2015, 19:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do mon to zależy ile.dni po @ robiłaś badania czy nie byłaś przeziębienia tym się nie przejmuj morfologie masz ladna :-)

    Shibuya lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 lutego 2015, 19:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania ale Ty jesteś obcykana we wszystkim wow,;)
    Tak czytam czytam i Ty zawsze wszystko wiesz:*

    Ania_84 lubi tę wiadomość

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31307

    Wysłany: 19 lutego 2015, 20:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    baby1991 wrote:
    Ania ale Ty jesteś obcykana we wszystkim wow,;)
    Tak czytam czytam i Ty zawsze wszystko wiesz:*
    Hehe nie wszystko ;-)
    Nie wiem jak wyprodukowac plemnika ;-)
    Kiedys ktos intwrpretowal moje wyniki wiec pamietam a z morfologia to ja mam zawsze odchyly wiec zawsze lece jak glupia do lekarza i zawsze slysze to samo jest ok ;-)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31307

    Wysłany: 19 lutego 2015, 20:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale z tych wynikow jednego bym die czepila TSH jesy w normie ale powinno byc w okolocach 1 za jakies 3 tyg powtorz jak bedzie rosnac to idz do endokrynologa niech da na zabicie
    Bo im wyzsze TSH to czesto prolaktyna idzie w gore i moze blokowac owulke

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 20:06

    Shibuya lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Shibuya Autorytet
    Postów: 1968 1549

    Wysłany: 19 lutego 2015, 20:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH miałam robione rok temu i wyszło mi 0,46 co wskazywało na nadczynność, potem po 3 miesiącach miałam 2,26 a teraz mniej to mam nadzieję, że nie wzrośnie :)
    myślisz, że taki wynik to za dużo jak dla kobiety starającej się o dziecko iść po coś na zbicie, czy odpuścić na razie?

    Wizytę u ginekologa planuję dopiero pod koniec marca.


    Poza tym Ania bardzo, ale to bardzo Ci dziękuję!!! naprawdę mnie uspokoiłaś :)

    km5s8ribzosjb8kh.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31307

    Wysłany: 19 lutego 2015, 20:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odczekaj z tym tsh czesto wzrasta na.zime powtorz moze za miesiac jak wzrosnie to wtedy idz do lekarza niby miwia ze tsh powinno byc w okolicach 1 ale nigdzie tego nie udowidnili dziewczyny z wyższym zachodza :-)
    Ale warto obserwować ewentualnie jak masz możliwość idz do gin lub endo i sie podpytaj jak oni to widza.:-)

    Shibuya lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 lutego 2015, 21:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ginekolog mówiła, że TSH powinno wynosić dla kobiet starających się o ciążę <2,5
    Wiadomo im niższy tym lepiej :)

    Ania_84, Shibuya lubią tę wiadomość

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31307

    Wysłany: 19 lutego 2015, 21:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agurola wrote:
    Mi ginekolog mówiła, że TSH powinno wynosić dla kobiet starających się o ciążę <2,5
    Wiadomo im niższy tym lepiej :)
    Właśnie gdzies obilo mi sue o uszy ze generalnie te normy z lab sa zawyzone i tez vos kolo 2,5 ze jesy to takie max :-)
    Wiec cos w tym jest

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Shibuya Autorytet
    Postów: 1968 1549

    Wysłany: 19 lutego 2015, 21:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję Wam bardzo dziewczyny : )

    km5s8ribzosjb8kh.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego