Forum Starając się z pomocą medyczną czy powinnam sie leczyc?
Odpowiedz

czy powinnam sie leczyc?

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • KotkaPsotka Autorytet
    Postów: 941 465

    Wysłany: 16 lipca 2013, 13:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pare miesiecy temu zrobilam sobei badania hormonow i oto co otrzymalam:

    5 dzien cyklu

    Ostradiol: 55 pg/ml
    FSH: 7.5 mE/ml
    LH: 3.8 mE/ml
    Prolaktyna: 12.5 ng/ml (1.5 – 20.0)
    DHEA-S: 2.54 µg/ml (0.65 – 3.80)
    Testosteron: 0.6 ng/ml (<0.6)
    SHBG: 49 nmol/l (21 – 131)
    FAI: 4.25 (0.6 – 7.9)
    TSH: 2.25 µIE/ml (0.25 – 3.5)

    Diagnoza: Testosteron na granicy wysokiego.

    14 dzien cyklu

    Ostradiol: 98 pg/ml
    LH: 6.0 mE/ml

    Diagnoza: Ostradion troche za niski jak na 12dc. Mozliwe zaklocenia fazy folikularnej.

    24 dzien cyklu

    Ostradiol: 92 pg/ml (>80)
    Progesteron: 7.8 ng/ml (>8)

    Diagnoza: Wartosc ostradiolu normalna dla 24 dc. Progesteron na granicy za niskiego.
    Mozliwe zaklocenia fazy lutealnej.
    Leczenie: Mozna rozwazyc leka stymulacje owulacji. Zaleca sie zastosowanie leku z klimifenem (3-7dc) razem z kontola ostradiolu, LH i usg. Nastepnie zaleca sie kontrole androgenow, prolaktyny i TSH.


    Czy widzicie tu cos mocno podejzanego? Cos co mogloby mi przeszkadzac zajsc w ciaze? Niepokoi mnie troche ten testosteron ale w sumie nie jest duzy. Zna sie ktos choc troszke?

    9fca6f50a2283c6d700e791421c68616.png
  • gosia81 Autorytet
    Postów: 655 784

    Wysłany: 16 lipca 2013, 15:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, ja osobiście nie znam się, ale swoje wyniki konsultowałam na forum medycznym, które mogę polecić z całą odpowiedzialnością (dział endokrynolog)

    http://commed.pl/endokrynolog-vf4.htm?sid=d6d8356b80a738b0c3b5a4c34c0c55ec

    Spróbuj tam przedstawić swoje wyniki.
    Pozdrawiam

    f2wl3e5epdkwr2t5.png
    5b09anliajytu9pv.png
  • zozol Autorytet
    Postów: 1380 1236

    Wysłany: 16 lipca 2013, 16:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co to jest za hormon ostradiol bo powiem szczerze pierwsze słyszę. Może chodziło o estradiol.
    Jeżeli chodzi o TSH to dla osoby starającej się za wysoki (mimo że w normie),
    Progesteron bardzo niski, a z testosteronem nie powiem jak powinno wyglądać b o nigdy mi lekarz nie kazał robić, ale jak widać jest na granicy normy. Czy byłaś już z wynikami u lekarza, jeżeli tak to co on na te wyniki powiedział?

    qm4p206.png

    Nasz największy skarb
    https://www.maluchy.pl/li-68536.png


  • KotkaPsotka Autorytet
    Postów: 941 465

    Wysłany: 16 lipca 2013, 17:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zozol- lekarka powiedziala ze mimo ze niektore wartosci sa na granicy to i tak sa dobre i nie do leczenie. Jedynie zalecila mi ziolka (agnus castus) na poprawe fazy lutealnej.

    9fca6f50a2283c6d700e791421c68616.png
  • zozol Autorytet
    Postów: 1380 1236

    Wysłany: 16 lipca 2013, 17:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na Twoim miejscu skonsultowałabym te wyniki jeszcze z innym lekarzem bo TSH i progesteron mają bardzo duży wpływ na zajście w ciążę i utrzymanie ciąży, a te wyniki raczej nie są za dobre. Ale decyzja oczywiście należy do Ciebie. Pozdrawiam.

    Wika! lubi tę wiadomość

    qm4p206.png

    Nasz największy skarb
    https://www.maluchy.pl/li-68536.png


Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.