X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Badania prenatalne - Krakow
Odpowiedz

Badania prenatalne - Krakow

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Puszkina Autorytet

Wysłany: 29 maja, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pierwszy raz przede mną temat badań prenatalnych i jestem zagubiona. Dostałam skierowanie od lekarza, ale z tego co czytam większość miejsc które robią dobre, dokładne USG prenatalne 1 trymestru + PAPPA i tak jest płatnych. Więc chciałam zapytać tutaj:
    -czy wg was warto płacić za badanie mimo że przysługuje mi bezpłatne?
    - macie może do polecenia miejsca w Krakowie i okolicach w których warto zrobić badania?
    -czy można zrobić pappa gdzie indziej i później z wynikami iść na USG do wybranego miejsca? Czy tak się w ogóle robi?

Będę bardzo wdzięczna za wszystkie odpowiedzi, bo jestem zielona w temacie 🙄

👩🏻38l
    AMH: 2.9, KIR Bx (4/5, brak 2DS3), cross-match ✅ Białko S i C ✅ homocysteina 5,97 ✅ ANA1, ANA2, ANA3 ujemne ✅ ASA ujemne ✅
    🧔🏻‍♂️37l
    Zdrowy jak ryba, nasienie💪 ✅

06.21 ciąza naturalna, 30 mm szczęscia z bijacym ❤️
    08.21 10tc poronienie, zaśniad groniasty częściowy💔
    07.23, 09.23, 11.23 trzy stymulacje IVF. Łącznie 3 ❄️ bez PGTA
    07.24 I FET ❄️ 3BB, CB 💔
    09.24 II FET ❄️ 5BC, beta 7dpt <2.3
    10.24 III FET ❄️ 5CC, beta 9dpt <2.3
    11.24 mezoterapia jajników 💉
    01.25 IVF nr 4 -> PGTA 3 zdrowe ❄️🥹
    03.25 Leczenie stanu zapalnego endometrium 💊
    04.25 IV FET 4AB, beta 7dpt: 90.77, 9dpt: 274.8, 11dpt: 652, 13dpt: 1680,5, 24dpt: YS=4mm, pęcherzyk ciążowy z zarodkiem 4,5mm i bijącym 🤍
    05.25: CRL=1.8 cm człowieka, FHR 176❤️
    Maluchu zostań ze mną i rośnij 🍀🥹

"Ciągle mamy nadzieję. I we wszystkich sprawach lepiej mieć nadzieję, niż ją stracić.”🤍
  • osiecka89 Przyjaciółka

Wysłany: 29 maja, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, ja mogę polecić dr. Annę Knafel (gabinety kamienna). Robiłam I, II i za chwilę wybieram się na III prenatalne. USG kosztuje 500zl, badania krwi do pappy (tylko robi się w badaniu pierwszego trymestru) 300zl. Miałam skierowanie na prenatalne i mogłam je wykonać w ramach NFZ, ale bardzo zależało mi na tym, żebym mogła wybrać lekarza. Nie żałuję, myślę, że mój spokój jest tego warty :)

Puszkina lubi tę wiadomość

rocznik 89
    przygotowanie do starań 01.2024
    rozpoczęcie starań 12.2024
    ⏸️ 19.12.2024 , beta 64
    21.12 beta 134.7
    23.12 beta 339
    27.12 beta 1951

preg.png
  • Wojsia Znajoma

Wysłany: 29 maja, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszkina wrote:
    Dziewczyny, pierwszy raz przede mną temat badań prenatalnych i jestem zagubiona. Dostałam skierowanie od lekarza, ale z tego co czytam większość miejsc które robią dobre, dokładne USG prenatalne 1 trymestru + PAPPA i tak jest płatnych. Więc chciałam zapytać tutaj:
    -czy wg was warto płacić za badanie mimo że przysługuje mi bezpłatne?
    - macie może do polecenia miejsca w Krakowie i okolicach w których warto zrobić badania?
    -czy można zrobić pappa gdzie indziej i później z wynikami iść na USG do wybranego miejsca? Czy tak się w ogóle robi?

Będę bardzo wdzięczna za wszystkie odpowiedzi, bo jestem zielona w temacie 🙄

A o jakim miejscu odpłatnym myślałaś? Ja słyszałam o MWU DOBREUSG i lekarzu Wiecheć, ale nie wiem ile w tym marketingu. Teoretycznie każdy lekarz z certyfikatem FMF powinien starannie wykonać badanie

• Puszkina Autorytet

Wysłany: 29 maja, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojsia wrote:
    A o jakim miejscu odpłatnym myślałaś? Ja słyszałam o MWU DOBREUSG i lekarzu Wiecheć, ale nie wiem ile w tym marketingu. Teoretycznie każdy lekarz z certyfikatem FMF powinien starannie wykonać badanie

Ja właśnie też myślałam o Dobre USG, tylko że u nich podobno nadal trzeba płacić z te badania (czy to możliwe i czy chodzi o to że nie mają podpisanej umowy z NFZ - nie wiem), i to niemało, więc zastanawiam się czy nie ma specjalistów którzy zrobią to starannie i można zrobić bezpłatnie.

👩🏻38l
    AMH: 2.9, KIR Bx (4/5, brak 2DS3), cross-match ✅ Białko S i C ✅ homocysteina 5,97 ✅ ANA1, ANA2, ANA3 ujemne ✅ ASA ujemne ✅
    🧔🏻‍♂️37l

07.24 I FET ❄️ 3BB, CB 💔
    04.25 IV FET 4AB, beta 7dpt: 90.77, 9dpt: 274.8, 11dpt: 652, 13dpt: 1680,5, 24dpt: YS=4mm, pęcherzyk ciążowy z zarodkiem 4,5mm i bijącym 🤍

"Ciągle mamy nadzieję. I we wszystkich sprawach lepiej mieć nadzieję, niż ją stracić.”🤍
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 30 maja, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!
    Tak, ogólnie musi być umowa przychodni z NFZ, żeby było za darmo.

Ja robiłam na NFZ w Hi-Genie na Wielickiej, mogę podać nazwisko lekarza na priv, bo nie chce tak rzucać tutaj ;)
    Jestem zadowolona, wiem, że jedna koleżanka z forum też tam robiła u tego samego lekarza (nawet się tam poznałyśmy) i jeszcze jedna zwykła znajoma 'z reala' i one też raczej dobrze oceniają to miejsce.
    Uważam, że badania były przeprowadzone bardzo dokładnie. Wszystko było objaśnione od razu, więc się aż tak nie stresowałam. Akurat z pappy mi wyszło wysokie ryzyko preeklampsji i na maila z wynikami dostałam też zalecenia co z tym trzeba zrobić, co też oceniam na plus, bo akurat było to przed samym Bożym Narodzeniem, mnie się udało złapać jeszcze wizytę u swojej gin, ale jakby się jednak nie udało to całe święta bym się zamartwiala co z tym mam robić.

Do tego na recepcji są przemiłe panie, potrzebowałam dorobić jeszcze jedno badanie które nie było na NFZ i załatwiły mi pobranie z tej samej próbki krwi co pappa.

Trzecie prenatalne, które już są płatne też tam robiłam i wydaje mi się, że mieli niezbyt wygórowana cenę jak na Kraków (400 zł)

Ewentualnie niektóre ze szpitali robią prenatalne, na pewno Uniwersytecki, Rydygiera i Ujastek, nie wiem jak tam z samymi prenatalnymi, ale akurat zaliczyłam już spotkania ze szpitalem Uniwersyteckim i Rydygiera w tej ciąży i oba oceniam na duży +

Ogólnie jak możesz zrobić na NFZ (po coś te składki płacimy chyba?) to ja bym robiła, jak Ci się nie będzie podobać to zawsze możesz pójść drugi raz prywatnie gdzie indziej.

Puszkina lubi tę wiadomość

preg.png
  • Puszkina Autorytet

Wysłany: 30 maja, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    Cześć!
    Tak, ogólnie musi być umowa przychodni z NFZ, żeby było za darmo.

Ja robiłam na NFZ w Hi-Genie na Wielickiej, mogę podać nazwisko lekarza na priv, bo nie chce tak rzucać tutaj ;)
    Jestem zadowolona, wiem, że jedna koleżanka z forum też tam robiła u tego samego lekarza (nawet się tam poznałyśmy) i jeszcze jedna zwykła znajoma 'z reala' i one też raczej dobrze oceniają to miejsce.
    Uważam, że badania były przeprowadzone bardzo dokładnie. Wszystko było objaśnione od razu, więc się aż tak nie stresowałam. Akurat z pappy mi wyszło wysokie ryzyko preeklampsji i na maila z wynikami dostałam też zalecenia co z tym trzeba zrobić, co też oceniam na plus, bo akurat było to przed samym Bożym Narodzeniem, mnie się udało złapać jeszcze wizytę u swojej gin, ale jakby się jednak nie udało to całe święta bym się zamartwiala co z tym mam robić.

Do tego na recepcji są przemiłe panie, potrzebowałam dorobić jeszcze jedno badanie które nie było na NFZ i załatwiły mi pobranie z tej samej próbki krwi co pappa.

Trzecie prenatalne, które już są płatne też tam robiłam i wydaje mi się, że mieli niezbyt wygórowana cenę jak na Kraków (400 zł)

Ewentualnie niektóre ze szpitali robią prenatalne, na pewno Uniwersytecki, Rydygiera i Ujastek, nie wiem jak tam z samymi prenatalnymi, ale akurat zaliczyłam już spotkania ze szpitalem Uniwersyteckim i Rydygiera w tej ciąży i oba oceniam na duży +

Ogólnie jak możesz zrobić na NFZ (po coś te składki płacimy chyba?) to ja bym robiła, jak Ci się nie będzie podobać to zawsze możesz pójść drugi raz prywatnie gdzie indziej.

Dziękuję pięknie za opinie! o Hi gen właśnie mówił mi jeden lekarz więc dobrze znać czyjąś opinię że tam jest ok - wyślę zaproszenie do przyjaciółek ☺️

👩🏻38l
    🧔🏻‍♂️37l

07.24 I FET ❄️ 3BB, CB 💔

• Ania1985 Autorytet

Wysłany: 30 maja, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam Szpital Uniwersytecki- dr hab Anna Wojtowicz. Przyjmuje tez prywatnie, ale z racji tego, ze pracuje w tym szpitalu, robi tam tez badania prenatalne w ramach NFZ. Z reka na sercu polecam ta pania doktor. Dzieki niej tule teraz zdrowego synka!

age.png

1.2023 - cb [*]
    4.2023 - 10tc [*]
    👶 - 10.07.2024 - synek (CC)
    Nabyty zespół anyfosfolipidowy, heparyna w ciąży. 💉
  • Ann12 Przyjaciółka

Wysłany: 30 maja, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z całego serca polecam MWU DOBRE USG Panią dr Nocuń. Pani doktor przeprowadza bardzo dokładne badanie, samo badanie USG trwa ok pół godziny i dostaje się nagranie z badania. Pani doktor opowiada co widzi przy każdym badanym organie dziecka. Przede wszystkim Pani doktor ma duże doświadczenie i do niej odsyłają lekarze pacjentki, jeżeli im na badaniach wychodzi coś nie tak. Niestety te badania na nfz trwają po 10 min i ogólnie jest słaba jakość badania. Także lekarz lekarzowi nierówny i uważam, że wizyta jest warta tych pieniędzy. Ja osobiście pappy nie robiłam tylko od razu NIPT, bo są dokładniejsze.

6.2024 10tc 💔
    10.2024 cb 💔

4.12 - 6w5d, 0.83cm CRL, 125 bpm
    31.12 - 10w5d, 3.84cm CRL, 178 bpm
    13.01 - 12w6d, 6,6cm, 165 bpm

MTHFR hetero
    PAI-1 hetero

preg.png[/url]
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 30 maja, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann12 wrote:
    Z całego serca polecam MWU DOBRE USG Panią dr Nocuń. Pani doktor przeprowadza bardzo dokładne badanie, samo badanie USG trwa ok pół godziny i dostaje się nagranie z badania. Pani doktor opowiada co widzi przy każdym badanym organie dziecka. Przede wszystkim Pani doktor ma duże doświadczenie i do niej odsyłają lekarze pacjentki, jeżeli im na badaniach wychodzi coś nie tak. Niestety te badania na nfz trwają po 10 min i ogólnie jest słaba jakość badania. Także lekarz lekarzowi nierówny i uważam, że wizyta jest warta tych pieniędzy. Ja osobiście pappy nie robiłam tylko od razu NIPT, bo są dokładniejsze.

Nie ma co generalizować i demonizować badań na NFZ, moje nie trwały wcale 10 minut, tylko tyle ile było na to potrzebne i naprawdę wszystko było od razu dokładnie skomentowane ;)

osiecka89 lubi tę wiadomość

preg.png
  • KL Znajoma

Wysłany: 30 maja, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na NFZ robią też fajnie w Gyncentrum, Almedice, Clinicare. Ja byłam u dr Zarawskiego i byłam zadowolona:) polecany był też dr Drygała z tego co pamiętam. Moja gin polecała mi z kolei Rydygiera. Najlepiej zadzwonić do miejsca, które Ci interesuje i zapytać jak: z badaniami na NFZ i jak z pobraniem krwi na PAPPE bo tutaj różna jest polityka - czasem pobranie krwi jest tego samego dnia co USG i wtedy o info o wyliczonych ryzykach dostajesz np. na maila, a czasami przed USG i wtedy masz wszystko wiadome i omówione jednego dnia z lekarzem. Ja wybrałam tę drugą opcję i np. w Almedice tak jest na Dygasińskiego. Tydzień przed USG miałam przyjść po skierowanie na krew i wtedy idzie się do Diagnostyki na przeciwko. Lekarz będzie miał ten wynik w dniu badania i wszystko wyliczy :)

• KL Znajoma

Wysłany: 30 maja, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na NFZ robią też fajnie w Gyncentrum, Almedice, Clinicare. Ja byłam u dr Zarawskiego i byłam zadowolona:) polecany był też dr Drygała z tego co pamiętam. Moja gin polecała mi z kolei Rydygiera. Najlepiej zadzwonić do miejsca, które Ci interesuje i zapytać jak: z badaniami na NFZ i jak z pobraniem krwi na PAPPE bo tutaj różna jest polityka - czasem pobranie krwi jest tego samego dnia co USG i wtedy o info o wyliczonych ryzykach dostajesz np. na maila, a czasami przed USG i wtedy masz wszystko wiadome i omówione jednego dnia z lekarzem. Ja wybrałam tę drugą opcję i np. w Almedice tak jest na Dygasińskiego. Tydzień przed USG miałam przyjść po skierowanie na krew i wtedy idzie się do Diagnostyki na przeciwko. Lekarz będzie miał ten wynik w dniu badania i wszystko wyliczy :)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ