Błąd podczas Badań prenatalnych?
-
Wczoraj miałam badania prenatalne. Wszystko wyszło perfekcyjne. Kość nosowa też bardzo ładna. Jednak dziecko nie chciało się ułożyć i lekarz zaczął uciskać mój brzuch głowicą tak, że w dniu dzisiejszym odczuwam dość silny ból w miejscu ucisku. Miało to na celu pobudzenie płodu by maluszek zmienił pozycję.
Lekarz był wyraźnie podenerwowany i wkurzony faktem, że nie może wykonać badania.
Wyniki były niejednoznaczne. Jednak stwierdził potem trzykrotnie, że przezierność karku jest wielkości 3,02 mm. Najpierw było 2,95 mm, potem 2,97 mm, potem 3.0 mm a potem trzy razy 3,02.
Zważywszy na mój wiek lekarz stwierdził, że grozi dziecku zespół downa. Dodał, że nie jest to jeszcze wyrok.
Jestem w wyjątkowo czarnej dziurze i czuję, że świat mi się wali. -
Możesz spróbować powtórzyć wynik lub zrobić badania typu nifty pro/sanco. Lub amniopunkcja od razu👩🦰1990🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb
⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
19.05 prenatalne - niskie ryzyka
16.06 - amnio - zdrowa dziewczynka🩷
21.07 2prenatalne 🩷
20.08 -> wizyta
Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹
~neoparin 40, aspirin Cardio 100, euthyrox 75, luteina 200/utrogestan
-
Ja bym zaczęła od powtórzenia badania u innego lekarza
Korki, Bergamotka94 lubią tę wiadomość
-
Również powtórzyłabym u kogoś innego, ale już sprawdzonego - dobry sprzęt, dobre opinie. Wolałabym w takiej sytuacji przeboleć te 400zł, a być spokojna. Jeżeli denerwujesz się bólem w miejscu dociskania sondy, to możesz też podjechać na SOR żeby sprawdzić czy wszystko jest ok.
-
psaj91 wrote:Również powtórzyłabym u kogoś innego, ale już sprawdzonego - dobry sprzęt, dobre opinie. Wolałabym w takiej sytuacji przeboleć te 400zł, a być spokojna. Jeżeli denerwujesz się bólem w miejscu dociskania sondy, to możesz też podjechać na SOR żeby sprawdzić czy wszystko jest ok.
Lekarz nie wytłumaczyła mi nawet czym jest ryzyko podstawowe i nie było miejsca na pytania. Poczułam się, że wynik moich badań to już wyrok. Dzisiaj poszliśmy do innej prywatnej kliniki na badania nifty. Zupełnie inne podejście i będę czekała na wyniki wraz z mężem, ale przynajmniej stąd nie wyjdę zalana łzami jak w dniu wczorajszym. To był horror, a podobno autorytet medyczny -
Cześć Sandra, a ile masz lat, jeśli mogę zapytać?
Dobrze robisz,że zdecydowalas się na badania krwi. Będziesz miała 100% pewności.
Właśnie to chciałam doradzić Nipt bo nie będziesz miała wątpliwości. -
Babsi wrote:Cześć Sandra, a ile masz lat, jeśli mogę zapytać?
Dobrze robisz,że zdecydowalas się na badania krwi. Będziesz miała 100% pewności.
Właśnie to chciałam doradzić Nipt bo nie będziesz miała wątpliwości. -
Sandra2025 wrote:Wczoraj miałam badania prenatalne. Wszystko wyszło perfekcyjne. Kość nosowa też bardzo ładna. Jednak dziecko nie chciało się ułożyć i lekarz zaczął uciskać mój brzuch głowicą tak, że w dniu dzisiejszym odczuwam dość silny ból w miejscu ucisku. Miało to na celu pobudzenie płodu by maluszek zmienił pozycję.
Lekarz był wyraźnie podenerwowany i wkurzony faktem, że nie może wykonać badania.
Wyniki były niejednoznaczne. Jednak stwierdził potem trzykrotnie, że przezierność karku jest wielkości 3,02 mm. Najpierw było 2,95 mm, potem 2,97 mm, potem 3.0 mm a potem trzy razy 3,02.
Zważywszy na mój wiek lekarz stwierdził, że grozi dziecku zespół downa. Dodał, że nie jest to jeszcze wyrok.
Jestem w wyjątkowo czarnej dziurze i czuję, że świat mi się wali.
A jak wyszły ryzyka z pappy? Ja bym powtórzyła prywatnie u innego lekarza prenatalne.3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
"Nie bój się, tylko wierz."
.........
05.2024 - transfer ostatniego już zarodka. Klapa
12.2024 - nieplanowany naturals po przeleczeniu zakrzepicy żył głębokich.
-