Cholestaza ciążowa 2018/19
-
Hey . Chciałam się skonsultować co do wyników ALT i AST mam podwyższone Alt 74 a AST 43 Lekarze wykluczają cholestaze ale nie wiem co o tym myśleć . Strasznie się boje o dzieciątko bo to dopiero 17 tydzień wiec chyba za wczas na cholestaze w pierwszej ciąży z tego co czytałam. I wyniki z dnia na dzień potrafią kosmicznie wzrosnąć . A wizyta dopiero po sylwestrze . Ktoś może coś wie ? Pomocy
-
nick nieaktualny
-
A swędzi Cię skóra, bo to taki pierwszy objaw? zbadaj wszystkie próby wątrobowe czyli niedrogi pakiet za ok 25zł w Diagnostyce (ALT, AST, GGTP, bilirubine całkowita, fosfataza zasadowa). Da ci całkowity obraz.. wykluczyć nie można, choc zwykle pojawaia się trzecim trymstrze kiedy wątroba nie wytrzymuje burzy hormonów, ućisku i żle reaguje na tłuste rzeczy w diecie. Radzę przejść na diete wątrobową !!! bardzo lekkostrawną, kupic sobie zimnotłoczyny olej z ostropestu i przynajmniej raz dziennie pić łyżkę ok pólgodziny przed głównym posiłkiem. On świetnie chroni wątrobę, regeneruje ją bo zawiera sylimarynę. Możesz tez napary z ostropestu pić choć smaczne to one nie są..
-
Nie biorę progesteronu ani żadnych tego typu rzeczy . Robiłam wcZoraj całościowe badanie z prób wątrobowych i wszystko w normie oprócz alat i aspat .. nic mnie nie swędzi wogole . Chyba ze pomyśle tylko o tym to wszystko mnie swędzi. Właśnie zakupiłam olej i będę starać się samodzielnie to obniżyć przynajmniej do nowego roku bo jak nie pomoże to tylko szpital . A to bardzo groźne jest dla dziecka ?
-
Ania11 wrote:Nie biorę progesteronu ani żadnych tego typu rzeczy . Robiłam wcZoraj całościowe badanie z prób wątrobowych i wszystko w normie oprócz alat i aspat .. nic mnie nie swędzi wogole . Chyba ze pomyśle tylko o tym to wszystko mnie swędzi. Właśnie zakupiłam olej i będę starać się samodzielnie to obniżyć przynajmniej do nowego roku bo jak nie pomoże to tylko szpital . A to bardzo groźne jest dla dziecka ?
Jeśli tylko aspat/alat jest podwyższony to nie jest tak źle. Dbaj o zdrową dietę i zobaczysz, czy spadną wyniki. Ja miałam cholestazę po 35tc w pierwszej ciąży i miałam hardcore z objawami. Musiałam na silnych lekach wylądować + dieta. Jest groźne, ale objawy miałabyś, to nie jest bezobjawowe. Trzymam kciuki żebyś tego ustrojstwa nie dostała i powodzenia w obniżaniu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2018, 19:12
Ania11 lubi tę wiadomość
-