X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca
Odpowiedz

Cukrzyca

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Mellonaa Debiutantka

Wysłany: 18 października, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka wszystkim .
    Mam cukrzyce i biore insuline.
    Męczy mnie pewna kwestią.
    Budzę się o 6 rano mierze cukier mam.np.84 . Położę się spać spowrotem wstanę o.9 i mam.cukier 120 . Gdzie nic wcześniej nie jem i nie podjadam w nocy. I ostatnio tak dość często mam . I nie wiem skąd są takie wyrzuty . Ktoś pomoze ?

• Sisska Autorytet

Wysłany: 18 października, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z głodu cukier rośnie. Zjedz sobie coś małego na rozruch po zmierzeniu cukru na czczo i wtedy się połóż dalej spać. Ja w poprzedniej ciąży jadłam dosłownie mały kawałek chlebka który mi służył, taki na 2-3 gryzy z masłem, sałatą i kawałkiem ogórka zielonego albo kiszonego i szłam spać dalej. Teraz jem jajko bo chleb rano mi nie służy.

12.2021🧒💙🥰
    04.2024 💔8tc👼💙
    10.2024 💔15tc 👼🩷

🥰 Wymarzony 🥰
    age.png
  • Mellonaa Debiutantka

Wysłany: 20 października, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisska wrote:
    Z głodu cukier rośnie. Zjedz sobie coś małego na rozruch po zmierzeniu cukru na czczo i wtedy się połóż dalej spać. Ja w poprzedniej ciąży jadłam dosłownie mały kawałek chlebka który mi służył, taki na 2-3 gryzy z masłem, sałatą i kawałkiem ogórka zielonego albo kiszonego i szłam spać dalej. Teraz jem jajko bo chleb rano mi nie służy.

Kurcze tak myslam że to z głodu ostatnio gadałam o.tym ze swoim diabetologiem ale w sumie nic na to nie powiedział.
    Czyli np wpisywać sobie ten cukier na czczo co.mam o 6 czy ten co będę mieć o tej 9 . Bo już bie wiem sama .
    Sama nie wiem czy zwiększać dawke insuliny czy nie.

• le_bonheur Ekspertka

Wysłany: 20 października, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Mellonaa Z tego, co tłumaczyła mi moja diabetolog - cukier na czczo to cukier mierzony w pierwszej chwili po wstaniu rano. Powinna być to pierwsza rzecz, jaką zrobisz. Nie ścielenie łóżka, nie siku, tylko wstajesz, idziesz do łazienki umyć ręce i mierzysz cukier. Wtedy ten wynik będzie rzetelny. Jeżeli obudzisz się dajmy na to o 6:00, ale poleżysz jeszcze w łóżku z telefonem albo książką do 8:00, to możesz być pewna, że ten cukier na 100% będzie wyższy. Nie mówiąc już o ketonach w moczu, które też przy zbyt długiej przerwie między ostatnim a pierwszym posiłkiem się pojawiają.

Ja niestety musiałam zmienić całkowicie swój tryb dobowy, bo lubiłam bardzo poleżeć w łóżku z rana. Aktualnie jak otwieram oczy i jest już poranek (czyli 6:00 lub po) to wstaję i już się nie kładę, wtedy ewentualnie odbijam sobie drzemką w ciągu dnia. Lecę umyć ręce, mierzę cukier, a później ciała ketonowe i glukozę w moczu. Wczoraj np. poleżałam do 7:30 i już cukier skoczył mi do 96... Staram się ogólnie, żeby moja przerwa między ostatnim a pierwszym posiłkiem nie trwała więcej niż 10h, bo inaczej zaczynają się pojawiać ciała ketonowe w moczu.

Latest news:
    16.12.2024 ➡️ 928 g

Prenatalne nr 3 - 15.01.2025 🩺
    Kolejna wizyta - 10.02.2025
    Echo serca malutkiej - 09.01.2025 🩺

Cukrzyca ciążowa. 🍫

Insulina nocna - 25 jednostek. 💉
    Acard - 150 mg. 💊

preg.png
  • Sisska Autorytet

Wysłany: 20 października, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellonaa wrote:
    Kurcze tak myslam że to z głodu ostatnio gadałam o.tym ze swoim diabetologiem ale w sumie nic na to nie powiedział.
    Czyli np wpisywać sobie ten cukier na czczo co.mam o 6 czy ten co będę mieć o tej 9 . Bo już bie wiem sama .
    Sama nie wiem czy zwiększać dawke insuliny czy nie.

Ten o 6 jest na czczo i ten wpisuj.
    Diabetolodzy są rozni. Ja w pierwszej ciąży miałam taką co mało się dowiedziałam od niej czegoś, więcej wiedziałam z grup na fb o cukrzycy ciążowej. Do diabetolog chodziłam tylko po receptę na paski.

12.2021🧒💙🥰
    04.2024 💔8tc👼💙
    10.2024 💔15tc 👼🩷

🥰 Wymarzony 🥰
    age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ