X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne zapalenie jajnika
Odpowiedz

zapalenie jajnika

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Blondik Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wczoraj trafilam z pracy na pogotowie zsilnym bólem całego brzucha.dostalam ketonal w kroplowce, ktory nic nie pomogl.mialam serie badan. bylam badana przez kilku ginekologow i jedyne co stwierdzili to "tkliwośc macicy" i napisali, ze stan zapalny muis byc. no i w sumie z bólem, i podejrzana diagnoza odeslali mnie do domu.
    pojechałam prywtanie do mojego gina i zdiagnozował zapalenie lewego jajnika.
    brzuch mnie dalej boli, troche mniej, ale boli. mam goraczke i jestem słaba.
    któraś z was miała zapalenie jajnika? miałyscei jakieś komplikacje?

Ania_84 lubi tę wiadomość

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam dostalam antybiotyk środki przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne te dwa ostatnie dostalam w czopkach po tyg wszystko pięknie wyliczone ale przez tydzień nie ledwo chodziłam
    Tyle że u mnie bolał delikatnie kuło mnie przy chodzeniu - i myślałam ze to jakas torbiel ale po badaniu gin okazalo sie ze jest zapalenie pecherza i przy okazji jajnika...

Samo w sobie nie jest bardzo grozne ale nie leczone i czeste prowadzi do powstawania zrostów w jajowodach .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2014, 16:10

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Blondik Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie boli bardzo. caly czsa przy chodzeniu jestem pochylona.boli nawet przy najmniejszym dotknieicu. ale jest znosnie, w porownaniu do wczoraj. wczoraj nie umialam nawet wstac;(

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie przegrzewaj okolic jajnik i nie pozwol tez zebys marzła. unikaj goracych kapieli- to pamietam ze mi lekarz mówil.. zeby nie robic jajnikom termoforu.. i duzych skokow temp

aaa i jeszcze jedno jelsi dali ci antybiotyk to bierz jakis probiotyk..bo bardzo wyjałowi ci okolice intymne i mozesz pozniej miec tym problmey.. ja mialam niestety bo nie wzielam.. choc dostalam pozniej na uzupełanieni globulki i bylo ok :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2014, 16:24

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Blondik Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki za info. na internecie wlasnie pisze zeby wygrzewac i duzo leżec. no i ze na bol pomaga termofor.
    dzis boli mniej. mocno tylko przy chodzeniu.
    dostalam duomox i jakis jeszcze lek w czopkach i po tym drugim mam od razu goraczke.

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam taki zestaw:
    Taromentin - antybiotyk
    Diclofenac- przeciwzapalny ( czopki)
    do tego cycylonamine - przeciwkrwotoczny( w tabl)
    Tyle ze u mnei tylko w pierwszy dzien małam 37,3 a pozniej juz normalnie..
    Ojj przy chodeniu to jest koszmar ;/
    i siedzeniu ja ile moglam to lezalam opatulona kocykiem - mi moze dlatego kazal nie robic termoforu - bo bylam w 3 dc wiec dodatkowo jakbym zrobila termofor to moglabym faktycznie dostac krwotoku
    Ja jeszce dodatkowo łykalam wtym czasie Vitaral bardzo mi pomoglbo bylam mega przemeczona
    Trzyamm kciuki niech szybko mija zapalenie :)

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Blondik Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam duomox i profenid w czopkach. dwa dni temu powinnam miec okres...przez to zapalenie pewnie się spóźnia...eh...i monitoring cyklu bedzie przelozony na nastepny cykl...zawsze coś wyskoczy...

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moze powodowac opóźnienie okresu.. ja miałąm opózniny o 10 dni ;/ ale za to ponzniej mialam piekna owulacje ;) i bardzo ładny ksiazkowy cykl :)

Ale dla pewnosci jelsi masz oabawy czy nie jestes w ciayz zrob test ..bo wiadomo antybiotyk wtedy by trzeba bylo zmienic jna jakis bezpieczniejszy..

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja antybiotyki i inne leki dostalam w 3 dc ..ale włąsnie przed tym jak sie dowiedzialam ze to zalaenie jajnika bylam chora.. i cykl wydłuzyl mi sie o 10 dni .. w 3 dc dostalam antybiotyki :)
    Moj Gin powiedzial ze kazda choroba wplywa niestety na dlugosc cyklu .. bo jest to jakis stan zapalny ..
    I o dziwo pierwsze o co sie zapytal to czy mam wsyztskie zdrowe zeby..mowie ze nie mam do leczenia.. i wtedy powiedzial mi ze czesto stany zapalne narzadw rodnych sa spowodowane stanem naszej jamy ustnej..bo bakterie przechodza do krwioobiegu.. i po tym wyleczylam wsyztskie zeby zdjelam kamien .. :) bo faktyzcnie olewalam denstyste i widocznie cos bylo na rzeczy bo przez caly okres zimowy chodzilam chora..

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ida Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam zapalenie jajnika, z tym że od razu czułam jajnik, miałam gorączkę. Gin potwierdziła moją diagnozę. Dostałam antybiotyki i chyba nic innego. Miałam wygrzewać. Nie pamiętam dokładnie, bo to było już 5 czy 6 lat tamu... To było delikatne zapalenie, ale wiem że z tym standardowym leży się w szpitalu. Moja koleżanka tak miała, 3 dni pod kroplówkami. Dziś ma 2 zdrowych synów, o których nie musiała się długo starać :)
    Ja zastanawiam się, czy każde zapalenie może powodować te zrosty? Naczytałam się wtedy o tym i trochę się przestraszyłam.

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie kazde powoduje zrosty :)

Jesli jest nieleczone i jest ostre zapalenie to tak..

Jelsi jes leczone to nie powinno byc zrostów..choc trzeba poinformowac gin ze miało sie zapalenie przydtków.. kwestia jest kazdej kobiety odrebna.. z tego co kojarze sklada sie na to krzepliwosc krwi.. itp ..

jesli odrazu sie reagje i dostanie odpowiednie leczenie. to mysle ze nie powinno byc komplikacji:)

Warto powiedziec o tym gin..bo jesli dluzej nie mozna zajsc w ciaze wtedy proponuja na wszelki wypadek zrobienie HSG .. droznosc jajowodów... dlatego tak duzo kobiet po droznosci odrazu zachodzi w ciaze.. po porstu przetykaja co maja przetkac :)

ale HSG wydaje mi sie sprawa dalsza ... kedy naprawde zaczynaja sie schody przy zajsciu w ciaze :)

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ