Odpowiedz

Badania hormonalne

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • KAJKA177 Debiutantka
    Postów: 11 5

    Wysłany: 28 kwietnia 2016, 20:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny robiłam wczoraj 7dpo badania hormonalne, wiem, że co po niektóre hormony powinny być badane na początku cyklu..ale to już pomińmy. Moje wyniki wyglądają tak:

    TSH 2,011 mU/l norma 0,35-5,50
    ciężarne I tr. 0,01-2,5
    FT3 3,7 pg/ml norma 2,3-4,2
    FT4 1,4 ng/dl norma 0,89-1,76
    Estradiol 227,6 pg/ml faza lutealna 55,8-214
    FSH 4,4 mU/ml f.lutealna 1,5-9,1
    LH 8,5 mlu/ml f.lutealna 0,5-16,9
    Progesteron 12,47 ng/ml f.lutealna 3,34-25,56
    Prolaktyna 42,3 ng/ml kobiety 2,8-29,2
    kobiety ciężarne 9,7-208,5

    Chyba wybiore się do lekarza, badania robiłam na własną rękę, właściwie z ciekawości, ale im więcej czytam na internecie, tym mniej wiem. Może któraś z Was mi pomoże w interpretacji tych wyników:)

    Kajka
  • misia6684 Koleżanka
    Postów: 64 9

    Wysłany: 13 maja 2016, 09:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moge Ci jedynie powiedzieć z własnego doświadczenia, że masz hiperprolaktynemie, co skutecznie blokuje Ci możliwość zajścia w ciąże. Ja zdiagnozowaną miałam w styczniu i do teraz jestem na etapie dobrego dobrania leków ( raz za duża dawka, raz za mała). Koniecznie idź do lekarza, żeby Ci przepisał leki, bo im szybciej zaczniesz coś brać, tym lepiej.

    3jgxyx8dbuwo9swm.png
  • justi90 Przyjaciółka
    Postów: 175 22

    Wysłany: 19 maja 2016, 10:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja robiłam badanie tsh i prolaktynę , tak mi zalecił lekarz.
    Moje wyniki to:

    TSH 1,510 a norma to 0,270-4,200

    PROLAKTYNA 51,90 ng/ml a norma to 4,79-23,30

    Za dwa tygodnie idę na wizytę i pewnie mi coś przepisze na zbicie prolaktyny
    Dodam ,ze robiłam te wyniki w 27dc więc chyba pójdę i zrobię prolaktynę jeszcze raz

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2016, 10:51

    justi
  • infinity888 Ekspertka
    Postów: 213 166

    Wysłany: 20 maja 2016, 16:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moja prolaktyna to 33ng/ml progestron 25 - 21dc endo zlecil bromka a ginekolog powiedzial,ze nue ma potrzeby bo przy regularnym okresie, normalnej obfitosci ktory trwa 4-5 dni i przy potwierdzonych owulacjach nic nie bylo wskazaniem do badania a podobno prolaktyna nie ma na to wplywu chyba, ze sa nieregularne miesiaczki,skape,brak owulacji, podejrzenia guza przysadki.. powiedzial, tez ze ten hormon skacze moze byc inny o kazdej porze i dniu a w ciazu prolaktyna rosnie.

    34bwvfxmgk5zmjd1.png
    Beta HCG
    25.05-433
    27.05-1285
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ