Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Starając się z pomocą medyczną Hashimoto a zajscie w ciąże
Odpowiedz

Hashimoto a zajscie w ciąże

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • ViCky_79 Debiutantka
    Postów: 10 2

    Wysłany: 17 września 2016, 16:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam!
    Czy któraś z was ma chorobe Hashimoto i niedoczynność tarczycy i stara się o 1 ciąże i do tego ma prawie 37 lat Pozdrawiam

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 17 września 2016, 16:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam hashimoto,30lat,ciąża już druga :-) to nie przeszkoda

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • ViCky_79 Debiutantka
    Postów: 10 2

    Wysłany: 17 września 2016, 21:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za info, Pozdrawiam

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 18 września 2016, 11:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ważne żeby przed rozpoczęciem starań unormowac hormony :-) bierzesz leki?

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • ViCky_79 Debiutantka
    Postów: 10 2

    Wysłany: 18 września 2016, 17:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rok się leczę i biorę Euthyrox N 175 połówkę dzienne, moje TSH ostatnio miało 2,60 niby w normie norma to 0,270-4,20 za miesiąc mam isć do ginekologa, więc zrobię nowe badania i zobaczę jakie mam teraz wyniki, a Ty ile się leczysz na te chorobę i czy miałaś Hashimoto przed ciażą czy dostałaś po?Pozdrawiam

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 18 września 2016, 17:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam po pierwszej ciąży.
    Badaj zawsze tsh,ft4 i ft3,samo tsh nic nie mówi,a w ciąży najważniejsze jest ft4 i ft3,na ich podstawie ustala się dawkę.
    Bierzesz już sporą dawkę,jakie masz ft4?

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • ViCky_79 Debiutantka
    Postów: 10 2

    Wysłany: 18 września 2016, 17:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    FT4 16,13 norma 12,0-22,0 tą chorobę już musiałam mieć z 5 lat wcześniej i o tym nie wiedziałam, sama do tego doszłam jak zrobiłam różne badania masakra

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 18 września 2016, 19:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ft4 masz w granicach 40%,nie jest najgorzej,ale w ciąży dla dwojga raczej za mało.
    Ja też sama doszłam do hashi:/
    Na endo nie ma co polegać,teraz chodzę tylko do rodzinnego po recepty :-)

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • ViCky_79 Debiutantka
    Postów: 10 2

    Wysłany: 18 września 2016, 19:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy przy tych wynikach zajdę w ciąże czy musiałabym zwiększyć dawkę leku ?zanim pójdę do lekarza to minie mi ten i prawie następny cykl?

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 18 września 2016, 20:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnie wyniki kiedy robilas?

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • ViCky_79 Debiutantka
    Postów: 10 2

    Wysłany: 19 września 2016, 07:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To są wyniki z marca,nowe idę zrobić gdzieś na 3 tyg przed wizytą u nowego lekarza, chce mieć na świeżo wszystko

  • Haana Autorytet
    Postów: 696 401

    Wysłany: 19 września 2016, 08:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam Hashimoto, wykryte po pierwszym poronieniu. Generalnie Hashi to nie przeszkoda, u nas było tak, że zaszłam zawsze w pierwszym cyklu starań. Najważniejsze to aby już przed ciążą planować to z endokrynologiem, aby poziom hormonów był odpowiedni. A potem co miesiąc wizyta.

    2 aniołki <3 <3 never give up
    Lipiec 2017 Szczęśliwa Żona
    Kwiecień 2018 Szczęśliwa Mama
    17u9wn15caesulxa.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 19 września 2016, 12:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ViCky_79 wrote:
    To są wyniki z marca,nowe idę zrobić gdzieś na 3 tyg przed wizytą u nowego lekarza, chce mieć na świeżo wszystko
    Wg mnie powinnas powinnas mieć ciut większą dawkę,ale zobaczysz jak teraz wyjdą wyniki. W razie pozutywnego testu dawkę trzeba zwiekszyc o min.30% i na poczatku badania co 3tyg.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • ViCky_79 Debiutantka
    Postów: 10 2

    Wysłany: 19 września 2016, 18:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie brałaś suplementy przed zajsciem w ciąże oprócz kwasu foliowego?jak z wit D u Ciebie?ja mialam w zeszłym roku silny niedobór

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 19 września 2016, 19:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suplementowalam wit.d 2000j,jod i żelazo z wit.b12.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 19 września 2016, 19:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wit.d mialam w normie ale w dolnych granicach,ferrytyna też kiepska:/

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • ViCky_79 Debiutantka
    Postów: 10 2

    Wysłany: 19 września 2016, 20:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ferrytyne miałam oki ale włosów mam mniej i ciągle wypadają,też masz ten problem?

  • ViCky_79 Debiutantka
    Postów: 10 2

    Wysłany: 19 września 2016, 20:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z suplementów to biore kwas foliowy bedę kończyć 2 opakowanie,wit D,2 łyżki oleju lnianego i 1 miarke oleju z wiesiołka i narazie łykam biotyne ale na włosy mi nie pomaga jedynie na paznokcie, wyszedł teraz nowy suplement hashi forte ale w aptekach jeszcze go nie ma narazie ma dobry skład

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 19 września 2016, 21:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi włosy przed ciążą też wypadaly,teraz już nie.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • MoniGb Debiutantka
    Postów: 14 3

    Wysłany: 7 października 2016, 10:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. Odebrałam wczoraj wyniki i nareszcie TSH jest na poziomie 1 tj. 1,33 (przy normie 0,3500-4,9400). Hashi zdiagnozowane miałam w kwietniu przy TSH 15, wyniki załączam w formie zdjęcia. Co ciekawe w 2015 moje TSH było jeszcze w normie natomiast od roku 2014 miałam lekko podwyższoną Prolaktynę PRL 33,30 (przy normie 5,18 - 26,53) i żaden ginekolog nie potraktował tego poważnie ( a byłam u trzech). W kwietniu po odebraniu wyników zapisałam się do endokrynologa dr Pietz zapisał mi Letrox 50, prolaktyną w ogóle się nie zainteresował, powiedział tylko, że biorąc Letrox sama się zbije. Miesiąc temu byłam u kolejnego endokrynologa tym razem dr Gut, po badaniu USG stwierdził, że moja tarczyca zanika i zwiększył mi dawkę do 75 i dodatkowo zapisał i Norprolac 75 na zbicie prolaktyny, ponieważ stwierdził że mam hiperprolaktemię. Po 3 tyg brania nowych leków TSH spadło do 1,33 natomiast PRL do 3,23 (przy normie 5,18 - 26,53). Wizytę u Endo mam 28,10 i do tego czasu nie wiem co zrobić. Czy poziom PRL nie jest za niski? Jaki widzicie PRL zazwyczaj było badane w II połowie cyklu, w pierwszej był w normie. Cykle zawsze miałam i mam regularne 29-30 dni oraz mam owulację, ale ciąży brak. Powiedzcie mi proszę czy nadal mam brać dawkę 75 czy lepiej połowę dawki? I jakiego ginekologa – endokrynologa możecie mi polecić w Poznaniu? Chciałabym połączyć wiedzę i za razem zredukować koszty samych wizyt.

    starania od 2014
    3 cykle z CLO
    problem nieokreślony - niepłodność pierwotna
    Hashimoto
    01.02.2016 HSG - oba jajowody drożne
    03.03.2016 1 IUI :(
    30.04.2016 2 IUI :(
    05.2016 zdiagnozowane Hashimoto - Letrox 50
    27.07.2016 3 IUI
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego