Ciąża a bezrobocie. czy coś mi przysługuje?
-
Dziewczyny mam takie pytanie.
PO ciązy byłam na macierzyńskim ale niestety nie udało mi się pójść na wychowawczy po firma padła i przeszłam na bezrobocie z prawem do zasiłku do 15 lutego. i teraz czy mi wolno iść na jakieś zwolnienie ciążowe albo coś w tym stylu czy jakiś zasiłek po tym 15 lutym mi się należy? o co pytać w UP?
Miałam otwierać własną działalność ale raczej nie dam rady wysiedzieć przy maszynie więc odpuszczam na razie.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja też polecam działalność gospodarczą opłacisz trzy składki ( 90 dni ) a potem na L4 do porodu a potem na macierzyński przez rok . Składkami możesz manewrować (ich wysokością) i wtedy różna jest też wysokość świadczenia ale nawet jak opłacisz najniższe składki to przynajmniej masz jakiś stały dochód przez pewien czas.
Więcej czytaj w wątku : ciąża a własność działalność gospodarcza -
radiszka wrote:Dziewczyny a czy wiecie jak to jest, jeśli bym teraz znalazła pracę i pracowała przez te pare miesiecy to czy mogłabym dostać ten macierzyński?
radiszka lubi tę wiadomość
-
Eklerka wrote:Tak, wystarczy ze bys dostala umowe o prace na czas okreslony na miesiac i mialabys automatycznie przedluzona umowe do dnia porodu, a potem mozesz isc nawet na roczny macierzynski ale to musi byc umowa o prace, bron Boze nie na zastepstwo gdyby teraz ktos podpisal z Toba umowe, bedziesz nie do ruszenia, bo ukonczylas 12 tydzien ciazy
Dziękuję, Eklerka - ja jestem zupełnie zielona w tym temacie. W swoim zawodzie nie zdążyłam jeszcze znaleźć pracy bo jestem świeżo po studiach, a zależało mi bardzo na tym. Ale skoro tak jest to póki co postaram się znaleźć "jakąkolwiek" pracę... -