X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca
Odpowiedz

Cukrzyca

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Mellonaa Debiutantka

Wysłany: 18 października 2024, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka wszystkim .
    Mam cukrzyce i biore insuline.
    Męczy mnie pewna kwestią.
    Budzę się o 6 rano mierze cukier mam.np.84 . Położę się spać spowrotem wstanę o.9 i mam.cukier 120 . Gdzie nic wcześniej nie jem i nie podjadam w nocy. I ostatnio tak dość często mam . I nie wiem skąd są takie wyrzuty . Ktoś pomoze ?

• Sisska Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z głodu cukier rośnie. Zjedz sobie coś małego na rozruch po zmierzeniu cukru na czczo i wtedy się połóż dalej spać. Ja w poprzedniej ciąży jadłam dosłownie mały kawałek chlebka który mi służył, taki na 2-3 gryzy z masłem, sałatą i kawałkiem ogórka zielonego albo kiszonego i szłam spać dalej. Teraz jem jajko bo chleb rano mi nie służy.

12.2021🧒💙🥰
    04.2024 💔8tc👼💙
    10.2024 💔15tc 👼🩷

🥰 Wymarzony 🥰
    age.png
  • Mellonaa Debiutantka

Wysłany: 20 października 2024, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisska wrote:
    Z głodu cukier rośnie. Zjedz sobie coś małego na rozruch po zmierzeniu cukru na czczo i wtedy się połóż dalej spać. Ja w poprzedniej ciąży jadłam dosłownie mały kawałek chlebka który mi służył, taki na 2-3 gryzy z masłem, sałatą i kawałkiem ogórka zielonego albo kiszonego i szłam spać dalej. Teraz jem jajko bo chleb rano mi nie służy.

Kurcze tak myslam że to z głodu ostatnio gadałam o.tym ze swoim diabetologiem ale w sumie nic na to nie powiedział.
    Czyli np wpisywać sobie ten cukier na czczo co.mam o 6 czy ten co będę mieć o tej 9 . Bo już bie wiem sama .
    Sama nie wiem czy zwiększać dawke insuliny czy nie.

• le_bonheur Autorytet

Wysłany: 20 października 2024, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Mellonaa Z tego, co tłumaczyła mi moja diabetolog - cukier na czczo to cukier mierzony w pierwszej chwili po wstaniu rano. Powinna być to pierwsza rzecz, jaką zrobisz. Nie ścielenie łóżka, nie siku, tylko wstajesz, idziesz do łazienki umyć ręce i mierzysz cukier. Wtedy ten wynik będzie rzetelny. Jeżeli obudzisz się dajmy na to o 6:00, ale poleżysz jeszcze w łóżku z telefonem albo książką do 8:00, to możesz być pewna, że ten cukier na 100% będzie wyższy. Nie mówiąc już o ketonach w moczu, które też przy zbyt długiej przerwie między ostatnim a pierwszym posiłkiem się pojawiają.

Ja niestety musiałam zmienić całkowicie swój tryb dobowy, bo lubiłam bardzo poleżeć w łóżku z rana. Aktualnie jak otwieram oczy i jest już poranek (czyli 6:00 lub po) to wstaję i już się nie kładę, wtedy ewentualnie odbijam sobie drzemką w ciągu dnia. Lecę umyć ręce, mierzę cukier, a później ciała ketonowe i glukozę w moczu. Wczoraj np. poleżałam do 7:30 i już cukier skoczył mi do 96... Staram się ogólnie, żeby moja przerwa między ostatnim a pierwszym posiłkiem nie trwała więcej niż 10h, bo inaczej zaczynają się pojawiać ciała ketonowe w moczu.

👶🏻🩷 22.03.2025 roku, o 17:55, poprzez cesarskie cięcie, urodziło się 3370 g słodyczy i 55 cm szczęścia. 👨‍👩‍👧

age.png
  • Sisska Autorytet

Wysłany: 20 października 2024, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellonaa wrote:
    Kurcze tak myslam że to z głodu ostatnio gadałam o.tym ze swoim diabetologiem ale w sumie nic na to nie powiedział.
    Czyli np wpisywać sobie ten cukier na czczo co.mam o 6 czy ten co będę mieć o tej 9 . Bo już bie wiem sama .
    Sama nie wiem czy zwiększać dawke insuliny czy nie.

Ten o 6 jest na czczo i ten wpisuj.
    Diabetolodzy są rozni. Ja w pierwszej ciąży miałam taką co mało się dowiedziałam od niej czegoś, więcej wiedziałam z grup na fb o cukrzycy ciążowej. Do diabetolog chodziłam tylko po receptę na paski.

12.2021🧒💙🥰
    04.2024 💔8tc👼💙
    10.2024 💔15tc 👼🩷

🥰 Wymarzony 🥰
    age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ