wysoka prolaktyna, proszę o pomoc
-
Witajcie,
jestem tu nowa i chciałam Was wszystkich serdecznie przywitać . O dzieciątko staram się 4 cykl. Ponad miesiąc temu okazało, że mam ciut za wysoką prolaktynę, która wyszła na poziomie 22 ng/ml przy normach 4-17 ng/ml. Przez półtora miesiąca biorę cyclodynon, który rzekomo obniża prolaktynę. Wczoraj zrobiłam sobie progesteron w 7dpo i wyszedł 14,5 ng/ml,
natomiast prolaktyna 40 ng/ml!!! zamiast się obniżyc to się prawie podwoiła. Czy któraś z Was potrafi mi pomóc, miała podobnie? Mój lekarz ma dostepny termin dopiero tuz przed Świetami. Będę wdzieczna za jakąkolwiek odpowiedź, bo juz sama nie wiem czy dalej brać to zioło -
Czy badanie robiłaś na czczo? Byłaś zestresowana lub wspolzylas dzień przed badaniem? Prolaktyna to bardzo czuły hormon i wiele rzeczy ma na nia wpływ. Jeśli nie masz mlekotoku i masz potwierdzona owulacje minitoringiem to prolaktyna nie wpływa na brak ciąży. Jednak lekarze czasami profilaktycznie przepisuja bromergon lub dostinex.
Lalinka lubi tę wiadomość
3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
"Nie bój się, tylko wierz." -
Witam serdecznie w środę robiłam prolaktyne wynik 823 szok (102 - 496 to norma dla kobiet nie będących w ciąży). Za 4 dni powinnam dostać okres. Wczoraj robiłam test wyszedł negatywny. I teraz nie wiem czy to ciąża czy rzeczywiście problem z prolaktyna jest już od dawna, a nic o tym nie wiedziałam.
-
hej a robiłaś progesteron? z tego co wyczytałam w internecie podobno poziom prolaktyny rośnie w ciąży, ale nie wiem z jaką prędkością. ja mam 6 dni do okresu i też siedzę jak na szpilkach. Jak tylko go dostanę, powtórzę prolaktynę i ewentualnie zacznę brać bromergon albo parlodel. Ja od 1,5 miesiaca biorę niepokalanek, ale jak już, to u mnie dał odwrotny efekt. No chyba, że jestem w ciąży. Zobaczymy..
-
ja sobie zrobiłam, żeby sprawdzić czy mam w ogóle owulację, bo zaczęłam w to wątpić. Progesteron powinno się zrobić 7-8 dpo, wtedy osiąga najwyższy poziom, więc zrób sobie przy następnym cyklu, jeżeli też masz wątpliwości Trzymam kciuki, żeby to była jednak ciąża
-
Anuśla wrote:Czy badanie robiłaś na czczo? Byłaś zestresowana lub wspolzylas dzień przed badaniem? Prolaktyna to bardzo czuły hormon i wiele rzeczy ma na nia wpływ. Jeśli nie masz mlekotoku i masz potwierdzona owulacje minitoringiem to prolaktyna nie wpływa na brak ciąży. Jednak lekarze czasami profilaktycznie przepisuja bromergon lub dostinex.👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
❌Toczeń [10.2023r Remisja Ana 1:5120-> 1:360]/ Endometrioza ❌ -
wow super, ucieszyłam się na tą wiadomość!!! Gratuluję zatem prolaktyna bardzo wzrasta już na początku ciąży ja mam dziś 10 dpo, więc ja muszę jeszcze trochę poczekać na werdykt
Mamaa 8 latka, wszystko co Ciebie frapuje, powiedz o tym lekarzowiMama8latka lubi tę wiadomość
-
Mama8latka wrote:Myślę że mlekotok też nie jest jakimś konkretnym wyznacznikiem problemu bo ja np od porodu w 2012 mam cały czas ,przy nacisnieciu wylatuje mleko i badalam teraz prolaktyne, wyszlo że mieści się w normach laboratoryjnych, 24 , norma do 26... 🤷♀️ żaden lekarz nie zwrócił uwagi na to... idę teraz do innej lekarki , myślicie zeby jeszcze raz zasugerować zainteresowanie się tym tematem ????
-
Poziom prolaktyny:
- z dnia 21.03.2014 wynosił 32,5 ng/ml
- z dnia 19.04.2023 wynosił 31,2 ng/ml
- z dnia 12.08.2023 wynosił 25,7 ng/ml
- z dnia 21.10.2023 wynosi 17,3 ng/ml
Najmniejszy poziom jaki osiągnęłam w życiu.
Przypomnę, że po kuracji Dostinexem był wzrost do 47,7 ng/ml!
Kuracja trwała: od 10.05.2023 do... Prawdopodobnie będę jeszcze brać do końca roku.
Zastosowałam: 1x dziennie 500mg Niepokalanek firmy Aliness
Odsyłam w sumie do mojego pamiętnika To tylko wycinek moich badań z najnowszego wpisu. -