Karmienie noworodka - jak to u Was wygląda?
-
Hej dziewczyny,
Mam dwutygodniową córkę na pokładzie. Miotam się z karmieniem strasznie.
Była u nas cdl i powiedziała, że każde karmienie to musi być efektywne ssanie każdej piersi po 15 min. Jeśli mała zasypia w trakcie to mam ją na siłę wybudzać przez co karmienia trwają np godzinę z czego 35 to wybudzanie. Wydaje mi się to strasznie na siłę. A może musi tak wyglądać żeby nakręcić laktację?
Jak to u Was wygląda?👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
Starania naturalne od 2021.
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
4 - 9dpt beta 51,5, 11dpt beta 49,5 ❌
Punkcja nr 2 - 03.2025
5 transfer 7.04 ❄️zarodek 5AA
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳
11.08 połówkowe lux 😎

-
Hej 🙂 Z mojego doświadczenia (dwóch synów 100% na piersi, pierwszy karmienie mieszane) to wcale nie musi być 15 minut. Najmłodszy syn, obecnie prawie 3 mięsieczny, od początku ssie intensywnie może 2-3 minuty, po czym zasypia i ssie z bardzo zmienną intensywnością (potrafi nie ssać kilka minut, a później nagle się uaktywnia, ale tylko na 30 sekund) przez tyle minut, ile ma ochotę - tj. czasem 10, czasem 40 minut. I w ogóle mnie to nie martwi, bo ma przyrosty rzędu 45-50 g dziennie, a poza tym jest bardzo zadowolony z życia przez 98% czasu 😉 Natomiast jak był noworodkiem, to położna (też cdl swoją drogą) kazała przystawiać go co 1,5-2h w dzień i to rzeczywiście było ważne, żeby dać mu na tej piersi powisieć. Szczerze mówiąc nie lubię tych sztywnych ram typu 15 minut efektywnego ssania, niektórzy traktują to zbyt dosłownie, a tak jak widać na moim przykładzie to może być 15 minut łącznie, uzbierane w ciągu 45 minut 🙂
Co do wybudzania to mam kiepskie doświadczenia w tym zakresie z pierwszym synem. On niestety miał problem z porządnym zassaniem, przez co używałam kapturków, które nie pozwoliły wystarczająco rozkręcić laktacji. A jak już się zassał, to 3 ruchy językiem i odlot 🙁 I zalecenie położnej i cdl - wybudzać, aktywizować, masować pod brodą, karmić w samym pampersie, w nocy też budzić (sam z siebie przesypiałby 6h cięgiem). Był to koszmar, ponieważ jego po prostu nie dało się obudzić, położna raz walczyła z nim godzinę bez efektu 🤦🏼♀️ Przyrosty miał marne i trzeba było go dokarmiać, co robiłam metodą po drenie, żeby dodatkowo rozkręcić laktację. Ponadto walczyłam z laktatorem, żeby na drenie dawać dodatkowo moje mleko, nie tylko mm. W ten sposób karmiłam go do 4 miesiąca, kiedy to w końcu nauczył się ssać bez kapturków, równocześnie pediatra pozwoliła zacząć rozszerzać dietę z uwagi na to, że nie był w 100% na piersi. Dostawał wówczas 1 butelkę mm wieczorem, poza tym w dzień i w nocy pierś i stopniowo nowe posiłki w trakcie dnia 😉 Karmiłam go piersią do 1,5 roku, ale gdyby nie to, że to było pierwsze dziecko i miałam dużo czasu, to nie dałabym rady poświęcić na to tyle czasu.
Ale generalnie zgadzam się z Twoimi odczuciami, wybudzanie jest mocno na siłę, no i w naszym przypadku nie dawało zupełnie nic. Natomiast jeśli Twoja córka wisi godzinę na piersi, ale w trakcie tej godziny bez Twojej aktywizacji się naje, to ja darowałabym sobie pobudzanie. Najlepiej kupić wagę noworodkową i sprawdzać przyrosty 😉 A ściągę jak sprawdzić, czy się najada masz tutaj:
https://www.hafija.pl/wp-content/uploads/2021/12/checklist.pdf
Napisz proszę więcej szczegółów - jak cdl oceniła jakość ssania u Twojej córki? Nie ma problemów z wędzidełkiem? Jak jej przyrosty?👩❤️👨 35 lat
1.2017 Syn I ♥️
2.2021 Syn II ♥️
2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔
10.2025 Syn III ♥️ -
Dziękuję Ci za odpowiedź 🩷
Z wędzidełkiem dzisiaj się dowiem dokładnie bo mam wizytę u neurologopedy. Ale jest elastyczne - czyli chyba Nie do przycięcia ale do ćwiczeń.
Jakość ssania chyba ok ale ja sama nie umiem
Ocenić czy powtarzam to w taki sposób jak podczas wizyty.
Przyrosty do tej pory w normie (32g).
Moje karmienia od wczoraj od wizyty cdl trwają raczej 15-23min a nie 30.
Moja córka raczej nie wisi godziny na piersi tylko właśnie krócej i zasypia. Może źle jest przystawiona i szybko się męczy? Już sama niewiem ..Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia, 10:20
Po_prostu_Ola lubi tę wiadomość
👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
Punkcja nr 2 - 03.2025
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
11.08 połówkowe lux 😎

-
Jak przyrosty ma dobre, to w ogóle bym się nie przejmowała ile czasu jest przy piersi i czy zasypia od razu 😉 Jeśli cdl nie mówiła nic, że nieefektywnie ssie czy jest źle przystawiona, to wydaje mi się, że naprawdę nie masz czym się martwić 🙂 Dopóki dużo sika i dobrze przybiera, to najada się. A jak często ją teraz przystawiasz?
Nie dziwię się, że się martwisz i ciągle masz wrażenie, że coś jest nie tak z tym karmieniem, widzisz, ja jestem na etapie trzeciego syna, a też z nim na początku miałam wrażenie, że głównie śpi przy tej piersi i coś jest nie tak - a jednak rośnie super i to po prostu typ, który lubi sobie czasem powisieć, ale przy tym umie (bardzo) efektywnie ssać. A Twoja córka jak zaśnie przy piersi to wypuszcza ją czy sama jej wyciągasz? U mnie często niby spał, ale jak tylko próbowałam wyciągnąć pierś i wstać, to od razu sobie przypominał, że jednak jeszcze trochę chciał zjeść 😅 Dlatego z czasem wolałam się zrelaksować, wziąć książkę i karmić go nawet godzinę, bez liczenia ile z tego ssie, a ile śpi (skoro wiem po wadze, że się najada, to równie dobrze mogę miło spędzić czas, a nie z zegarkiem w ręku 😉).
Sagi, Wilga27 lubią tę wiadomość
👩❤️👨 35 lat
1.2017 Syn I ♥️
2.2021 Syn II ♥️
2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔
10.2025 Syn III ♥️ -
Co Cię skłoniło do spotkania z cdl? Co Cię niepokoi? Jeśli przyrosty sa dobre, pieluszki moczone, to myślę że jest ok. Taka dzidzia może ssać krótko, może też wisieć godzinami na mamusi…
Po_prostu_Ola lubi tę wiadomość
-
Przystawiam ją ok 10-11 razy na dobę. Przyrosty ma dobre.
Chciałam po prostu skonsultować z kimś co i jak mam robić bo każdy mówi co innego a ja jestem w permanentnym stresie i potrzebowałam jednej wersji.
Jak zasnie na piersi to zazwyczaj sama puszcza, czasem jest faktycznie tak, że jak próbuje ją odczepić to sobie przypomina że jest głodna…
Dzięki dziewczyny, wszędzie niby jest napisane że powinno być 10-30 min efektywnego karmienia więc w tym przedziale się mieścimy..👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
Punkcja nr 2 - 03.2025
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
11.08 połówkowe lux 😎

-
U mnie rozkręcanie laktacji wyglądało tak:
20-25 minut na jednej piersi
Przewijanie
10-15 minut na drugiej piersi
Dokarmianie mm tyle ile mały potrzebował.
To trwało niecałe dwa tygodnie, bo w końcu mały odrzucił butelkę, potem już nie chciał drugiej piersi itp. aż w końcu ssał coraz krócej, a ja przestałam pilnować czasu.
Na początku tak to niestety wygląda, że dziecko przysypia przy piersi, często zanim się naje. Wtedy dobrze jest trochę je poszturchać i zachęcić do ssania. Jak już tak zasypia, że ciężko je obudzić, to zostawiłabym w spokoju, tym bardziej jeśli dobrze przybiera na wadze.
Jednak pamiętaj o tym, żeby na razie nie robić przerw dłuższych niż 6 godzin (najlepiej do 4). Bo po 1. na samym początku łatwo o zastoje i zapalenia, a po 2. na tym etapie laktacja jest jeszcze bardzo wrażliwa na takie odstawienia.Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
Laparoskopia 🆗
12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
Grudzień IVF:
AMH 3,5
stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
11 🥚, 3 zarodki,
12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486
23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

-
Dzięki za odpowiedź

nie robię przerw dłuższych niż 3-3,5h.
Pobudzam ją jak mogę ale jak trwa to 15-20min to moim zdaniem trochę bez sensu.
Byliśmy dziś u neurologopedy i okazało się że do podcięcia mamy wędzidełko więc może i to nam coś ułatwi z tym zasypianiem, ale to za dwa tygodnie ..👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
Punkcja nr 2 - 03.2025
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
11.08 połówkowe lux 😎

-
Też przez to przeszłam i też byłam zestresowana: każdy mówił co innego, CDL mnie zmusztrowala że karmienie ma trwać tyle i tyle, i dokładnie w takiej pozycji jaką mi pokazała. Nie bierz tych rad tak bardzo na serio. Z tego co piszesz, radzisz sobie świetnie. Będzie dobrze, mamo ♥️
Po_prostu_Ola, Wilga27 lubią tę wiadomość
-
Sagi wrote:Też przez to przeszłam i też byłam zestresowana: każdy mówił co innego, CDL mnie zmusztrowala że karmienie ma trwać tyle i tyle, i dokładnie w takiej pozycji jaką mi pokazała. Nie bierz tych rad tak bardzo na serio. Z tego co piszesz, radzisz sobie świetnie. Będzie dobrze, mamo ♥️
Dzięki 🩷
Jutro mam zważyć małą i zobaczyć czy przybiera ile trzeba, zobaczymy 🫠👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
Punkcja nr 2 - 03.2025
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍