X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Plamienie przed okresem mimo duphastonu
Odpowiedz

Plamienie przed okresem mimo duphastonu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Paula 1507 Debiutantka

Wysłany: 30 grudnia 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od prawie roku mam plamienia brązowe przed okresem. Cykle 24-25 dni, aktualnie 21 dc i znów dość mocne brązowe plamienia. Biorę od tego cyklu duphaston 2x1 od 15dc, bromergon 1x/2 (prolaktyna raz była 95, a ostatnia 29- jeszcze przed brakiem lekow). Czy duphaston nie powinien zniwelować plamien? Co może być przyczyną skoro dupek nie pomógł?

Starania od lipca 2018
    Ona: Ana+, antykoagulant tocznia +, prolaktyna 95, hashimoto, niedoczynność
    Leki: leteox 75, encorton 5mg, acard, ovarin, bromergon 1/2, duphaston 2x1

On: badanie invimed- 21 mln/ml, 62% ruchliwych, ruch postepowy 43%, żywe 69%, morfologia 1%| Badanie u dr Jedrzejczaka- 18mln/ml, 72mln/całość, ruch postepowy 28%, morfologia 3%. Tsh 14
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Albo dawka za mała albo potrzebujesz kilku cykli albo to co innego

Mi po dupku zmniejszyły się może w 3 cyklu

Innym dziewczynom nie pomaga wcale a pomaga np niepokalanek

A badałaś hormony? Prolaktyne i progesteron? Czy w ciemno lekarz przepisał?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2018, 13:52

• Paula 1507 Debiutantka

Wysłany: 30 grudnia 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktyne miałam badana, raz wynik 95, po 2 tyg 29. Progesteron badalam we wrześniu 7dpo -7, 8dpo- 14, 9dpo-7. Wtedy lekarz twierdził że jest ok. Miałam 3 monitoringi, owulacja była.
    Właściwie te badania sama robiłam, bo czuje że coś jest nie tak z tymi plameniami. Wg lekarza to normalne. Zazwyczaj plamienia trwają3-4 dni, poprzedni cykl miał az 7 dni plamien, przez to przepisał mi duphaston.

Starania od lipca 2018

On: badanie invimed- 21 mln/ml, 62% ruchliwych, ruch postepowy 43%, żywe 69%, morfologia 1%| Badanie u dr Jedrzejczaka- 18mln/ml, 72mln/całość, ruch postepowy 28%, morfologia 3%. Tsh 14
  • Agness001 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może luteina dopochwowa byłaby lepsza? Też mam plamienia przed okresem. Po luteinie właśnie ich nie było. No ale niestety wywołała silne podrażnienie. Próbowałam jeszcze po przerwie ale ta sama reakcja. Później dostałam duphaston 2x1. Plamienia nie zniknęły a wręcz trwały dłużej.

• Paula 1507 Debiutantka

Wysłany: 30 grudnia 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co twój lekarz na to?
    Coś nie chce mi się wierzyć że tak plamienie nie utrudnia starań, a mój lekarz cały czas się upiera że to w niczym nie szkodzi...

Starania od lipca 2018

• Agness001 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam kiedyś o to i lekarz mówił, że tak się zdarza i dopóki nie ma problemów z płodnością, są owulacje to nic się z tym nie robi. U mnie jest inna sytuacja bo poważny problem jest po stronie męża i podchodziliśmy do inseminacji. Lekarz w klinice na te plamienia zbytnio nie zareagował. Pytałam czy to przez progesteron. Mówił, że możliwe ale i tak podają profilaktycznie progesteron po inseminacji. Teraz zmieniamy klinikę.
    Osobiście uważam, że takie plamienia normalne nie są i musi być przyczyna. Dlatego zmieniam klinikę bo w obecnej nie słuchali moich sugestii.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2018, 14:51

• MonikA_89! Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 1507 wrote:
    Prolaktyne miałam badana, raz wynik 95, po 2 tyg 29. Progesteron badalam we wrześniu 7dpo -7, 8dpo- 14, 9dpo-7. Wtedy lekarz twierdził że jest ok. Miałam 3 monitoringi, owulacja była.
    Właściwie te badania sama robiłam, bo czuje że coś jest nie tak z tymi plameniami. Wg lekarza to normalne. Zazwyczaj plamienia trwają3-4 dni, poprzedni cykl miał az 7 dni plamien, przez to przepisał mi duphaston.
    Szybko Ci spada progesteron po owulacji. Może faktycznie dawka dupka za słaba.

Powiem Ci, że u mnie też były plamienia 2-3 dno przed @ i potem 2-3 po niej. W drugim cyklu na Clo, duphastonie i progesteronie besins jest już ok

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2018, 19:16

qdkk2n0amiu7a1g7.png
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • japonka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tak prawie całe życie -2-3 dni przed okresem plamienia na brązowo, najdłużej to chyba 7. Cykle regularne, zawsze owulacja, faza lutealna 13-15 dni. Wykluczone powody hormonalne (progesteron dobry, z przysadką wszystko ok), endometrioza też wykluczona histeroskopią i pobraniem wycinka. Jak brałam Duphaston, też je miałam, nie pojawiły się tylko jak zaszłam w ciążę. Lekarze na razie nie doszli o co chodzi, ja sama podejrzewam że to przez PCO (na jednym jajniku mam bardzo dużo pęcherzyków) albo że to z szyjki albo gdzieś się jakaś stara krew zbiera.

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny
    Jeżeli wasi lekarze bagateluzuja wasze problemu to szukajcie takiego który albo będzie chciał je leczyc albo was uspokoi dobrymi argumentami

U mnie plamienia w cyklu to akurat endometrioza Lekarz też bagatelizowal wszystkie moje objawy

Naprawdę jest dużo dobrych lekarzy więc korzystacie z tego.
    Albo wierzycie waszym i nie szukacie potwierdzenia na forum albo konsultujecie się z innymi
    Czasami jeden lekarz widzi coś czego inni nie widzą.. I może mieć inny pomysł na diagnozę.

Plamienia nie są normalne Nie dajcie sobie tego wmówić
    W najlepszym przypadku to zaburzenia hormonów. Mogą być muesniaki polipy niewidoczne na usg Mogą być nuedtizne jajowody Pcos Endo..
    Moze być wszystko

Nie każde plamienia są przeszkodą do zajścia w ciążę ale nie jest to objaw zdrowia Nie ma takiej natury w której się plami i boli Chyba że zaburzenia hormonalne to jest ta natura...

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka wrote:
    Ja mam tak prawie całe życie -2-3 dni przed okresem plamienia na brązowo, najdłużej to chyba 7. Cykle regularne, zawsze owulacja, faza lutealna 13-15 dni. Wykluczone powody hormonalne (progesteron dobry, z przysadką wszystko ok), endometrioza też wykluczona histeroskopią i pobraniem wycinka. Jak brałam Duphaston, też je miałam, nie pojawiły się tylko jak zaszłam w ciążę. Lekarze na razie nie doszli o co chodzi, ja sama podejrzewam że to przez PCO (na jednym jajniku mam bardzo dużo pęcherzyków) albo że to z szyjki albo gdzieś się jakaś stara krew zbiera.

Japonka Endometriozy chyba nie wykluczysz robiąc histeroskopie tylko laparo.

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • Paula 1507 Debiutantka

Wysłany: 31 grudnia 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam się tego lekarza bo jako jedyny chce w razie ciąży włączyć u mnie heparyne że względu na antykoagulant tocznia... A nie jak pozostali czekać do 1 poronienia...
    Ale może rzeczywiście trzeba szukać pomocy u kogoś innego... znacie kogoś z Poznania, kto nie bagatelizuje takiego problemu? Bo narazie 2 olalo temat...

Starania od lipca 2018

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula

Jeżeli masz taki wynik z którego wynika że powinnaś to brać to mądry lekarz Ci to przepisze..

Poza tym możesz do jednego chodzić o starać się z i drugiego prowadzić ciążę...
    Nie ma co trzymać się jednego
    Gdybym ja tak robiła to nadal czekała hm na II kreski a nie leczyla się
    A mam jednak endo pco i IO
    A dla innych lekarzy to była taka natura.. Każdy kolejny zauważal coś nowego
    Teraz jeden jest od endometriozy a drugi jest od pco i IO.. Możesz chodzić do 10 lekarzy jeżeli Ci to pomoże znaleźć przyczynę

Ja niestety nie znam nikogo ale są gdzieś kanały dziewczyn z Poznania i napewno Ci kogoś poleca Jz tak znalazlam lekarzy we wroclawiu

Jedni lekarze karza czekać po 1 poronieniu na 2 albo 3 Ja spotkałam takiego co twierdzi że nie ma na co czekać i można badać jeżeli taka jest moja decyzja Znajdziesz lekarza od każdej teorii...

Medycyna to nie matematyka Nie ma jednego wzoru Każdy przypadek jest innny i każdy lekarz wierzy w co innego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2018, 15:32

• japonka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Japonka Endometriozy chyba nie wykluczysz robiąc histeroskopie tylko laparo.
    Miałam wycinek pobierany i nic nie wyszło, zresztą zmian w histero też nie widzieli.

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Japonka

Czego miałaś wycinek? Że ściany macicy? Śluzówki? Torbieli?

Nie wiem czy to daje obraz.. Np andemioza powoduje krwawienia Ocena struktury mięśnia macicy tylko laparo chyba daje albo rezonans z odpowiednim kontrastem
    Mogłabyś mieć ognisko w każdym miejscu tylko nie ram gdzie pobrali... Tylko laparo albo dobry rezonans potwierdzi zmiany wg mnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2018, 16:13

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ