czy powinnam sie leczyc?
-
Pare miesiecy temu zrobilam sobei badania hormonow i oto co otrzymalam:
5 dzien cyklu
Ostradiol: 55 pg/ml
FSH: 7.5 mE/ml
LH: 3.8 mE/ml
Prolaktyna: 12.5 ng/ml (1.5 – 20.0)
DHEA-S: 2.54 µg/ml (0.65 – 3.80)
Testosteron: 0.6 ng/ml (<0.6)
SHBG: 49 nmol/l (21 – 131)
FAI: 4.25 (0.6 – 7.9)
TSH: 2.25 µIE/ml (0.25 – 3.5)
Diagnoza: Testosteron na granicy wysokiego.
14 dzien cyklu
Ostradiol: 98 pg/ml
LH: 6.0 mE/ml
Diagnoza: Ostradion troche za niski jak na 12dc. Mozliwe zaklocenia fazy folikularnej.
24 dzien cyklu
Ostradiol: 92 pg/ml (>80)
Progesteron: 7.8 ng/ml (>
Diagnoza: Wartosc ostradiolu normalna dla 24 dc. Progesteron na granicy za niskiego.
Mozliwe zaklocenia fazy lutealnej.
Leczenie: Mozna rozwazyc leka stymulacje owulacji. Zaleca sie zastosowanie leku z klimifenem (3-7dc) razem z kontola ostradiolu, LH i usg. Nastepnie zaleca sie kontrole androgenow, prolaktyny i TSH.
Czy widzicie tu cos mocno podejzanego? Cos co mogloby mi przeszkadzac zajsc w ciaze? Niepokoi mnie troche ten testosteron ale w sumie nie jest duzy. Zna sie ktos choc troszke? -
Witaj, ja osobiście nie znam się, ale swoje wyniki konsultowałam na forum medycznym, które mogę polecić z całą odpowiedzialnością (dział endokrynolog)
http://commed.pl/endokrynolog-vf4.htm?sid=d6d8356b80a738b0c3b5a4c34c0c55ec
Spróbuj tam przedstawić swoje wyniki.
Pozdrawiam -
A co to jest za hormon ostradiol bo powiem szczerze pierwsze słyszę. Może chodziło o estradiol.
Jeżeli chodzi o TSH to dla osoby starającej się za wysoki (mimo że w normie),
Progesteron bardzo niski, a z testosteronem nie powiem jak powinno wyglądać b o nigdy mi lekarz nie kazał robić, ale jak widać jest na granicy normy. Czy byłaś już z wynikami u lekarza, jeżeli tak to co on na te wyniki powiedział? -
Ja na Twoim miejscu skonsultowałabym te wyniki jeszcze z innym lekarzem bo TSH i progesteron mają bardzo duży wpływ na zajście w ciążę i utrzymanie ciąży, a te wyniki raczej nie są za dobre. Ale decyzja oczywiście należy do Ciebie. Pozdrawiam.
Wika! lubi tę wiadomość
-