X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kobiety z konfliktem serologicznym
Odpowiedz

Kobiety z konfliktem serologicznym

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • sara9555 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy tu kogoś kogo dotyczy konflikt? Może kogoś komu nie podano immunoglobuliny, tak jak mi?

• Modrzewiowa Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara ja mam, że tak to ujmę sytuację sprzyjającą.
    Nie bardzo zrozumiałam, nie podano Ci immunoglobuliny po pierwszym porodzie?

dev358pr___.png

Franciszek :*
    10.05.2017 r. serduszko naszego Serduszka :)

cbpregz2jivxh5d2.png

Me­dicus cu­rat, na­tura sa­nat
  • Jolcia1985 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest konflikt, ja minusowa, mąż dodatni, maluszek urodził się też dodatni. Immunoglobulinę dostałam dopiero w szpitalu. W ciąży jedynie badałam chyba z 3 razy poziom przeciwciał.

1 IUI X.2015 - :(, 2 IUI XI.2015 :(
    I.2016 - laparoskopia, histeroskopia
    05.11.2016 Antoś ❤
    20.06.2018 [*] 10tc Aniołek Basia 6tc
    10.11.2018 jest ❤️😃 bracik

• Modrzewiowa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W niektórych krajach refundowana jest tzw szczepionka, w PL niestety NFZ nie refunduje, ale po konsultacji z lekarzem prowadzącym można dostać ją odpłatnie, oczywiście na receptę. Z tego co się orientuję kosztuje ok 500PLN i podaje się ją ok 24 tyg ciąży.

dev358pr___.png

Franciszek :*
    10.05.2017 r. serduszko naszego Serduszka :)

cbpregz2jivxh5d2.png

Me­dicus cu­rat, na­tura sa­nat
  • chcebardzobycmama Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest konflikt ja 0-,maz Arh+
    Jestem po jednym poronieniu, nie dostalam wtedy zastrzyku nie wiem czemu .. ja nie wiedzialam ze trzeba a oni moze zapomnieli ? Teraz jestem w kolejnej ciazy 24tc i dopiero dostalam skierowanie na "przeciwciala" czy jakos tak. Ale pewnie zastrzyk dostane po porodzie,watpie ze w trakcie ciazy mi go.podadza

grudzień2015 mama aniołka (*)
    październik2017 mama Oskarka <3
    maj2019 mama Mikusia <3

oar8skjou77gkdir.png
  • Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2017, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też nie podano antyciał, mimo krwawienia w 6 tyg., ale mierzymy allele w każdym trymestrze. W Polsce podają dopiero po porodzie, przypilnuj, żeby nie zaniedbali, napuść męża na lekarzy albo teściową.Ja 0-, mąż A+.

dqpri09k6uedld97.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2017, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, my właśnie z konfliktem serologicznym jesteśmy. Pierwszy raz z krwawieniem poszłam do szpitala, to mnie nie przyjęli. Mój pierwszy lekarz prowadzący, aż się zagotował, zamiast wrzeszczeć na kolegę po fachu ofukał mnie i męża i stwierdził, że w takiej sytuacji to on nic już nie wskóra. Z drugim krwawieniem trafiłam do innego szpitala (sławnej Matki Polski w Łodzi ICZMP) tam od razu badania krwi, przeciwciał i dostałam immunoglobulinę. Przy okazji dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy, m. in. tego, że wtedy też powinnam ją dostać i w sumie dzięki ich uwagom zmieniłam także lekarza prowadzącego, będę szczera na dobre mi to wyszło. Aktualny lekarz prowadzący powiedział, że przy takim układzie Rh każde krwawienie wiąże się z wizytą na IP i badaniach dotyczących tego czy podać czy nie przeciwciała (próbki wysyłane są do centrum krwiodawstwa, stąd troszkę to trwa). Niezbyt fajne, bo trzeba leżeć w szpitalu, ale przynajmniej wiem, że tak dobrze o nas dbają. Przy trzecim krwawieniu, jak w dym szłam do ICZMP, tam zbadano mi przeciwciała i z racji tego, że jeszcze były one w mojej krwi nie potrzebowałam immunoglobuliny. Natomiast jasno pytałam się tamtejszych lekarzy, jak w takiej sytuacji postępować, każdy z nich, włącznie z moim prowadzącym, jasno powiedział, że każde krwawienie to wizyta w szpitalu (szczególnie u mnie, gdy za pierwszym razem nie podano immunoglobuliny), dodatkowo badania przeciwciał i ewentualne podanie immunoglobuliny. No i powiedzieli, że w szpitalach w Poslce powinno się postępować zgodnie z zaleceniami Krajowego Konsultanta Ginekologii i Położnictwa Link poniżej:
    http://www.rckik.pl/zalaczniki/news_1450446491_1_.pdf
    Także dziewczyny, dbajcie o siebie i walczcie o swoje, jeśli trzeba. Każde krwawienie jest przyczynkiem do zbadania przeciwciał i ewentualnego podania immunoglobuliny, zaś między 28 a 30 t ciąży dla kobiet z czynnikiem Rh(-) podanie przeciwciał jest zalecanie, poczytajcie proszę zalecenia. Można, a nawet trzeba, się na nie powoływać. Brak podania przeciwciał, wiązać się może, z poważnymi komplikacjami przy drugiej i kolejnej ciąży niestety.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2017, 21:27

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ