X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne L4 - kiedy poszłyscie mamusie?
Odpowiedz

L4 - kiedy poszłyscie mamusie?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Barborka28 Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 8tyg ciąży, że względu na krwiaka i odklejające łożysko

31lat
    Iprocedura✖️
    II procedura
    ❄️4.1.1 8tydzien💔 c.s.
    ❄️ 4.2.2. 5tydzień💔c.s.
    Kir AA✖️ MTHFR✖️ Pai✖️ Ferrytyna✔️
    NK✔️ CD138✔️ witD,B12 i inne✔️Homocysteina✔️Przeciwciała p.plemnikowe✔️h.pyroli✔️allo mlr✔️ cross match✔️ ana✔️
    34lat
    Słabe parametry nasienia✖️
    13.05 4bb❄️ c.s.(accofil, encorton, estrofem, prolutex, ultrogestan, besins, acard75)
    5dpt⏸️
    6dpt 34,2 8dpt 62 10dpt 144 12dpt 413 14dpt 866 20dpt ❤️
    10+5 4,59cm crl 164❤️
    preg.png
  • Bergamotka94 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje pracować do 25-27 tygodnia. Wydaje mi się że to dość późno ale też chcę być fair wobec obecnego pracodawcy. Późno też powiedziałam w pracy o ciąży - bo dopiero wczoraj czyli w 16+1 tc ale nie widziałam potrzeby aby powiedzieć wcześniej. W pracy jestem mocno nieufna :)
    Edit - dodam tylko, że od 23 tygodnia ciąży zamierzam przejść całkowicie na pracę zdalną a to bardzo duże ułatwienie, można dłużej pospać, nawet jakąś krótką drzemkę w ciągu dnia zrobić 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia, 14:59

Fabregasowa, kropka_aga lubią tę wiadomość

Ona 30
    💊Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 75, Wit. D, Prenatal Duo

4cs 📌🍀

26.05 (12 dpo) - ⏸️.
    17.06 - bije serduszko ❤️
    28.07 - prenatalne 👍 🩵 CRL 6,89 cm
    15.09 - połówkowe, 306 g chłopczyka 🩵
    Rośnij dzidziusiu 🥹

💫team #rodzew2026 🪄
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    Poszłam w 33 tc oficjalnie (32+4 byłam ostatni dzień, ale potem była majówka, więc oficjalne L4 miałam od 33+2). Czułam się bardzo dobrze przez prawie całą ciążę (najgorsza dla mnie była końcówka tak gdzieś od 38 tygodnia), a w pracy też się czułam potrzebna, więc w sumie dobrze mi to robiło na psychikę. Może ewentualnie następnym razem bym rozważyła od jakiegoś 30-31 tc, bo trochę mnie denerwowal nacisk na pęcherz jaki był już na tym etapie i że co chwilę muszę wstawać od biurka do WC.
    Dokładnie tak samo u mnie - 32+4 to mój ostatni dzień w pracy. 😄
    Czułam się bardzo dobrze do tego 37-38 tyg, poza plamieniami i dwoma lekkimi krwawieniami w I trym nie miałam żadnych problemów. W pracy dobra atmosfera, czułam się im naprawdę tam potrzebna - nikt mi nie dał poczuć że jest inaczej, głowa zajęta, więc zdecydowanie wolałam pracować niż zamartwiać się w domu. No i dość niedawno zaczęłam pracę na własnej działalności, nie zdążyłam napłacić sensownych składek, więc zwyczajnie gdybym nie pracowała, to bym nie miała pieniędzy. Myśl była taka, żeby pracować do momentu, w którym nie miałam problemu dojść i wrócić z pracy na piechotę. Ostatni tydzień już bywało z tym ciężko, więc odpuściłam. Wcześniej też stopniowo sobie odejmowałam pracy, więc też nie było tak że zasuwałam na pełnych obrotach jak przed ciążą.
    Nie wiem jak będzie w kolejnej ciąży, gdy już będę miała jedno dziecko, może wtedy będę potrzebowała jednak więcej czasu i będę musiała wcześniej skończyć pracę. Teraz nie miałam problemu żeby pogodzić pracę, fizjoterapię, organizację wyprawki, nabywanie wiedzy o pielęgnacji, itp. Może z drugim dzieckiem będzie trudniej, a może podobnie, skoro już będę miała wyprawkę i doświadczenie po pierwszym dziecku. 😉

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

preg.png
  • Ania1985 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od razu po potwierdzeniu ciąży. Warto zadbać o siebie, praca poczeka….i poczekała ))))
    Nie żałuję!

Uda się, Default.owa lubią tę wiadomość

age.png

1.2023 - cb [*]
    4.2023 - 10tc [*]
    👶 - 10.07.2024 - synek (CC)
    Nabyty zespół anyfosfolipidowy, heparyna w ciąży. 💉
  • LemonkazWro Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pracuje w transporcie, tez mocno stresujaca praca, narazie 4TC i planuje isc tak w 10tc bo za duzo nerwow

• Pola_Lola Nowa

Wysłany: 21 sierpnia, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W I ciąży poszłam ok 11 tygodnia (ponieważ od początku ciąża była zagrożona). Teraz jestem w kolejnej ciąży i póki co czuje się ok, więc nadal pracuję. ;)

• Nayeli Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamierzam w październiku iść już na zwolnienie 😊 będę wtedy w 7 miesiącu.
    Każdy powinien patrzeć tylko na siebie. Jak się dobrze czujesz i praca nie sprawia większego dyskomfortu to dlaczego do niej nie chodzić? 😁
    U mnie najgorszy problem jest ze wstawaniem, wiadomo że nie zawsze nocki są przespane i zebrać się rano jest ciężko ale jakoś daję radę.

👩🏻34 👨🏼‍🦱41 🐱

starania od kwietnia 2024 r.
    10.2024 biochem 💔

13 cs 🤞🏼 kwiecień
    21.04 ⏸️ ❤️
    23.04 beta - 626,17 mIU/ml, prog - 52,20 ng/ml
    25.04 1479 mlU/ml
    07.05 4,6 mm Pingwinka z ❤️
    29.05 2,6 cm do kochania 🥰
    18.06 prenatalne (6,4 cm zdrowego maleństwa)🩷
    16.07 ważę 150 g i jestem siłaczką😻
    13.08 połówkowe (340 g słodkiej dziewczynki )
    10.09 670 g Skarba ❤️

preg.png
  • Uda się Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Planowałam iść pod koniec 1 trymestru ale mam stresującą pracę i bardzo dalekie trasy samochodem co nie niestety dało objawy i po plamieniach i problemach z progesteronem jestem w 7tc i od wczoraj na L4. Uprzedzałam szefową że podchodzę do FET w lipcu więc był czas reagować. Teraz odpoczywam i plamienia nie ma. Tak jak pisałyście wcześniej jeszcze się napracujemy a to moje pierwsze dziecko i mam ochotę skupić się teraz na nas i relaksie :)

Default.owa lubi tę wiadomość

👩🏻40
    ( niedoczynność tarczycy, nadciśnienie 1 st. niedrożny jajowód)
    👱🏻‍♂️43
    niepłodność z czynników męskich

2013 ciąża jajowodowa
    2015 poronienie 6tc
    2024 poronienie 4tc

24.07.2025 FET IVF ❤️
    1 procedura, blastocysta 4.2.2
    24.07 prog. 20,23 ng/ml
    02.08.2025 beta 231,51 mIU/ml
    04.08.2025 beta 604,79 mIU/ml
    06.08.2025 1202 mIU/ml
    13.08.2025 prog 35.04 ng/ml i beta 15174mlU/ml
    19.08.2025 mamy ❤️
    20.08.2025 prog 14 ng/ml
    dzidziuś 0,46 mm 🎊
    23.08.2025 prog 27,17 ng/ml i beta 69858 mIU/ml
    27.08.2025 piękne ❤️ i dzidziuś 1,45 cm
    02.09.2025 1,95 cm i mocne ❤️
    23.09.2025 wizyta 👨‍⚕️
    29.09.2025 prenatalne 🍀

preg.png
  • Po_prostu_Ola Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W każdej ciąży w innym czasie 😉
    Pierwsza była najtrudniejsza, bo na start miesiąc wymiotów i w zasadzie od początku odpoczynek i nospa, brzuch mi sztywniał czasem nawet po krótkim spacerze. Na L4 byłam w zasadzie od pierwszej wizyty u ginekologa, czyli pewnie 5-6 tc...
    W drugiej ciąży czułam się generalnie lepiej, ale z kolei regularnie miewałam plamienia - przy pierwszym szpital i później 2 tygodnie L4, następnie wróciłam do pracy, trochę urlopu wybrałam (były akurat wakacje) i wyjazd zakończył się plamieniem, więc znów L4. W międzyczasie do pracy przyszła dziewczyna na moje zastępstwo, więc gdy wydobrzałam wróciłam do pracy, żeby ją wdrożyć - głównie zdalnie, bo był to środek pandemii. Pracowałam do 27 tc, kiedy pojawiło się krwawienie - wtedy najpierw szpital, a później L4 już do końca ciąży.
    W tej ciąży pracowałam najdłużej, do 30 tc. Fakt, że z dwoma dwutygodniowymi L4 po drodze (raz szpital, drugi raz anemia mocno mnie osłabiła), oraz trzema tygodniami urlopu, ale z drugiej strony i tak się cieszę, że udało się wytrwać - ostatni tydzień wdrażałam nową dziewczynę i przynajmniej mam spokój sumienia, że zostawiłam po sobie porządek 😉 Natomiast w tym trzecim trymestrze fizycznie byłoby mi ciężko pracować - bardzo źle sypiam w nocy i będąc na L4 mogę po obiedzie położyć się na godzinę z zamkniętymi oczami, to jak na mnie niesamowity poziom dbania o siebie 🫢
    Ufff chyba za bardzo się rozpisałam, moja konkluzja jest taka, że nie warto sobie wyrzucać wczesnego pójścia na L4, choćby jego powodem miała być chęć uniknięcia stresu w pracy. Przykładowo ja w trzeciej ciąży miałam zdecydowanie za dużo stresu w pracy, zamiast dać mi pozamykać wszystkie tematy to ciągle dostawałam nowe zdania, dodatkowo dziewczyna na moje zastępstwo przyszła naprawdę późno (a powiedziałam pracodawcy o ciąży w 6 tc, więc kurde mogli się szybciej ogarnąć 😐) - tym niemniej ja akurat po poronieniu w poprzedniej ciąży naprawdę tego przejmowania się pracą potrzebowałam, bo inaczej zwariowałabym zamartwianiem się o aktualną ciążę... Był to mimo wszystko dobry temat zastępczy dla mnie, i nie żałuję 😉

Rzelka lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 35 lat

1.2017 Syn I ♥️
    2.2021 Syn II ♥️
    2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
    .....
    22.10.2025 TP Syn III 🤞

_______
    Trombofilia wrodzona, każda ciąża na Clexanie

Obniżone parametry nasienia u męża, łącznie 7 lat starań o spełnienie marzeń 🫢
  • A 💕 Koleżanka

Wysłany: 15 września, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od razu po pozytywnym tescie 😊

Endometrioza 3 stopnia z cechami adenomiozy
    Torbiel na jajniku lewym 6 cm
    Torbiel na jajniku prawym 4 cm

01.05 - 🤍 7 tc.
    05.08 - ⏸️ pozytywne
    05.08 - Beta Hcg - 125,8
    11.08 - Beta Hcg - 1602,6, Progesteron 8,91
    11.08 - Usg [ brak pęcherzyka ciążowego ]
    25.08 - Usg - CRL 4,4mm, FHR +

🩷 🩷 🩷 🩷 🩷

22.09 - kolejna wizyta
    02.10 - badania prenatalne
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ