SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca
Odpowiedz

Cukrzyca

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Mellonaa Debiutantka

Wysłany: 18 października 2024, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka wszystkim .
    Mam cukrzyce i biore insuline.
    Męczy mnie pewna kwestią.
    Budzę się o 6 rano mierze cukier mam.np.84 . Położę się spać spowrotem wstanę o.9 i mam.cukier 120 . Gdzie nic wcześniej nie jem i nie podjadam w nocy. I ostatnio tak dość często mam . I nie wiem skąd są takie wyrzuty . Ktoś pomoze ?

• Sisska Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z głodu cukier rośnie. Zjedz sobie coś małego na rozruch po zmierzeniu cukru na czczo i wtedy się połóż dalej spać. Ja w poprzedniej ciąży jadłam dosłownie mały kawałek chlebka który mi służył, taki na 2-3 gryzy z masłem, sałatą i kawałkiem ogórka zielonego albo kiszonego i szłam spać dalej. Teraz jem jajko bo chleb rano mi nie służy.

12.2021🧒💙🥰
    04.2024 💔8tc👼💙
    10.2024 💔15tc 👼🩷

🥰 Wymarzony 🥰
    age.png
  • Mellonaa Debiutantka

Wysłany: 20 października 2024, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisska wrote:
    Z głodu cukier rośnie. Zjedz sobie coś małego na rozruch po zmierzeniu cukru na czczo i wtedy się połóż dalej spać. Ja w poprzedniej ciąży jadłam dosłownie mały kawałek chlebka który mi służył, taki na 2-3 gryzy z masłem, sałatą i kawałkiem ogórka zielonego albo kiszonego i szłam spać dalej. Teraz jem jajko bo chleb rano mi nie służy.

Kurcze tak myslam że to z głodu ostatnio gadałam o.tym ze swoim diabetologiem ale w sumie nic na to nie powiedział.
    Czyli np wpisywać sobie ten cukier na czczo co.mam o 6 czy ten co będę mieć o tej 9 . Bo już bie wiem sama .
    Sama nie wiem czy zwiększać dawke insuliny czy nie.

• le_bonheur Autorytet

Wysłany: 20 października 2024, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Mellonaa Z tego, co tłumaczyła mi moja diabetolog - cukier na czczo to cukier mierzony w pierwszej chwili po wstaniu rano. Powinna być to pierwsza rzecz, jaką zrobisz. Nie ścielenie łóżka, nie siku, tylko wstajesz, idziesz do łazienki umyć ręce i mierzysz cukier. Wtedy ten wynik będzie rzetelny. Jeżeli obudzisz się dajmy na to o 6:00, ale poleżysz jeszcze w łóżku z telefonem albo książką do 8:00, to możesz być pewna, że ten cukier na 100% będzie wyższy. Nie mówiąc już o ketonach w moczu, które też przy zbyt długiej przerwie między ostatnim a pierwszym posiłkiem się pojawiają.

Ja niestety musiałam zmienić całkowicie swój tryb dobowy, bo lubiłam bardzo poleżeć w łóżku z rana. Aktualnie jak otwieram oczy i jest już poranek (czyli 6:00 lub po) to wstaję i już się nie kładę, wtedy ewentualnie odbijam sobie drzemką w ciągu dnia. Lecę umyć ręce, mierzę cukier, a później ciała ketonowe i glukozę w moczu. Wczoraj np. poleżałam do 7:30 i już cukier skoczył mi do 96... Staram się ogólnie, żeby moja przerwa między ostatnim a pierwszym posiłkiem nie trwała więcej niż 10h, bo inaczej zaczynają się pojawiać ciała ketonowe w moczu.

👶🏻🩷 22.03.2025 roku, o 17:55, poprzez cesarskie cięcie, urodziło się 3370 g słodyczy i 55 cm szczęścia. 👨‍👩‍👧

age.png
  • Sisska Autorytet

Wysłany: 20 października 2024, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellonaa wrote:
    Kurcze tak myslam że to z głodu ostatnio gadałam o.tym ze swoim diabetologiem ale w sumie nic na to nie powiedział.
    Czyli np wpisywać sobie ten cukier na czczo co.mam o 6 czy ten co będę mieć o tej 9 . Bo już bie wiem sama .
    Sama nie wiem czy zwiększać dawke insuliny czy nie.

Ten o 6 jest na czczo i ten wpisuj.
    Diabetolodzy są rozni. Ja w pierwszej ciąży miałam taką co mało się dowiedziałam od niej czegoś, więcej wiedziałam z grup na fb o cukrzycy ciążowej. Do diabetolog chodziłam tylko po receptę na paski.

12.2021🧒💙🥰
    04.2024 💔8tc👼💙
    10.2024 💔15tc 👼🩷

🥰 Wymarzony 🥰
    age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ