Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

FAS

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2021, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Alkohol jest teratogenem, który ma wpływ na rozwijający się płód. Z łatwością przenika przez łożysko. To, czy dziecko będzie miało cechy charakterystyczne dla zespołu FAS, zależy od ilości wypijanego alkoholu. Mózg rozwija się przez cały okres ciąży i narażenie go na działanie alkoholu w jakimkolwiek momencie ciąży, może wpłynąć na jego prawidłowy rozwój." Zastanawiam się jak to się ma do zalecanych na grupie lampek wina podczas starań 🍷🍷🍷

*https://psychologia.edu.pl/czytelnia/59-niebieska-linia/164-objawy-i-wczesne-rozpoznanie-fas.html

• MaBu Koleżanka

Wysłany: 26 grudnia 2021, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No chyba to dość oczywiste że jak ktoś się stara to w odpowiednim momencie robi test ciążowy/beta hcg z krwi i jak jest pozytyw to alko idzie w odstawkę. Nie spotkałam się nigdy tutaj z namawianiem na picie alkoholu w trakcie ciąży, raczej takie osoby by długo na tym forum nie zabawiły ;)

Starania od czerwca 2020
    Klinika Macierzyństwo - dr P
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2021, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaBu wrote:
    No chyba to dość oczywiste że jak ktoś się stara to w odpowiednim momencie robi test ciążowy/beta hcg z krwi i jak jest pozytyw to alko idzie w odstawkę. Nie spotkałam się nigdy tutaj z namawianiem na picie alkoholu w trakcie ciąży, raczej takie osoby by długo na tym forum nie zabawiły ;)

Teoretycznie około 10 dni po zapłodnieniu, jak tylko zapłodniona komórka jajowa wszczepia się w macicę, wówczas tworzą się też kosmówki ... więc zastanowiam się czy promile między ostatnią miesiączką, a pozytywną betą mogą mieć jakieś szkodliwy wpływ czy zupełnie nie 🤔🤔🤔

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2021, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem że onet to nie autorytet medyczny jednak artykuł przeraża ...

"Doszli do wniosków, że dzieci, których ojcowie pili alkohol na trzy miesiące przed zapłodnieniem, były o 44 proc. bardziej narażone na rozwinięcie wrodzonej wady serca. Mężczyźni, którzy się upijali (czyli pili więcej niż 5 drinków naraz), zwiększali to ryzyko o 52 proc. W przypadku kobiet, które piły alkohol w tym okresie, ryzyko wad serca u dziecka wzrastało o 16 proc."

https://kobieta.onet.pl/zdrowie/picie-alkoholu-przez-mezczyzn-wplywa-na-wady-rozwojowe-u-poczetych-dzieci/db62jpd?fbclid=IwAR33UYHaIOSjqTexnxlG_2flyvpAP7wJ0oTFMb-la8CvgKPX5XPPagIvvtc

• MaBu Koleżanka

Wysłany: 27 grudnia 2021, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu już chyba jest o czym innym mowa. Wiadomo że nadmierne spożywanie alkoholu czy palenie (czy jakiekolwiek szkodliwe używki) obniżają jakość komórek, u mężczyzn i u kobiet. Ja zawsze odstawiam alko po potwierdzonej owulacji.

Starania od czerwca 2020
    Klinika Macierzyństwo - dr P
  • Trzcina Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Sprawa ma się tak, że te pierwsze dni po implantacji zarodek jest naturalnie chroniony, ale już od początku piątego tygodnia wpływ teratogenów jest znaczący. Mówi się o okresie krytycznym, podczas którego otwiera się cewa nerwowa (zaczątek mózgu) i wtedy nawet ta lampka wina może znacząco uszkodzić rozwój dziecka. Specjaliści pracujący z dziećmi z FASem zalecają, by już na kilka miesięcy przed staraniami zrezygnować z alkoholu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2021, 09:06

• MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2021, 01:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj znalazłam dwa dość dobre źródła:
    https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/aktualnosci/243563,kazdy-tydzien-picia-alkoholu-we-wczesnej-ciazy-zwieksza-ryzyko-poronienia

https://mamaginekolog.pl/hipotetyczna-hania/

Czyli wychodzi na to, że do pozytywnej bety zarodki są chronione, ale później to już może się przełożyć na poronienie, a jeszcze dalej ewentualnie w FAS.

Słyszałam też o kilku przypadkach kobiet pijących nałogowo w ciąży i rodzących zdrowe dzieci, więc nie można powiedzieć, że każdy alkohol w ciąży = FAS. Jednak nie namawiam do picia w ciąży, bo nigdy nie wiadomo - jaka dawka nie zaszkodzi.

Pamiętajcie tylko, że nie dajmy się zwariować - kapusta kiszona, ciasto drożdżowe i kilka innych produktów zawierają małe ilości alkoholu. Może piwo 0,5 bym komuś oddała, ale takiego 0,0% się nie boję.

Trzcina lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2021, 02:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale chodzi tutaj o picie wina do owulacji i później już odstawiamy. Tak samo jak np. bierzemy do owulacji olej z wiesiołka. Sama piłam wino do owulacji, bo wyczytałam że poprawia endometrium...

Trzcina lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Spokój rodziców zaczyna się od jednego sprytnego urządzenia. Czy niania elektroniczna to must have rodziców?

Pierwsze miesiące z dzieckiem to wyjątkowy czas, ale też nieustanna czujność i troska o jego bezpieczeństwo. Coraz więcej rodziców sięga po nowoczesne rozwiązania, które pomagają spokojniej czuwać nad snem malucha. Czy niania elektroniczna to rzeczywiście niezbędny element domowej wyprawki, czy tylko kolejny gadżet? Sprawdź, jak działa, co daje na co dzień i czy może realnie ułatwić życie rodzicom.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ