zapalenie jajnika
-
wczoraj trafilam z pracy na pogotowie zsilnym bólem całego brzucha.dostalam ketonal w kroplowce, ktory nic nie pomogl.mialam serie badan. bylam badana przez kilku ginekologow i jedyne co stwierdzili to "tkliwośc macicy" i napisali, ze stan zapalny muis byc. no i w sumie z bólem, i podejrzana diagnoza odeslali mnie do domu.
pojechałam prywtanie do mojego gina i zdiagnozował zapalenie lewego jajnika.
brzuch mnie dalej boli, troche mniej, ale boli. mam goraczke i jestem słaba.
któraś z was miała zapalenie jajnika? miałyscei jakieś komplikacje?Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Ja mialam dostalam antybiotyk środki przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne te dwa ostatnie dostalam w czopkach po tyg wszystko pięknie wyliczone ale przez tydzień nie ledwo chodziłam
Tyle że u mnie bolał delikatnie kuło mnie przy chodzeniu - i myślałam ze to jakas torbiel ale po badaniu gin okazalo sie ze jest zapalenie pecherza i przy okazji jajnika...
Samo w sobie nie jest bardzo grozne ale nie leczone i czeste prowadzi do powstawania zrostów w jajowodach .Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2014, 16:10
-
nie przegrzewaj okolic jajnik i nie pozwol tez zebys marzła. unikaj goracych kapieli- to pamietam ze mi lekarz mówil.. zeby nie robic jajnikom termoforu.. i duzych skokow temp
aaa i jeszcze jedno jelsi dali ci antybiotyk to bierz jakis probiotyk..bo bardzo wyjałowi ci okolice intymne i mozesz pozniej miec tym problmey.. ja mialam niestety bo nie wzielam.. choc dostalam pozniej na uzupełanieni globulki i bylo okWiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2014, 16:24
-
dzięki za info. na internecie wlasnie pisze zeby wygrzewac i duzo leżec. no i ze na bol pomaga termofor.
dzis boli mniej. mocno tylko przy chodzeniu.
dostalam duomox i jakis jeszcze lek w czopkach i po tym drugim mam od razu goraczke. -
Ja miałam taki zestaw:
Taromentin - antybiotyk
Diclofenac- przeciwzapalny ( czopki)
do tego cycylonamine - przeciwkrwotoczny( w tabl)
Tyle ze u mnei tylko w pierwszy dzien małam 37,3 a pozniej juz normalnie..
Ojj przy chodeniu to jest koszmar ;/
i siedzeniu ja ile moglam to lezalam opatulona kocykiem - mi moze dlatego kazal nie robic termoforu - bo bylam w 3 dc wiec dodatkowo jakbym zrobila termofor to moglabym faktycznie dostac krwotoku
Ja jeszce dodatkowo łykalam wtym czasie Vitaral bardzo mi pomoglbo bylam mega przemeczona
Trzyamm kciuki niech szybko mija zapalenie
-
moze powodowac opóźnienie okresu.. ja miałąm opózniny o 10 dni ;/ ale za to ponzniej mialam piekna owulacje i bardzo ładny ksiazkowy cykl
Ale dla pewnosci jelsi masz oabawy czy nie jestes w ciayz zrob test ..bo wiadomo antybiotyk wtedy by trzeba bylo zmienic jna jakis bezpieczniejszy.. -
Ja antybiotyki i inne leki dostalam w 3 dc ..ale włąsnie przed tym jak sie dowiedzialam ze to zalaenie jajnika bylam chora.. i cykl wydłuzyl mi sie o 10 dni .. w 3 dc dostalam antybiotyki
Moj Gin powiedzial ze kazda choroba wplywa niestety na dlugosc cyklu .. bo jest to jakis stan zapalny ..
I o dziwo pierwsze o co sie zapytal to czy mam wsyztskie zdrowe zeby..mowie ze nie mam do leczenia.. i wtedy powiedzial mi ze czesto stany zapalne narzadw rodnych sa spowodowane stanem naszej jamy ustnej..bo bakterie przechodza do krwioobiegu.. i po tym wyleczylam wsyztskie zeby zdjelam kamien .. bo faktyzcnie olewalam denstyste i widocznie cos bylo na rzeczy bo przez caly okres zimowy chodzilam chora.. -
Ja też miałam zapalenie jajnika, z tym że od razu czułam jajnik, miałam gorączkę. Gin potwierdziła moją diagnozę. Dostałam antybiotyki i chyba nic innego. Miałam wygrzewać. Nie pamiętam dokładnie, bo to było już 5 czy 6 lat tamu... To było delikatne zapalenie, ale wiem że z tym standardowym leży się w szpitalu. Moja koleżanka tak miała, 3 dni pod kroplówkami. Dziś ma 2 zdrowych synów, o których nie musiała się długo starać
Ja zastanawiam się, czy każde zapalenie może powodować te zrosty? Naczytałam się wtedy o tym i trochę się przestraszyłam.Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Nie kazde powoduje zrosty
Jesli jest nieleczone i jest ostre zapalenie to tak..
Jelsi jes leczone to nie powinno byc zrostów..choc trzeba poinformowac gin ze miało sie zapalenie przydtków.. kwestia jest kazdej kobiety odrebna.. z tego co kojarze sklada sie na to krzepliwosc krwi.. itp ..
jesli odrazu sie reagje i dostanie odpowiednie leczenie. to mysle ze nie powinno byc komplikacji:)
Warto powiedziec o tym gin..bo jesli dluzej nie mozna zajsc w ciaze wtedy proponuja na wszelki wypadek zrobienie HSG .. droznosc jajowodów... dlatego tak duzo kobiet po droznosci odrazu zachodzi w ciaze.. po porstu przetykaja co maja przetkac
ale HSG wydaje mi sie sprawa dalsza ... kedy naprawde zaczynaja sie schody przy zajsciu w ciaze -